Pyszne, delikatne babeczki z masłem orzechowym. Wielbicielom masła orzechowego z pewnością posmakują. Smak i zapach masła orzechowego jest intensywnie wyczuwalny zarówno w cieście jak i w masie do dekoracji.
Składniki:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
2 jajka (rozmiar M)
200 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru lub domowego masła orzechowego: "masło orzechowe"
80 g masła
180 ml mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g orzeszków ziemnych (solonych)
Masa orzechowa:
150 g masła, tempratura pokojowa
150 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru, tempratura pokojowa
60 g cukru pudru
100 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
Dodatkowo:
ok. 1- 2 łyżki orzeszków ziemnych do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 17 sztuk w zwykłych papilotkach lub ok. 11 w takich sztywnych jak na zdjęciach. Piekłam jedną blachę po drugiej).
Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 25- 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę orzechową: Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki.
Orzeszki posiekać i posypać nimi masę orzechową.
Babeczki przechowywać w lodówce.
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji:
ok. 11 dużych babeczek (jak na zdjęciach) lub ok. 17 w zwykłych papilotkach
Świetny przepis - wszystko wyszło idealnie, nie mogłam się napatrzeć po wyjęciu z piekarnika, pyszne babeczki (jedynie do kremu następnym razem dodam trochę mniej masła). Polecam przepis, w domu wszystkim aż uszy się trzęsły!
Ja zrobiłam czekoladowe z kawałkami czekolady i wykorzystałam przepis na krem. wyborny smak. dziękuję za przepis. Następne mafinki zrobię już w całości z tego przepisu.
Pyszne babeczki, dodałam do środka gruszki bo nie miałam składników na krem i było to bardzo dobre połączenie :) miksowalam masło orzechowe już z kawałkami orzeszków i w niczym to nie przeszkadzało
a ja chcialam zapytac czy orzechy wloskie moga byc dodane w tym przepisie? cala miche naobieranych mam jeszcze z drzewa mojej babci i tak wymyslam co by tu z nich zrobic..
pozdrawiam i zycze milej soboty.. :D
Super przepis, chcialam tylko dodac ze uzylam masla orzechowego z kawalkami orzechow (crunchy), ale w blender ladnie mi wszystko rozdrobnil, dzieki temu nie mialam zadnych problemow :) Pozdrawiam
Z małymi modyfikacjami wykorzystałam Pani przepis na ciasto i wyszło genialnie - intensywne i wilgotne. Zdecydowanie polecam wszystkim! ;)
Krem z przyzwyczajenia robię inny (na bazie mascarpone), ale Pani również wygląda genialnie i pewnie tak też smakuje.
Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam serdecznie.
Babeczki cudowne, smakowały wszystkim gościom. Wyszły mi 24 sztuki, mam foremki na muffiny Fackelmann, widocznie mniejsze. W związku z większą ilością babeczek, musiałam bardzo oszczędzać krem - na takie śliczne różyczki ze zdjęć by zabrakło :(. Dodałam od siebie po pół łyżeczki kremu czekoladowego na ciasto, pod krem. Dzięki temu smakowały jak snickers ;)
ŚWIETNY PRZEPIS :).
Możesz dać ewentualnie do ciasta, chociaż będzie się trudniej miskować. Do masy nie polecam, bo od kawałków orzechów zatka się końcówka w rękawie cukierniczym.