Babeczki choinki

14 Komentarzy

Babeczki choinki

Babeczki w kształcie choinek. Złożone są z czekoladowych babeczek stanowiących podstawę choinki i wafelków do lodów odwróconych szpicem do góry i udekorowanych masą budyniową. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Porada: Jeśli będziecie mieli, tak jak ja problem z kupieniem prostych u góry wafelków do lodów to możecie kupić także nierówne, zanurzyć wystającą część w wodzie, a gdy zmięknie obciąć ją nożyczkami. Następnie należy pozostawić wafelki na parę godzin do wyschnięcia.

Składniki:

  • ulubione babeczki czekoladowe (u mnie "babeczki buraczane")
  • wafelki do lodów
  • perełki cukrowe
  • ewentualnie gwiazdki z cukrowego papieru jadalnego

Masa budyniowa (masy wystarczyło mi na 11 choinek):

  • 3 żółtka
  • 375g masła
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • zielony barwnik spożywczy w żelu

Sposób przygotowania:

  1. Upiec babeczki z dowolnego przepisu lub według tego: „Babeczki buraczane”.
  2. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Babeczki posmarować masą. Resztę masy wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym. (Barwnika dodać według uznania, do otrzymania pożądanego koloru).
  4. Wafelki posmarować cienką warstwą masy budyniowej. Wafelki ułożyć na babeczkach szpicem do góry. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać małe kleksy jeden koło drugiego, od dołu do wierzchołka.

23

  1. Choinki udekorować perełkami cukrowymi.
  2. Wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Smacznego.

Inspiracja zdjęciami z tej strony.

Babeczki choinki

Babeczki choinki

Babeczki choinki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Czy ktoś wie gdzie można kupić barwniki spożywcze bez środków rakotwórczych? Zielony barwnik spożywczy zawiera błękit brylantowy. Sama nie zjem, dziecku tym bardziej nie dam, stąd pytanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Jak długo takie choinki mogą postać? Mam na myśli, jak szybko wafelek rozmięka ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      W lodówce mogą stać. Masa budyniowa z lodówce twardnieje i nic im nie będzie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 4 lat temu
        Super, dziękuję bardzo za odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 5 lat temu
    Witam.Jestem zaskoczona,ze kremem budyniowym mozna dekorowac.Mam pytanie:czy tym kremem uda sie ladnie zrobic korpusy (z rekami i nogami) klownom? Chce zrobic teraz w karnawale takie pajacyki:https://www.wilton.com/circus-clown/WLTECH-72.html#q=Circus-Clown&start=7
    https://www.cakecentral.com/gallery/i/712163/clown-cupcakes
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Luiza · 5 lat temu
    WOW! Podziwiam za pomysłowość. W tym roku już za późno, ale w przyszłym zapewne się pokuszę :) Dla dzieciaków pomoc przy robieniu ich to także mnusi być niezła frajda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marianna · 6 lat temu
    Sliczne sa te babeczki, będę probwac je zrobić.Napisze jak wyszly.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 8 lat temu
    Witam,
    z przepisow Pani Joanny korzystam bardzo czesto i nigdy mnie nie zawiodly, tak jest tez i tym razem, choineczki wyszly przesliczne, cudowna dekoracja stolu, upieklam rowniez piernik z jablkami przepis perfekcyjny PYCHOTA!
    Dziekuje Pani Joanno :-)
    Pozdrawiam Sylwia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 8 lat temu
    Są cudowne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 8 lat temu
    witam,

    chciałm zrobić podobne babeczki do syna do szkoły. czy zamiast wafla mozna zrobić gestszą masę np dodajać mascarpone, i wtedy mniejsze choinki tylkko z masy czy to wytrwa kilka godz bez lodówki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aga nie musisz nic dodawać do masy. Ona jest stabilna. Możesz ją użyć i zrobić choinki bez wafli. Wytrzymają kilka godzin poza lodówką.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 7 lat temu
        ok. potrzebuje ich zrobić około 30 więc i tak albo muszę cos dodać albo z dwóch porcji. lepiej dodać to mascarpone czy lepiej z dwóch porcji?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 7 lat temu
          Z podwójnej porcji i wyciskaj normalne spirale np. ja te: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/589-babeczki-buraczane"]Babeczki buraczane[/url]