Ulubione babeczki lub muffinki w kształcie reniferów. Babeczki pokryte są polewą czekoladową, rogi to połówki precelków, nos to okrągłe biszkopty z przyklejonymi drażami, a oczy zrobione są z masy cukrowej i rozpuszczonej czekolady. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
biała masa cukrowa/ masa marcepanowa lub białe pastylki
drażetki m&m's
parę kostek czekolady gorzkiej
biszkopty okrągłe
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian i stopniowo suche składniki z miski i mleko. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekaną czekoladę.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 14 sztuk).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na babeczkach.
Na babeczkach rozsmarować ganache. (Polewy pozostanie). Ułożyć biszkopty i połamane (lub przecięte na pół nożem) precelki. Z masy cukrowej uformować kulki, spłaszczyć je i ułożyć na polewie.
Troszkę czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Z czekolady zrobić źrenice, przykleić m&m do biszkopta i namalować buzię.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
3 lat temu
Jakie ma Pani precelki? Moje wszystkie się połamały jak chciałam przekroic.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
U mnie niestety więcej było połamanych niż tych ładnych. Delikatnie naciskałam dużym nożem, ale i tak często pękły gdzie chciały. Trzeba mieć sporo precelków, ciepliwie kroić i wybrać te najlepsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maksbru·
4 lat temu
Bardzo fajne babeczki 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia·
5 lat temu
ile sztuk wyjdzie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
14, jest podane w punkcie 4.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia·
5 lat temu
ok dziękuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
6 lat temu
Czy babeczki następnego dnia są świeże?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jessi·
6 lat temu
Jeden już zjedzony :) :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kajka·
6 lat temu
Z czego oczka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Oczy są z białej masy cukrowej, a źrenice z roztopionej czekolady. Przeczytaj punkt 7- 8 ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
8 lat temu
Nasze renifery:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marianna·
9 lat temu
Czy można przygotować ganache dzień wcześniej i przechowywać w lodówce ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Można, ale może trzeba będzie ją lekko podgrzać, gdyby była za gęsta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
9 lat temu
A czym zastąpić można polewa czekoladowa? Dla tych, którzy czekolady nie lubią (tak, tak.. są tacy ;))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
To zrób jakąś masę np. z tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/693-babeczki-kwiatki"]Babeczki kwiatki[/url] dodając kakao dla kokolru