Babeczki cytrynowe z gruszką

17 Komentarzy

Babeczki cytrynowe z gruszką

Kruche babeczki ze słodkimi, skarmelizowanymi kawałkami gruszek, przykryte delikatnym kremem z serka mascarpone. Krem jest delikatnie cytrynowy. Nutę cytrynową nadaje mu dodatek lemon curd.

Składniki na ok. 30 babeczek:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Gruszki karmelizowane:

  • 4 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru

Krem cytrynowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150g lemon curd (kupny lub domowy)
  • 30g cukru pudru

Dodatkowo:

  • skórka starta z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Przygotować karmelizowane gruszki. Gruszki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać gruszki i posypać cukrem. Smażyć, aż sok z gruszek wyparuje, a gruszki będą miękkie i skarmelizowane. (Najlepiej nie mieszać gruszek, aby się nie rozpadły, a jedynie potrząsać patelnią). Pozostawić do ostygnięcia.

4

  1. Przygotować krem cytrynowy. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder i lemon curd i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  2. Chłodne gruszki rozłożyć do kruchych babeczek.

5

  1. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem wycisnąć na gruszki i ozdobić startą skórką z cytryny.
  2. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki cytrynowe z gruszką

Babeczki cytrynowe z gruszką

Babeczki cytrynowe z gruszką

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilka · 4 lat temu
    Witam, czy babeczki można zrobić dzien wcześniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 lat temu
    Czy babeczek nie trzeba czymś obciążyć podczas pieczenia? Kiedyś piekłam, ale niestety, nie utrzymały mi się w foremkach i zjechały
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie trzeba, ale wyklej je starannie do samej góry i dociśnij.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 9 lat temu
    Jak długo można trzymać krem cytrynowy przed nałożeniem na babeczki? Chciałabym go przygotować kilka dni wcześniej i nie wiem czy tyle wytrzyma.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Lemon curd możesz przygotować już do dwóch tygodni wcześniej. Cały krem proponuję zrobić dzień przed lub w dniu podania. On nie jest trwały. Robi się go za to bardzo szybko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 9 lat temu
    Witam, jakiego rozmiaru są babeczki ?? Chcę zakupić foremki, ale nie chcę ani za małe, ani za duże...
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Wielkość moich foremek to 6,5 cm na górze i 3cm na dnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    Witam,
    Babeczki wygladaja przepysznie i mam zamiar zrobic je na swieta. Mam jednak pytanie, czy zamiast gruszek, moge uzyc brzoskwin z puszki i przyrzadzic je wedlug tego przepisu?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    saskia · 10 lat temu
    just made it. it tastes amazing :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Mam pytanie odnośnie wykonania kremu: czy ten serek mascarpone dodać do już ubitej śmietany? Bo jak wymieszam płynną śmietankę i serek to ona się wtedy chyba nie ubije.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ubije się :) Wrzuć mascarpone i śmietanę do miski i ubij razem.
      Oczywiście możesz ubić również osobno śmietanę i połączyć z serkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Czy można zrobić w blasze do muffinów lub w silikonowych foremkach do muffinek?:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ewentualnie możesz zrobić je w formie na muffinki. Tylko polecałabym wyklejone ciasto kruche przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Tak podpiec przez 15min, a następnie ściągnąć papier i piec do zarumienienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agata · 10 lat temu
    Wyglądają mega pysznie! Na pewno zrobię przy najbliższej okazji. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 10 lat temu
    Mmm, ależ pyszności... A wyglądają zachwycająco!