Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować karmelizowane gruszki. Gruszki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać gruszki i posypać cukrem. Smażyć, aż sok z gruszek wyparuje, a gruszki będą miękkie i skarmelizowane. (Najlepiej nie mieszać gruszek, aby się nie rozpadły, a jedynie potrząsać patelnią). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem cytrynowy. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder i lemon curd i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Chłodne gruszki rozłożyć do kruchych babeczek.
Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem wycisnąć na gruszki i ozdobić startą skórką z cytryny.
Lemon curd możesz przygotować już do dwóch tygodni wcześniej. Cały krem proponuję zrobić dzień przed lub w dniu podania. On nie jest trwały. Robi się go za to bardzo szybko.
Witam,
Babeczki wygladaja przepysznie i mam zamiar zrobic je na swieta. Mam jednak pytanie, czy zamiast gruszek, moge uzyc brzoskwin z puszki i przyrzadzic je wedlug tego przepisu?
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie wykonania kremu: czy ten serek mascarpone dodać do już ubitej śmietany? Bo jak wymieszam płynną śmietankę i serek to ona się wtedy chyba nie ubije.
Ewentualnie możesz zrobić je w formie na muffinki. Tylko polecałabym wyklejone ciasto kruche przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Tak podpiec przez 15min, a następnie ściągnąć papier i piec do zarumienienia.