Ptysie bezglutenowe (bez gotowej mieszanki)

Napisz komentarz
Ptysie bezglutenowe

Ptysie bezglutenowe

bez gotowej mieszanki to idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, które wolą piec z naturalnych mąk. W tym przepisie połączyłam mąkę ryżową, kukurydzianą i skrobię, dzięki czemu ptysie wychodzą lekkie, złociste i chrupiące z zewnątrz, a w środku niemal puste – idealne do nadziewania bitą śmietaną, kremem budyniowym czy innym ulubionym nadzieniem.

To sprawdzony przepis na domowe ptysie bezglutenowe, bez użycia gotowych miksów mąk. Jeśli szukasz prostego przepisu na ptysie bezglutenowe z uniwersalną mieszanką, znajdziesz go tutaj: "Ptysie bezglutenowe".

Składniki na ok. 20- 22 sztuki:

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Nadzienie do wyboru:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone: Do miski wsypać mąkę ryżową, kukurydzianą i skrobię. Wymieszać i odstawić na bok.
  2. Wodę, masło i szczyptą soli przełożyć do rondelka i zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło.

  1. Gdy całość się zagotuje, wsypać naraz mieszankę mączną, szybko mieszając łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej ok. 2- 3 minut, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.

3

  1. Ciasto przełożyć do wysokiej miski i pozostawić na ok. 7- 10 minut, aż będzie lekko ciepłe. Przemieszać co jakiś czas. Do lekko ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Po wmiksowaniu ostatniego jajka i przemieszaniu szpatułką, ciasto powinno się połączyć, być gładkie i jednolite).

Pierwsze jajko:

4

Drugie jajko (po lewej) i trzecie (po prawej):

5

Czwarte jajko, po lewej stronie zmiksowane, po prawej dodatkowo wymieszane szpatułką:

6

  1. Ciasto pozostawić na ok. 20 minut do całkowitego ostygnięcia. (Przemieszać co jakiś czas).
  2. Chłodne ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i trzeba użyć siły przy wyciskaniu. Dlatego rękaw powinien być solidny, z materiału mocnego i wytrzymałego np. z bawełny, wewnątrz ze śliską powłoką. Również ważna jest tylka. Musi być metalowa i duża. Mała tylka się nie nadaje. Jednorazowy rękaw cukierniczy jest za słaby i pęknie).
  3. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia lub matą perforowaną formować w sporych odstępach piramidki o średnicy ok. 5 cm.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ptysie muszą być dobrze wypieczone, w przeciwnym razie podczas studzenia mogą opaść. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

7

  1. Po upieczeniu wyjąć blachę i pozostawić ptysie do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je na pół.

8

  1. Przygotować bitą śmietanę lub krem budyniowy (przepisy znajdziesz w podlinkowanych składnikach). Na spody ptysi wycisnąć z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki ubitą śmietanę lub krem, a następnie przykryć kapelusikami.
  2. Gotowe ptysie można przechowywać w lodówce do 2 dni.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20- 22

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ptysie bezglutenowe Ptysie bezglutenowe Ptysie bezglutenowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!