Szybkie mini pączki na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Miękkie kuleczki o ślicznym, pomarańczowym miąższu. Nadają się do spożycia od razu po usmażeniu.
Puree z dyni, cukier, jajko i szczyptę soli zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto jest dość rzadkie).
Rozgrzać tłuszcz w garnku lub głębokiej patelni. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki (lub 1 łyżeczką robić kleksy) i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor, ok. 2- 3min.
Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
Pączki smakują najlepiej świeże.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.
Te pączki są fenomenalne. Po zrobieniu wyglądało na to, że wyszedł mi niezły zakalec, ale po wystygnięciu wszystko było ok. Przepyszne. Dziękuję za przepis i gorąco polecam, spróbujcie je zrobić.
Przetestowałam przepis i pączki są i smaczne, i łatwe i szybkie do zrobienia. Ale mam pytanie: jakim cudem wyszły Ci takie ładne kulki?! moje pączki miały rogi, głowy, rączki, dzióbki, wyglądały jak żeń-szeń, albo jakie inne korzenie. To formowanie kulek było dla mnie najbardziej zagadkową czynnością całego przepisu - gratuluję wprawy;)
Kasiu ciasto nabierałam na łyżeczkę i ściągałam drugą, ale przekładałam z łyżeczki na łyżeczkę po pary razy, aby właśnie wygładzić ciasto. Nie jest to łatwe, bo ciasto jest rzadkie. Mnie też powychodziły rogi jak widzisz na zdjęciach, a ta gładka strona to właśnie od łyżeczki.