Babeczki z masłem orzechowym

20 Komentarzy
Babeczki z masłem orzechowym

Pyszne, delikatne babeczki z masłem orzechowym. Wielbicielom masła orzechowego z pewnością posmakują. Smak i zapach masła orzechowego jest intensywnie wyczuwalny zarówno w cieście jak i w masie do dekoracji.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 200 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru lub domowego masła orzechowego: "masło orzechowe"
  • 80 g masła
  • 180 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g orzeszków ziemnych (solonych)

Masa orzechowa:

  • 150 g masła, tempratura pokojowa
  • 150 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru, tempratura pokojowa
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej

Dodatkowo:

  • ok. 1- 2 łyżki orzeszków ziemnych do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 17 sztuk w zwykłych papilotkach lub ok. 11 w takich sztywnych jak na zdjęciach. Piekłam jedną blachę po drugiej).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 25- 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę orzechową: Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki.
  5. Orzeszki posiekać i posypać nimi masę orzechową.
  6. Babeczki przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 11 dużych babeczek (jak na zdjęciach) lub ok. 17 w zwykłych papilotkach

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki z masłem orzechowym Babeczki z masłem orzechowym Babeczki z masłem orzechowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Świetny przepis - wszystko wyszło idealnie, nie mogłam się napatrzeć po wyjęciu z piekarnika, pyszne babeczki (jedynie do kremu następnym razem dodam trochę mniej masła). Polecam przepis, w domu wszystkim aż uszy się trzęsły!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 4 lat temu
    mam nadzieję że się uda ciasto. Czy ciasto z masą mogę dzień wcześniej przygotować i przetrzymywać w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gonia · 4 lat temu
    Ja zrobiłam czekoladowe z kawałkami czekolady i wykorzystałam przepis na krem. wyborny smak. dziękuję za przepis. Następne mafinki zrobię już w całości z tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Pyszne babeczki, dodałam do środka gruszki bo nie miałam składników na krem i było to bardzo dobre połączenie :) miksowalam masło orzechowe już z kawałkami orzeszków i w niczym to nie przeszkadzało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 6 lat temu
    Przepis wygląda bardzo smakowicie. Tylko brakuje mi informacji czy masło orzechowa ma być solone czy nie solone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 lat temu
    a ja chcialam zapytac czy orzechy wloskie moga byc dodane w tym przepisie? cala miche naobieranych mam jeszcze z drzewa mojej babci i tak wymyslam co by tu z nich zrobic..
    pozdrawiam i zycze milej soboty.. :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 9 lat temu
    Super przepis, chcialam tylko dodac ze uzylam masla orzechowego z kawalkami orzechow (crunchy), ale w blender ladnie mi wszystko rozdrobnil, dzieki temu nie mialam zadnych problemow :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandersik · 10 lat temu
    Z małymi modyfikacjami wykorzystałam Pani przepis na ciasto i wyszło genialnie - intensywne i wilgotne. Zdecydowanie polecam wszystkim! ;)
    Krem z przyzwyczajenia robię inny (na bazie mascarpone), ale Pani również wygląda genialnie i pewnie tak też smakuje.
    Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 11 lat temu
    Babeczki cudowne, smakowały wszystkim gościom. Wyszły mi 24 sztuki, mam foremki na muffiny Fackelmann, widocznie mniejsze. W związku z większą ilością babeczek, musiałam bardzo oszczędzać krem - na takie śliczne różyczki ze zdjęć by zabrakło :(. Dodałam od siebie po pół łyżeczki kremu czekoladowego na ciasto, pod krem. Dzięki temu smakowały jak snickers ;)
    ŚWIETNY PRZEPIS :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hm · 11 lat temu
    Czy maslo orzechowe moze byc z kawalkami orzechow? a jesli nie to dlaczego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz dać ewentualnie do ciasta, chociaż będzie się trudniej miskować. Do masy nie polecam, bo od kawałków orzechów zatka się końcówka w rękawie cukierniczym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 11 lat temu
    Jedne z moich ulubionych smaków;) Prezentują się świetnie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 11 lat temu
    Wyglądają pięknie, gdzie można zakupić taki fajne papilotki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    www.MagiczneWypieki. · 11 lat temu
    muszą być pyyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    The Student Cookbook · 11 lat temu
    Jak dobrze, że jestem po kolacji! :) Babeczki wyglądają bosko!
    Pozdrawiam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Quchniakaroli · 11 lat temu
    Wyglądają niesamowicie