Róże zrobione z plasterków jabłek, zawinięte w ciasto francuskie. Szybki i łatwy deser, a zarazem bardzo efektowny.
Składniki na 5 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże jabłka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
4 łyżki przetartego dżemu np. morelowego, brzoskwiniowego lub cukier wymieszany z cynamonem
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek.
Pokroić w cienkie plasterki.
Plasterki przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, mniej więcej do przykrycia jabłek. Gotować ok. 2 minut, aby plasterki zmiękły i zrobiły się elastyczne. Następnie przełożyć na sitko i pozostawić do ostygnięcia. (Odlany kompot posłodzić do smaku i wypić ;)).
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na pięć pasków. (Moje paski miały szerokość 8cm).
Dżem podgrzać z odrobiną wody, aby zrobił się rzadszy. Paski posmarować chłodnym dżemem lub posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Na połowie paska ułożyć zimne plasterki jabłek, zakładając plasterki na siebie. (Plasterki jabłek mogą lekko wystawać ponad ciasto, ale niekoniecznie).
Pozostałą część paska nałożyć na jabłka.
Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Na róże nałożyć kawałek folii aluminiowej (dzięki, której jabłka się nie przypieką).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ostatnie 5- 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię).
Uwaga techniczna - czy mogłaby Pani zrobić żeby zdjęcia w komentarzach innych osób były widoczne od razu fajnie duże? Fajnie oglądać jak innym wyszło. A teraz to są mikroskopijne ikonki w które trzeba klikać .
Robiłam 1 . raz i wyszły cudo 👍 a jestem początkująca w kuchni 😊 dobry patent z folią, jabłka w ogóle się nie przypiekly, w sam raz. Polecam zrobić zarówno z konfiturą , jak i z cynamonem z cukrem, przez to jest pełny smak. Dziękuję za przepis, super napisany.❤️
Ja swoje piekłam ok. 60 min. dlatego częściowo skórka nieco się przypiekła. Wizualnie wyszły prześliczne jednak wewnątrz ciasto choć dopieczone, stanowi zwartą kluchę i nie przypomina struktury ciasta francuskiego. Jest trochę nijakie, bez smaku. Być może problem tkwi w kupionym gotowym cieście. Pewnie własne byłoby lepsze, ale to już wyższa szkoła jazdy i bardziej czasochłonne. Jeśli jeszcze kiedyś będę robić te róże z gotowego ciasta to spróbuję najpierw je rozwałkować, by było cieńsze.
Witam. Natknęłam się na ten przepis przypadkiem i jestem z tego bardzo zadowolona. Otóż zrobiłam te piękne 'babeczki roze' i wyszły mi niesamowite. Zrobiłam tak jak było napisane. Piekła tylko troszkę dłużej, ale to indywidualna sprawa każdego piekarnika. Trzeba go wyczuc;) Przepis rewelacyjny. Polecam każdemu.
:-) Chciałabym takie zrobić. Tylko że nie mam takiej formy do babeczek i boję się, że mi się rozwalą w trakcie pieczenia. Czy można je upiec np. w silikonowych foremkach na muffiny? Czy jest taka możliwość, że mi się nie rozwalą? I czym mogłabym zastąpić formę do pieczenia muffin? :roll:
Dzień dobry, Joanno!
Mam podobny kłopot, jak Halina - ciastka są zbyt wilgotne. Za drugim razem piekły się już bez dżemu, lecz z samym cukrem i cynamonem - i potrzebowały aż 1:30 h, aby ciasto nie było niedopieczone. W efekcie na pewno róże nie są tak ładne, jak Twoje :P :), jabłka się na nich trochę spiekają, a ciasto jest blade. Może to kwestia grubości - ile mm miało Twoje ciasto francuskie?
PS. Muszę wtrącić, że czytam Twojego bloga - nomen omen - z wypiekami na twarzy. I robisz świetne zdjęcia. :)
Oliwio, ciasta francuskiego nie rozwałkowywałam. Użyłam takiego prosto z opakowania. (Trudno mi powiedzieć, czy wszystkie ciasta kupne mają tę samą grubość). Jedyne co mogę zaproponować to przyrzucenie na formę folii aluminiowej w momencie, gdy jabłka lub ciasto zacznie się za mocno rumienić.
no i zrobiam ideniko,aleeee coś chyba nie tak wyszlo t/z rózyczka wysza wspaniala ciasto z boku upieczone ,ale srodek jakby byl srowy nie upieczony,a piekamlam jak w Twoim przepisie ,tak myśle ,ze na drugi raz tylko podsypie cukrem i cynamonem,moze byo za mokre i dlatego tak ciasto wyszlo?
Ciasto właśnie wychodzi chrupiące po bokach, a w środku jest raczej wilgotne (od dżemu i jabłek). Nie powinno być natomiast surowe. Należałoby je wówczas dłużej piec. Spróbuj następnym razem z cukrem i cynamonem. Na pewno będzie pyszne :)
A gdyby wszystko zrobić tak samo tylko jabłko zastąpić gruszką? I jak wtedy z czasem pieczenia? Hmm, strasznie chciałabym zrobić ale jesteśmy z rodzinką nie za bardzo jabłkowi a za to gruszkowi ;) Jak Pani myśli, udałoby się?
Pozdrawiam
Myślę, że z gruszką można zrobić tak samo. Kolorystycznie nie będą takie ładne. Twardą gruszkę trzeba wrzucić na wrzątek jak jabłko, a miękką sprawdź najpierw czy jest wystarczająco elastyczna. Może nie będzie trzeba jej gotować.
Czy zamiast ciasta francuskiego można zrobić drożdżowe jak do rogalików? Czy wtedy jabłka utoną w wyrośniętym cieście i nie zrobią się takie piękne róże?
ciasto drożdżowe rośnie, więc na pewno chociaż trochę plasterki jabłek utoną ;) Jabłka musiałyby mocno wystawać ponad ciasto. Smaczne na pewno będzie :)