
Małe, chrupiące kwadraciki, mini pączki, smażone na głębokim oleju, w smaku przypominające faworki. Ciasto podczas smażenia ładnie rośnie, tworząc kwadratowe poduszeczki. Przekąska niebezpieczna, gdy jest w zasięgu ręki- znika dość szybko :). Kwadraciki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu.
Składniki:
- 400g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 30g masła
 - 50g cukru
 - szczypta soli
 - 2 jajka
 - 125ml mleka
 - 20ml Grappa*
 
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
 - tłuszcz do smażenia
 
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na wiórki lub małe kawałki, cukier, sól, jajka, mleko i alkohol zagnieść na jednolite ciasto. (Najłatwiej zrobić to robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
 - Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2mm i pociąć w kwadraciki o boku ok. 3x 3 cm.
 

- Kwadraciki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto- brązowy kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C).
 

- Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego.
Uwaga:
* Grappa to włoski napój alkoholowy. Ja zastąpiłam go wódką.
Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.
| 
 Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):  | 
około 1 godz. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
około 120- 150 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 



