Babeczki renifery

17 Komentarzy

Babeczki renifery

Ulubione babeczki lub muffinki w kształcie reniferów. Babeczki pokryte są polewą czekoladową, rogi to połówki precelków, nos to okrągłe biszkopty z przyklejonymi drażami, a oczy zrobione są z masy cukrowej i rozpuszczonej czekolady. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 210g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 120g masła
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 70g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Ganache:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 140ml płynnej, śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • duże precelki
  • biała masa cukrowa/ masa marcepanowa lub białe pastylki
  • drażetki m&m's
  • parę kostek czekolady gorzkiej
  • biszkopty okrągłe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian i stopniowo suche składniki z miski i mleko. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekaną czekoladę.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 14 sztuk).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na babeczkach.
  3. Na babeczkach rozsmarować ganache. (Polewy pozostanie). Ułożyć biszkopty i połamane (lub przecięte na pół nożem) precelki. Z masy cukrowej uformować kulki, spłaszczyć je i ułożyć na polewie.
  4. Troszkę czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Z czekolady zrobić źrenice, przykleić m&m do biszkopta i namalować buzię.

Smacznego.

Babeczki renifery

Babeczki renifery

Babeczki renifery

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Jakie ma Pani precelki? Moje wszystkie się połamały jak chciałam przekroic. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      U mnie niestety więcej było połamanych niż tych ładnych. Delikatnie naciskałam dużym nożem, ale i tak często pękły gdzie chciały. Trzeba mieć sporo precelków, ciepliwie kroić i wybrać te najlepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maksbru · 2 lat temu
    Bardzo fajne babeczki 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    ile sztuk wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Czy babeczki następnego dnia są świeże?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jessi · 4 lat temu
    Jeden już zjedzony :) :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kajka · 4 lat temu
    Z czego oczka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Oczy są z białej masy cukrowej, a źrenice z roztopionej czekolady. Przeczytaj punkt 7- 8 ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 7 lat temu
    Nasze renifery:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marianna · 7 lat temu
    Czy można przygotować ganache dzień wcześniej i przechowywać w lodówce ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Można, ale może trzeba będzie ją lekko podgrzać, gdyby była za gęsta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 7 lat temu
    A czym zastąpić można polewa czekoladowa? Dla tych, którzy czekolady nie lubią (tak, tak.. są tacy ;))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      To zrób jakąś masę np. z tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/693-babeczki-kwiatki"]Babeczki kwiatki[/url] dodając kakao dla kokolru
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Wiki · 8 miesięcy temu
        Mam 11 lat mi wyszły tak