Faworki bezglutenowe

23 Komentarzy

faworki bezglutenowe

Dla osób będących na diecie bezglutenowej mam na Tłusty Czwartek do zaproponowania faworki bezglutenowe. Faworki są bardzo smaczne i smakują również osobom nie będącym na diecie. W porównaniu do tradycyjnych faworków, są troszkę grubsze i nie mają pęcherzyków. Pęcherzyki pojawiają się jedynie sporadycznie.

Z moich prób mogę wywnioskować, że w przeciwieństwie do ciasta na faworki glutenowe, ciasta na faworki bezglutenowe nie ma sensu zbijać wałkiem. Nie zwiększy to ilości pęcherzyków, a może nawet zaszkodzić, ponieważ zbijane ciasto będzie się robić klejące i przyklejać do wałka lub blatu, co zmusza do podsypywania mąką. Z kolei po dodaniu dodatkowej ilości mąki ciasto robi się mniej elastyczne i bardziej łamliwe, przez co ciężko uzyskać ładny kształt faworków.

Składniki:

  • 250g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam firmy Schär: Mehl Farine)
  • 150ml gęstej, kwaśnej śmietany (10- 18%)
  • 4 żółtka
  • 10g masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu np. jabłkowego

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, masło, śmietanę i ocet. Zagnieść na jednolitą masę. (Nie dosypywać niepotrzebnie dodatkowej mąki. Ciasto powinno być elastyczne, o przyjemnej strukturze. Nie powinno się mocno kleić).
  2. Ciasto przełożyć na blat dobrze posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2mm. (Wałek oprószyć również mąką).
  3. Ciasto pokroić, nożem lub radełkiem do ciasta, najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2122

  1. Faworki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

3

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 60
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kika · 10 miesięcy temu
    Zrobiłam dzisiaj dla mojej partnerki ktora nie moze jesc glutenu. Nigdy nie robilam faworkow, a te od razu wyszly pyszne. Swietny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 miesięcy temu
    Faworki są fantastyczne. Pyszne, moje "bezglutki" są zachwycone, reszta rodziny też zajada ze smakiem. Jest tylko jeden minus... znikają bardzo szybko :-) Przepis zapisuję do ulubionych :-)Dziękuję pięknie za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Witam serdecznie, dziękuję za tak wspaniały przepis. Na diecie bezglutenowej jestem od niedaawna i na razie próbuję różne przepisy i te faworki wyszły przepyszne. Ciasto wyszło rewelacyjne delikatne, sprężyste i nie kleiło się. Użyłam mieszanki Balviten mix flour do naleśników, makronu i pierogów. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    RafcioFafcio · 3 lat temu
    Witam moje Drogie, zrobiłem dla mojej córki faworki - wyszły przepyszne ! 🤭Przepis genialny 👏 - miałem trochę problemów przy zawijaniu😤, ale dobra muzyka przyczyniła się do sukcesu! Jutro robię na obiad „devolaja” z fajną marchewka w sosie pomarańczowym i ziemniaczkami na parze- mój bezglutenowiec jest najlepszym recenzentem !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stasia · 3 lat temu
    Dzięki z całego serca za przepis🤗😘są pyszne 👍 ja zamiast octu dodałam spirytus, robiłam z podwójnej porcji i smażyłam na smalcu 🤗pozdrawiam 🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosis · 3 lat temu
    Dzie dobry, na jakim.tluszczu smażyć? Oliwa czy smalec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Na oliwie proszę nie smażyć, ona się nie nadaje do wysokiej temperatury. Może być olej rzepakowy lub smalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 4 lat temu
    Witam, czy mogę użyć tylko mąki gryczanej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Czym moge zastąpić ocet? Nie mam akurat w domu żadnego a ślinka cieknie na te faworki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Estera · 5 lat temu
    Witam! Mieszkam w Grecji i niestety ciężko tu na wyspie o kwaśną śmietanę, Grecy chyba jej nie używają. Ciężko o zwykłą śmietanę też.. tylko w kartonikach z konserwantami. Żadko kiedy widuje i teraz już nie pamietam gdzie ją widziałam. W supermarketach w okolicy niestety ostatnio nie mam. Czy mogę zastąpić śmietanę naturalnym jogurtem greckim? Jak dla mnie smak podobny... ale nie wiem czy tak wyjdzie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak zrobiłabym na twoim miejscu ;) . Często zastępuję w różnych przepisach kwaśną śmietanę jogurtem greckim ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Koko · 3 lat temu
      Jeśli nie mam kwaśnej smietany, to ja zakwaszam, można jogurtem, a najprościej łyżeczka soku z cytryny - mieszasz i po chwili gęstnieje i kwaśnieje 👍 u mnie działa!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 5 lat temu
    Mega pyszne ! Super łatwe w robieniu, bardzo dziękuje za wspaniały przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dr. Oetker podróbka · 6 lat temu
    Jaki ocet mogę jeszcze użyć? lada chwila tłusty czwartek, a ja muszę patrzeć jak w klasie objadaja się tonami pączków i faworków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    izabela · 8 lat temu
    moje ciasto wyszło super jest elastyczne ciasto wyrobiłam mikserem fajna elastyczna masa się zrobiła ,gorzej z wałkowaniem bo się kruszyło ale wpadłam na pomysł i wysmarowałam stolnice i wałek olejem i jest bosko. powodzenia (szkoda ze nie sprawdziłam tego z pierogami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sachariska · 8 lat temu
    Mam takie pytabnie...czy myśli Pani, że z piekarnika wyjdą? Niestety smażenie nie dla mnie ;) ale bardzo mam ochote na te faworki, boję si eże z piekarnika wyjda twarde??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hania · 8 lat temu
    Od maja 2015 jestem na diecie bezglutenowej i 1 raz robilam faworki :) wyszly mi bardzo dobre - chociaz w/g mnie powinno być wiecej cukry -sa bardzo kruche wiec cieżko je przełożyć przez "dziurkę" -ale nie ważny kształt ważny smak :) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    żeby były pęcherzyki ja dodaję trochę proszku do pieczenia ( jak pracowałam w cukierni to nawet do glutenowych dawało się proszku do pieczenia) :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      aaiwka · 4 lat temu
      I z proszkiem ciasto wybijać wałkiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna Ksel · 9 lat temu
    Prosze o pomoc.
    Wiatm, na oczatku chcialam powiediec ze bardzo lubie Pani blog i czesto korzystam z Pani przepisow.
    Niedawno sprobowalam zrobic faworki bezglitenowe, niestety nie mam dostepu do Polskiej maki bezglutenowej. Zrobilam wiec z innej dostepnej wUSA maki bezglutenowej z wyzszej polki.
    Ciasto wyszlo mi bardziej kruche nie elastyczne wiec nie moglam wywinac w faworki. Upieklam serdduszka so ok ale wiem ze z Polskiej maki bylyby super. Moze Pani udzielic rady co zrobic zeby ciasto bylo bardziej elastyczne.
    Dziekuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Użyj mniej mąki na początku i dosypuj w miarę potrzeby. Możesz również dodać trochę więcej śmietany.