Mini pączki dyniowe

9 Komentarzy

Mini pączki dyniowe

Szybkie mini pączki na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Miękkie kuleczki o ślicznym, pomarańczowym miąższu. Nadają się do spożycia od razu po usmażeniu.

Składniki:

  • 200g puree z dyni (u mnie z dyni Hokkaido)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 120g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60ml mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni, cukier, jajko i szczyptę soli zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto jest dość rzadkie).
  2. Rozgrzać tłuszcz w garnku lub głębokiej patelni. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki (lub 1 łyżeczką robić kleksy) i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor, ok. 2- 3min.
  3. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  4. Pączki smakują najlepiej świeże.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 18
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Mini pączki dyniowe

Mini pączki dyniowe

Mini pączki dyniowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Pyszne pączucie. Dzieciaki zadowolone :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 7 lat temu
    Te pączki są fenomenalne. Po zrobieniu wyglądało na to, że wyszedł mi niezły zakalec, ale po wystygnięciu wszystko było ok. Przepyszne. Dziękuję za przepis i gorąco polecam, spróbujcie je zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Przetestowałam przepis i pączki są i smaczne, i łatwe i szybkie do zrobienia. Ale mam pytanie: jakim cudem wyszły Ci takie ładne kulki?! moje pączki miały rogi, głowy, rączki, dzióbki, wyglądały jak żeń-szeń, albo jakie inne korzenie. To formowanie kulek było dla mnie najbardziej zagadkową czynnością całego przepisu - gratuluję wprawy;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Kasiu ciasto nabierałam na łyżeczkę i ściągałam drugą, ale przekładałam z łyżeczki na łyżeczkę po pary razy, aby właśnie wygładzić ciasto. Nie jest to łatwe, bo ciasto jest rzadkie. Mnie też powychodziły rogi jak widzisz na zdjęciach, a ta gładka strona to właśnie od łyżeczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka, Czerwona · 10 lat temu
    bardzo ciekawy i oryginalny pomysł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 10 lat temu
    Ależ mają kolor! Wyglądają cudownie, i tak pewnie też smakują :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciasteczka · 10 lat temu
    Wow,przepis nie samowity.

    Ale mam pytanko,czy można takie pączusie zrobić bez puree z dyni ?
    Czy będą smaczne ?
    Proszę o odpowiedź :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Poszukaj w kategorii "Pączki i faworki" przepisu na inne pączki, jeśli nie chcesz używać dyni. W tym przepisie jest to podstawowy składnik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    foodmania · 10 lat temu
    pączki dyniowe- tego jeszcze nie jadłam!