Babeczki sowy

11 Komentarzy

babeczki sowy

Oglądając babeczki w kształcie sowy na różnych stronach zawsze zachwycam się prostotą ich wykonania, a jednocześnie świetnym efektem końcowym. Wiedziałam, że kiedyś zagoszczą one na Domowych Wypiekach, ale czekałam na okazje. Okazja natrafiła się, gdy syn potrzebował zanieść coś słodkiego w dzień swoich urodzin do szkoły. Babeczki sprawdzają się w takich sytuacjach najlepiej.

Polecam również na imprezy dla młodszych dzieci, ponieważ babeczki są bez kremu i dzieci przy ich jedzeniu nie powinny się mocno pobrudzić ;) Oczywiście jeśli ktoś chce może również zrobić krem zamiast czekolady. Tutaj możliwości jest wiele.

Sami możecie zadecydować, czy zrobić dużą sowę i parę małych, czy same małe. Sposób wykonania jest bardzo prosty. Wystarczy upiec ulubione muffinki lub babeczki. Następnie pokrywamy je roztopioną czekoladą, bądź kremem i przyklejamy oczy i powieki z dwóch ciasteczek typu oreo. Nos robimy ze smarties'ów i już mamy gotową sowę.

Składniki:
Na małe sowy:

  • ulubione muffinki lub babeczki (u mnie babeczki czekoladowe i babeczki śliwkowe, w których zastąpiłam kawałki śliwek 70g posiekanej czekolady)
  • czekoladowe markizy z białym kremem typu oreo
  • Lentilky (Smarties) lub M&M's
  • ok. 150g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatkowo na dużą sowę:

  • parę kostek białej czekolady
  • paluszki lub grissini
  • wiórki kokosowe
  • płatki czekoladowe lub trochę startej gorzkiej czekolady
  • 7 migdałów

Sposób przygotowania małych sówek:

  1. Upiec ulubione babeczki lub muffinki. Pozostawić do ostygnięcia. Gdyby babeczki były mocno wypukłe należy ściąć ich górę, aby były płaskie. (Babeczki czekoladowe wychodzą płaskie, więc tutaj nie trzeba nic robić. Babeczki śliwkowe wychodzą lekko wypukłe, ale ich też nie ścinałam).
  2. Markizy podzielić na pół tak, aby jedna część była z kremem, a druga bez. Części bez kremu przekroić ostrożnie nożem na pół.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Babeczki posmarować roztopioną czekoladą. Na jeszcze płynną czekoladę przykleić dwa ciasteczka z kremem, a u góry dwie połówki ciasteczek bez kremu.
  4. Dziób zrobić ze smarties'ów wciskając je w czekoladę.
  5. Źrenice zrobić ze smarties'ów, przyklejając je roztopioną czekoladą do kremu.
  6. Babeczki pozostawić, aby czekolada zastygła.

Sposób przygotowania dużej sowy i paru małych:

  1. Upiec ulubione babeczki lub muffinki z podwójnej porcji. (Na dużą sowę potrzeba 14 babeczek). Pozostawić do ostygnięcia. Gdyby babeczki były mocno wypukłe należy ściąć ich górę, aby były płaskie. (Babeczki czekoladowe wychodzą płaskie, więc tutaj nie trzeba nic robić. Babeczki śliwkowe wychodzą lekko wypukłe, ale ich też nie ścinałam).
  2. Markizy podzielić na pół tak, aby jedna część była z kremem, a druga bez. Części bez kremu przekroić ostrożnie nożem na pół.
  3. Parę kostek białej czekolady roztopić w kąpieli wodnej i posmarować dwie babeczki. Na środku, na jeszcze płynnej czekoladzie, przykleić ciasteczko z kremem i u góry połówkę ciasteczka bez kremu.  Babeczki złączyć i jako dziób położyć migdał. Źrenice zrobić ze smarties'ów, przyklejając je roztopioną czekoladą do kremu.
  4. Ułożyć 14 babeczek w kształt sowy (jak na zdjęciu).
  5. Dwie babeczki z prawej i lewej strony posmarować roztopioną czekoladą i ułożyć połówki ciasteczek bez kremu tak, aby przypominały skrzydła.
  6. Resztę babeczek posmarować roztopioną czekoladą. Środkowe babeczki posypać wiórkami kokosowymi i paroma płatkami czekoladowymi. Na dwóch dolnych babeczkach położyć paluszki lub grissini, mające przypominać gałąź. Pazury zrobić z migdałów.
  7. Babeczki pozostawić, aby czekolada zastygła.

Smacznego.

Główne źródło inspiracji ze strony: spoonful.com

babeczki sowyBabeczki sowy

babeczki sowy

babeczki sowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KuchniaPelnaBajek.pl · 10 lat temu
    Moje dzieci śą w tych babeczkach zakochane :) Mam pytanie - czy masz jakiś sprytny sposób na to, by oczy były takie równe i białe, jak na zdjęciach. Oreo, z których korzystałam, po rozłożeniu mają białe kółko raz na środku, raz z boku, czasem duże na całe ciacho. No i pełno tam drobinek ciastka. Czy pomagasz sobie jakąś foremką do wycięcia okrągłych oczu? Chciałabym, by następnym razem sówki w moim wydaniu były jeszcze ładniejsze :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nic z tym białym nadzieniem nie robię. Takie kupiłam (raz miałam oryginalne oreo, a raz z lidla). Na niektórych faktycznie są czarne okruszki ciasta. Do zdjęć wybrałam najładniejsze.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        KuchniaPelnaBajek.pl · 8 lat temu
        W takim razie muszę w lidlu poszukać takich ciasteczek -jakoś zakodowałam sobie, że muszą być oreo ;) a może lidlowe okażą się dla mnie łaskawsze ;)dziękuję za odpowiedź. i czekam na kolejne babeczkowe inspiracje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 10 lat temu
    [b]Joanno[/b], myślisz że mógłbym użyć samych silikonowych foremek, czy razem z papilotkami? ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jak wolisz. Foremki silikonowe możesz wyłożyć papilotkami, ale nie musisz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kremdorak.com · 10 lat temu
    WOW! fajny pomysł na dziecięce party :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 10 lat temu
    Sowka wyglada wspaniale. Chcialabym wykonac ja na urodzinki mojego synka. Mam jednak pytanie(jestem zupelnie poczatkujaca w kwestii wypiekow):co oznacza roztopienie czekolady w "kapieli wodnej"?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej tzn. włożyć garnuszek z pokruszoną czekoladą do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Czekoladę należy mieszać podczas roztapiania. Czekolada jest gotowa, gdy cała czekolada się roztopi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdzikowe Wypieki · 10 lat temu
    Świetne sówki!!! Super pomysł na dziecięce przyjęcie. Na pewno wykorzystam.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 10 lat temu
    Wygląda super, fajnie nadaje się na dziecięce przyjęcie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    www.MagiczneWypieki. · 10 lat temu
    Hehe ale świetny pomysł na tą dużą sowę z babeczek :)