Oponki serowe

563 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna 🙂 · 1 miesięcy temu
    Czy można pominąć ocet? Kurcze nie mam octu a na rano musiałbym mieć już je zrobione :( 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lolq · 1 miesięcy temu
    Przepis świetny, oponki wychodzą idealne ale brakuje tu 1/3 łyżeczki soli dodana do ciasta przed zagniataniem. Sól idealnie podkreśla smak oponek, są jeszcze lepsze ;) Ja daję jeszcze do oleju do smażenia ze dwie łyżki smalcu dla smaku. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 2 miesięcy temu
    Dziękuję za super przepis na te pyszności
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 miesięcy temu
    Pierwszy raz coś zniknęło zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, ale to chyba mówi samo za siebie 😃 dziękuję za super przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 8 miesięcy temu
    😋😋Dziękuję za pyszne oponki. Raz dałam za rzadką śmietanę-to źle,musi być gęsta bo trzeba było dodać mąki i już nie były bardzo pulchne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 9 miesięcy temu
    Coś z tym przepisem nie tak. Wgniotlam drugie tyle mąki żeby przestało super kleić do rąk.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lolq · 1 miesięcy temu
      Ciasto ma się kleić. Po to podsypujemy mąką blat kuchenny żeby wyłożone na niego ciasto do niego nie przywieralo. Przy wałkowaniu ciasta przewracać ze dwa razy ciasto na drugą stronę tak, by każda strona mogła trochę w mące się otoczyć by się nie kleiło. Jak wykrawasz kółka to szklankę też możesz trochę w mące otoczyć by się nie kleiła do ciasta, przed wkładaniem do oleju nadmiar mąki otrzepać z kółek by olej się nie pienił.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 10 miesięcy temu
    Przepis okropny, z podanych składników wychodzi papka, a nie ciasto z którego da się cokolwiek uformować/ wyciąć. Nie polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lolq · 1 miesięcy temu
      Bzdura. Przepis świetny. Ciasto ma być luźne, takie wykładamy na mąkę na blacie i wyrabiamy w tej mące jeszcze chwilke, ono wtedy nabierze lepszej konsystencji, choć lepić się nadal może, po to posypywać je mąką przy wałkowaniu. Dzięki temu że ciasto nie jest zbite i twarde (nadmiar mąki) to oponki wychodzą mega delikatne, puszyste, leciutkie, miejscami puste w środku, obłędne. Gdyby ciasto było mocno zbite, to oponki po upieczeniu wyszłyby twarde, ciężkie i słabo rosłyby.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 miesięcy temu
    Najlepsze ‼️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 miesięcy temu
    Tragedia, spirytus idzie do ciasta aby parując z ciests chronił je orzed chłopięciem oleju :) kto tako kadry leje go oleju i na co? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 10 miesięcy temu
      Proszę nie rozpaczać.... każdy robi jak uważa 😉.... można zrobić po swojemu......to, że ktoś robi inaczej nie Znaczy, że źle.... trochę tolerancji...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelka · 11 miesięcy temu
    Witam czy może być ser biały z wiaderka gotowy mielony użyty do oponek serowych . Zamiast śmietanki można dodać naturalny jogurt typu greckiego czy musi być śmietanka kwasna . Mam to i to. Kiedyś nie dodawałam śmietanki do oponek serowych. Ja jeszcze dodawałam do ciasta pianę ubiata z białek od żółtek z szczypta soli ubijalam ba sztywno i równie były bardzo puszyste oponiki serowe. Tak babcia robiła moja i przepis jest taki sam. Tyle że ubijalam pianę z białek na sztywno dodawaka. Do ciasta . Śmietany nie dodawałam.  Z białkami ubitymi na sztywno oponki wychodziły bardzo puszyste i dlugo świeże były. Najlepsze są tego dnia kiedy są robione .   Smacznego .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Obrzydliwie tłuste. Nasiąkają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Niunia_agunia · 1 lat temu
    Pyszne godne polecenia !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 1 lat temu
    Super przepis, polecam wszystkim, nie naciągały oleju i bardzo puszyste, pychota :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 1 lat temu
    Przepis średni. Też się nacięłam z tą śmietaną. Bez wątpienia trzeba jej mniej dać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 1 lat temu
      Wszystko zależy jak wilgotny jest ser 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Wyśmienite oponki.  Dziękuję za przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Super przepis 👌