Ptysie bezglutenowe

28 Komentarzy

ptysie bezglutenowe

Przepis na ciasto parzone dla osób na diecie bezglutenowej. Można z niego przygotować ptysie lub eklerki i przełożyć je dowolnym nadzieniem. Przygotowuje się je w taki sam sposób, jak klasyczne ptysie na mące pszennej. Smakują bardzo dobrze, jak glutenowe ;)

Składniki:

  • 100ml mleka
  • 150ml wody
  • 100g masła
  • 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 500- 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.

2

  1. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Ptysie piec, jedną blachę po drugiej, około 30min. w temperaturze 220°C.
  2. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ptysie na pół.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  4. Na spody ptysi wycisnąć ze szprycy śmietanę. Przykryć kapelusikami.
  5. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

ptysie bezglutenowe

ptysie bezglutenowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Witam! Czy będzie ok, jeśli zrobię ciasto wcześniej? Jak długo ewentualnie można by je przechować i w jakich warunkach, jeszcze przed dodaniem nadzienia? Pozdrawiam serdecznie!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Rozumiem, że masz na myśli już upieczone ptysie? Należy uważać, aby nie dostała się do nich wilgoć, bo zmiękną. Suche ptysie trzymałabym w zamkniętym pojemniku. Muszę być dobrze wysuszone, bo inaczej nawet w pojemniku zmiękną. Zamknięte powinny wytrzymać nawet tydzień. Gdyby mimo to zmiękły to można je wsadzić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magdalena · 2 lat temu
        Tak, miałam na myśli upieczone ptysie. Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź i wszelkie wskazówki. Jestem bardzo wdzięczna za tak szybką reakcję na moje pytanie! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Świetny przepis, pyszne domowe ptysie, użyłam mąki bezglutenowej Freee do pieczenia, wyszły idealne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Super przepis. Moja wersja z kremem budyniowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 3 lat temu
    Ptysie wychodzą super. Można je zobaczyć na Instagramue enjoy _life_lidia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mary · 3 lat temu
    Dla mnie 220 okazało się dużo za wysoko temp. Piekłam w 190 st. A pod koniec pieczenia na około 10 min przedstawiłam na grzanie tylko od spodu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 3 lat temu
    Ptysie wychodzą piękne i pyszne. Dziś zrobiłam też karpatkę 🙂 Ekstra!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 8 lat temu
    Jaką konsystencje powinno mieć ciasto po dodaniu jajek i zmiksowaniu. U mnie wygląda jak kruszone ( tylko bardziej mokre) czy takie ma być? dodałam jajek przepiórczych, mleka sojowego i margaryny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      A ile dałaś tych jajek przepiórczych? One są malutkie to trzeba dać co najmniej cztery sztuki na jajko. Ciasto jest klejące i jednolite. Jeśli Twoje przypomina kruche tzn. że dałaś za mało jajek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 9 lat temu
    Taką też posiadam :-) Dziękuję za odpowiedź upiekę dzisiaj mamie która ma celiakie :-) Czy z tego ciasta też wyjdzie karpatka? Oczywiście podwoiłabym porcję.

    Pozdrawiam serdecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 9 lat temu
    Witam. Wtczytałam że używa pani mąki schar. Jaki typ? C? Pozdrawiam :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Używam "Mehl Farine" (ona jest uniwersalna, głównie przeznaczona do naleśników, klusek, sosów), ale ta specjalna mąka do ciast też jest dobra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Dzień dobry! Mam takie zapytanie czy zamiast uniwersalnej mieszanki mąk bezglutenowych mogę użyć na mąki kokosowej? Albo sama pomieszać jakieś mąki? U mnie w sklepie nie ma mieszanek a nie mam zbytnio czasu aby zamówić przez internet...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Testowałam kilkakrotnie ptysie na uniwersalnej mące, na żadnej innej niestety jeszcze nie. Sama jestem ciekawa, czy na innych też się udadzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Wypróbowałam przepis, ale mam mały problem, tzn po wyjęciu z piekarnika ptysie z pięknych kulek opadają do mniej już pięknych ciastek (wyjmuję od razu z piekarnika i studzę na blasze,na której się piekły).
    Zdarza mi się też że od wierzchu zrumienią się za bardzo, a wewnątrz od spodu są minimalnie surowe. Może piec z termoobiegiem?
    Sam smak za to bez zarzutu:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jeśli opadają to znaczy, że nie dopiekły się wystarczająco. Jeśli nie dopiekają się od dołu to albo spróbuj obniżyć blachę o poziom niżej, albo faktycznie wypróbuj termoobieg. Ja piekę przy ustawieniach góra- dół, ale można piec ptysie również z termoobiegiem. Spróbuj. Może w Twoim piekarniku będzie to lepsze rozwiązanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    Witam,
    wydaje mi się, że ciasto wyszło rzadkie...odstawiłam na 30min, czy mogę je jeszcze jakoś uratować???np. dodając mąki?
    Pozdrawiam,
    Marta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Grzymkowska · 10 lat temu
    Naprawdę smakują bardzo dobrze,jak glutenowe-sprawdziłam :)
    Dzięki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    ale one sa pyszne mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ooomnomnomnom · 11 lat temu
    Piękne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalie · 11 lat temu
    Urocze te ptysie :-)
    Taki idealne na raz !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Niezwykłe ptysie, przepiękne .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Witam, mam dziwne pytanie :) czy moze byc zwyczajna maka pszenna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    Bardzo dziękuje za wszystkie bezglutenowe wpisy :) Świetny blog pozwolę sobie zaglądać częściej :-) Pozdrawiam Agata mama Bezglutka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda C. · 11 lat temu
    Prześliczne, urocze, mniam!