Bozener Crostoi

27 Komentarzy

Bozener Crostoi

Małe, chrupiące kwadraciki smażone na głębokim oleju, w smaku przypominające faworki. Ciasto podczas smażenia ładnie rośnie, tworząc kwadratowe poduszeczki. Przekąska niebezpieczna, gdy jest w zasięgu ręki- znika dość szybko :). Kwadraciki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 20ml Grappa*

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na wiórki lub małe kawałki, cukier, sól, jajka, mleko i alkohol zagnieść na jednolite ciasto. (Najłatwiej zrobić to robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2mm i pociąć w kwadraciki o boku ok. 3x 3 cm.

2

  1. Kwadraciki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto- brązowy kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C).

3

  1. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga:
* Grappa to włoski napój alkoholowy. Ja zastąpiłam go wódką.

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 120- 150
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bozener Crostoi

bozener crostoi

bozener crostoi

bozener crostoi

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elzbieta · 4 lat temu
    Bardzo szybki przepis wyglada apetycznie, postanowilam zrobic.
    Ale nie stety bardzo suche
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      M · 2 lat temu
      Dokładnie.Wyszły twarde. Dobrze, że zrobiłam z połowy porcji. Już więcej ich nie zrobię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tosia · 5 lat temu
    Dlaczego po usmażeniu, ciastka wyszły mi prawie że twarde a nie pulchniutkie? :( ciasto po wyrobieniu było ładne, miękkie i dobre a już zaraz bo wyjęciu z gorącego oleju ciastka robiły się lekko twarde :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Komac · 6 lat temu
    Super przepis! Jak na mój gust lepsze niż faworki a w dodatku robi sie je o wiele szybciej :) Już podczas zarabiania ciasta zorientowałam sie że nie mam śmietany, wiec zastapiłam ja zredukowana ilościa jogurtu naturalnego - wszystko wyszło bez zarzutu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justynka · 7 lat temu
    Późna godzina, a ja na ich widok zgłodniałam. To mój typ na tegoroczny tłusty czwartek ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emilaa · 7 lat temu
    A czy mleko należy podgrzać przed dodaniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Zielińska · 8 lat temu
    Zdecydowanie przebijają faworki, a przepis tak prosty, że śmiem twierdzić, że nawet mój mąż by sobie poradził :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 9 lat temu
    Przepis jest rewelacyjny.
    Ja wykrawałam krążki literatką , do środka dodawałam dzem i sklejałam jak pierożki. Dlatego mam pączko-pierożki na jutro ;)
    Moi panowie jedli ze smakiem.

    Ktoś tam pytał o sode - tak można dodać zamiast proszku, ja tak zrobiłam bo akurat proszek "wyszedł". We wszystkich przepisach tego typu zamaist alkoholu można dodawac octu, ale alkohol jest lepszy.
    dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KAsia · 9 lat temu
    Witam
    Czy pomiędzy dwa kawałki można dać np powidła? i jeden kwadracik zkleić z drugim?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Dziś właśnie wypróbowalam ten przepis,jest naprawdę super i zajęło mi to nawet mniej niż godzinkę,a dzieci były zachwycone taką przekąską na pdwieczorek. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Davide · 9 lat temu
    Zamiast mąki pszennej,może być tortowa? :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 10 lat temu
    Czy zamiast proszku do pieczenia mozna użyć sody?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Bardzo fajny pszepis,robiłam dziś,tylko moje pytanie:;-) czy zawsze wychodza bardzo chrupiace? Bo takowe my wyszły :-/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nika · 10 lat temu
    PYCHA!!! Wyszło nam 181 :) polecamy :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Czy można pominąć alkohol ? Bo akurat nie zaopatruję się w niego, gdyż jestem w ciąży :) Proszę o odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 7 lat temu
      alkohol jest po to żeby nie chłonęły tłuszczu a poza tym procenty odparowują ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Juz wiem co zrobię na tłusty czwartek ;)
    Świetna strona - trafiłam tu w poszukiwaniu przepisu na bułeczki :)
    Ale duzo wiecej przepisów zwróciło moja uwagę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    Na czym najlepiej smażyć kwadraciki na oleju czy na smalcu tak jak faworki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ksenia · 10 lat temu
    Są pyszne, ja zamiast Grappy dodałam likier mandarynkowy. ;)
    I nie wycinałam kwadracików, a kółeczka od kieliszka do wódki, wyszły fajne piłeczki. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 10 lat temu
    Świetny, karnawałowy wypiek!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tu-tusia · 10 lat temu
    Wyglądają uroczo! Porywam kilka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ELA · 10 lat temu
    Smakowicie wyglądają:)