Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować karmelizowane gruszki. Gruszki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać gruszki i posypać cukrem. Smażyć, aż sok z gruszek wyparuje, a gruszki będą miękkie i skarmelizowane. (Najlepiej nie mieszać gruszek, aby się nie rozpadły, a jedynie potrząsać patelnią). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem cytrynowy. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder i lemon curd i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Chłodne gruszki rozłożyć do kruchych babeczek.
Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem wycisnąć na gruszki i ozdobić startą skórką z cytryny.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilka·
5 lat temu
Witam, czy babeczki można zrobić dzien wcześniej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, można :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
5 lat temu
Czy babeczek nie trzeba czymś obciążyć podczas pieczenia? Kiedyś piekłam, ale niestety, nie utrzymały mi się w foremkach i zjechały
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie trzeba, ale wyklej je starannie do samej góry i dociśnij.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
10 lat temu
Jak długo można trzymać krem cytrynowy przed nałożeniem na babeczki? Chciałabym go przygotować kilka dni wcześniej i nie wiem czy tyle wytrzyma.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Lemon curd możesz przygotować już do dwóch tygodni wcześniej. Cały krem proponuję zrobić dzień przed lub w dniu podania. On nie jest trwały. Robi się go za to bardzo szybko.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaśka·
10 lat temu
Witam, jakiego rozmiaru są babeczki ?? Chcę zakupić foremki, ale nie chcę ani za małe, ani za duże...
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Wielkość moich foremek to 6,5 cm na górze i 3cm na dnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
11 lat temu
Witam,
Babeczki wygladaja przepysznie i mam zamiar zrobic je na swieta. Mam jednak pytanie, czy zamiast gruszek, moge uzyc brzoskwin z puszki i przyrzadzic je wedlug tego przepisu?
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
saskia·
11 lat temu
just made it. it tastes amazing :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
11 lat temu
Mam pytanie odnośnie wykonania kremu: czy ten serek mascarpone dodać do już ubitej śmietany? Bo jak wymieszam płynną śmietankę i serek to ona się wtedy chyba nie ubije.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Ubije się :) Wrzuć mascarpone i śmietanę do miski i ubij razem.
Oczywiście możesz ubić również osobno śmietanę i połączyć z serkiem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Czy można zrobić w blasze do muffinów lub w silikonowych foremkach do muffinek?:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Ewentualnie możesz zrobić je w formie na muffinki. Tylko polecałabym wyklejone ciasto kruche przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Tak podpiec przez 15min, a następnie ściągnąć papier i piec do zarumienienia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
agata·
11 lat temu
Wyglądają mega pysznie! Na pewno zrobię przy najbliższej okazji. :)