Proste, ale pyszne grube paluszki z ciasta ptysiowego obsypane brązowym cukrem. Dzieci je uwielbiają. Również dorośli będą mieć słodką przekąskę do kawy. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania. Są dobrą propozycją na Tłusty Czwartek, jako alternatywa do smażonych pączków.
Można serwować je same, ale bardzo dobrze smakują z sosem karmelowym.
Składniki:
125ml mleka
125ml wody
100g masła
200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
4 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. ½ szklanki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
Ciasto przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, w odstępach, paluszki o długości ok. 9cm.
Przed włożeniem blachy do piekarnika posypać paluszki grubo cukrem.
Piec jedną blachę po drugiej ok. 25- 30min. w temperaturze 200°C, aż paluszki ładnie się zarumienią.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amelia·
3 lat temu
Przepyszne, dziękuję (happy) (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mańka·
5 lat temu
Szkoda że estetyka zdjęcia tak niskich lotów
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ziuta·
4 lat temu
Haha nie widzę nic złego w estetyce zdjęcia jako odbiorca.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
6 lat temu
Jak przechować te paluszki, żeby były dobre na trzeci dzień.
Odkryte, zakryte? ..... żeby były tak wspaniale chrupiące jak po upieczeniu.
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Trzymałabym je w zamkniętym pojemniku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda·
7 lat temu
Właśnie moja czterolatka robi te ciasteczka, mam nadzieje sen wyjdą super :) bo od rana jojczy ze zjadlaby cos słodkiego ;)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Juliet·
9 lat temu
Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy wie Pani, czy gdybym nie dodała białek, tylko same żółtka to coś by z tego wyszło? Córka uczulona jest na nabiał, no i ogólnie nie daje jej cukru, a takie paluszki chętnie bym jej dała, bo można go po prostu nie dać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nie widzę tego. Nigdy nie słyszałam, żeby robić ciasto parzone z samych żółtek. Poza tym musiałabyś dać ich dużo, żeby masa miała odpowiednią konsystencję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia·
5 lat temu
Mysle ze by wyszlo. (call)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
9 lat temu
Pani Asiu, co zrobić w przypadku, kiedy ciasto jest za rzadkie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Ciasto powinno być gęste. Nie wiem, dlaczego wyszło za rzadkie. Dosyp mąki. Nic innego nie wymyślimy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystyna·
5 lat temu
Moje też wyszedł za luźne za dużo wody i mleka trzeba zmniejszyć jak na karpatkę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nyscirre·
10 lat temu
Naprawdę dobre! Udało się nawet bez miksera, wystarczy energicznie wymieszać ciasto :) Dziś, po miesiącu, powtórka - teraz dla większej rzeszy domowników!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Domi w kuchni·
11 lat temu
Paluszki wyszły wspaniałe! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Doris·
11 lat temu
Wyszły pyyyyychotki,pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Doris·
11 lat temu
Dzień dobry p.Asiu. Właśnie wjechały do piekarnika moje pierwsze paluszki ptysiowe z pani przepisu. :lol: oczekuję rezultatu. Myślę,że będą pyyyycha. Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
Czy można samemu uformowac paluszki, a nie je wyciskać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Ciasto jest klejące. Trudno jest je inaczej uformować. Możesz ewentualnie zrobić nieduże kleksy łyżeczką. Wyjdą wtedy ptysie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
11 lat temu
Pani Joasiu czy zamiast mleka zwykego mogę dać mleko kozie lub wodę. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak. Myślę, że na mleku kozim będą smaczniejsze niż na wodzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
11 lat temu
Czy musi byc koniecznie cukier brazowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Koniecznie nie, ale dobrze by było dać brązowy. Możesz dać biały, ale posyp naprawdę grubo, aby cały nie wsiąknął w ciasto.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
11 lat temu
Wyszly pyszne i chrupiace. Wielkie dzieki za doskonaly przepis.