Paluszki ptysiowe

24 Komentarzy

Paluszki ptysiowe

Proste, ale pyszne grube paluszki z ciasta ptysiowego obsypane brązowym cukrem. Dzieci je uwielbiają. Również dorośli będą mieć słodką przekąskę do kawy. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania. Są dobrą propozycją na Tłusty Czwartek, jako alternatywa do smażonych pączków.

Można serwować je same, ale bardzo dobrze smakują z sosem karmelowym.

Składniki:

  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. ½ szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, w odstępach, paluszki o długości ok. 9cm.
  5. Przed włożeniem blachy do piekarnika posypać paluszki grubo cukrem.

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej ok. 25- 30min. w temperaturze 200°C, aż paluszki ładnie się zarumienią.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 45
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Paluszki ptysiowe

Paluszki ptysiowe

Paluszki ptysiowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 2 lat temu
    Przepyszne, dziękuję (happy) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mańka · 4 lat temu
    Szkoda że estetyka zdjęcia tak niskich lotów
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ziuta · 3 lat temu
      Haha nie widzę nic złego w estetyce zdjęcia jako odbiorca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Jak przechować te paluszki, żeby były dobre na trzeci dzień.
    Odkryte, zakryte? ..... żeby były tak wspaniale chrupiące jak po upieczeniu.
    Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 6 lat temu
    Właśnie moja czterolatka robi te ciasteczka, mam nadzieje sen wyjdą super :) bo od rana jojczy ze zjadlaby cos słodkiego ;)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Juliet · 8 lat temu
    Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy wie Pani, czy gdybym nie dodała białek, tylko same żółtka to coś by z tego wyszło? Córka uczulona jest na nabiał, no i ogólnie nie daje jej cukru, a takie paluszki chętnie bym jej dała, bo można go po prostu nie dać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie widzę tego. Nigdy nie słyszałam, żeby robić ciasto parzone z samych żółtek. Poza tym musiałabyś dać ich dużo, żeby masa miała odpowiednią konsystencję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 8 lat temu
    Pani Asiu, co zrobić w przypadku, kiedy ciasto jest za rzadkie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ciasto powinno być gęste. Nie wiem, dlaczego wyszło za rzadkie. Dosyp mąki. Nic innego nie wymyślimy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Krystyna · 4 lat temu
        Moje też wyszedł za luźne za dużo wody i mleka trzeba zmniejszyć jak na karpatkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nyscirre · 9 lat temu
    Naprawdę dobre! Udało się nawet bez miksera, wystarczy energicznie wymieszać ciasto :) Dziś, po miesiącu, powtórka - teraz dla większej rzeszy domowników!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi w kuchni · 9 lat temu
    Paluszki wyszły wspaniałe! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doris · 10 lat temu
    Wyszły pyyyyychotki,pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doris · 10 lat temu
    Dzień dobry p.Asiu. Właśnie wjechały do piekarnika moje pierwsze paluszki ptysiowe z pani przepisu. :lol: oczekuję rezultatu. Myślę,że będą pyyyycha. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Czy można samemu uformowac paluszki, a nie je wyciskać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ciasto jest klejące. Trudno jest je inaczej uformować. Możesz ewentualnie zrobić nieduże kleksy łyżeczką. Wyjdą wtedy ptysie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 10 lat temu
    Pani Joasiu czy zamiast mleka zwykego mogę dać mleko kozie lub wodę. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 10 lat temu
    Czy musi byc koniecznie cukier brazowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Koniecznie nie, ale dobrze by było dać brązowy. Możesz dać biały, ale posyp naprawdę grubo, aby cały nie wsiąknął w ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Wyszly pyszne i chrupiace. Wielkie dzieki za doskonaly przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 10 lat temu
    Cudne. Na pewno chrupiące i smaczne:)