
Pyszne, delikatne babeczki z masłem orzechowym. Wielbicielom masła orzechowego z pewnością posmakują. Smak i zapach masła orzechowego jest intensywnie wyczuwalny zarówno w cieście jak i w masie do dekoracji.
Składniki:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
 - 200 g cukru
 - 2 jajka (rozmiar M)
 - 200 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru lub domowego masła orzechowego: "masło orzechowe"
 - 80 g masła
 - 180 ml mleka
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 100g orzeszków ziemnych (solonych)
 
Masa orzechowa:
- 150 g masła, tempratura pokojowa
 - 150 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru, tempratura pokojowa
 - 60 g cukru pudru
 - 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
 
Dodatkowo:
- ok. 1- 2 łyżki orzeszków ziemnych do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
 - Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 17 sztuk w zwykłych papilotkach lub ok. 11 w takich sztywnych jak na zdjęciach. Piekłam jedną blachę po drugiej).
 - Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 25- 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować masę orzechową: Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki.
 - Orzeszki posiekać i posypać nimi masę orzechową.
 - Babeczki przechowywać w lodówce.
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 11 dużych babeczek (jak na zdjęciach) lub ok. 17 w zwykłych papilotkach  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 
 