Croissants - rogaliki francuskie
Croissants to chrupiące rogaliki przygotowane z ciasta półfrancuskiego- drożdżowego. Przepis na crossants pochodzi ze strony essen-und-trinken.de i jest to najlepszy według mnie przepis na te rogaliki. Rogaliki wychodzą idealne, chrupiące, delikatne i maślane. Chcąc zrobić prawdziwe Croissants trzeba poświęcić im trochę czasu. Jeśli postępuje się według instrukcji i ciasto z masłem jest odpowiednio schłodzone, to przygotowanie tych rogalików nie jest wcale skomplikowane.
Rogaliki są idealne na śniadanie lub jako przekąska. Można je jeść same lub z masłem, konfiturą lub kremem czekoladowym. Same są mało słodkie.
Składniki:
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej + do podsypywania
- 100 ml mleka (lekko ciepłego)
- 15 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 180 g masła (30g o temperaturze pokojowej i 150g schłodzone)
Pozostałe:
- folia spożywcza
- trochę mleka do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i 30g masła. Ciasto zagnieść najpierw robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, przełożyć je na posypany mąką blat i wyrobić dalej ręcznie. Uformować z ciasta kulę, włożyć ją do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie 150g schłodzonego masła położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką, formując kwadrat na grubości ok. 1 cm. Zawinięte w folię masło wstawić do lodówki na 20 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować tak, aby rozwałkowane ciasto było ok. 2 razy większe niż uformowane w kwadrat masło.
- Masło ułożyć na środku ciasta. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.
- Ciasto odwrócić złączeniami do dołu i rozwałkować na długi prostokąt o grubości ok. 1cm. (Uwaga: Ciasto należy rozwałkowywać możliwie w jednym kierunku. Dotyczy to wszystkich etapów). Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby ciasto było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć w folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Krótsze boki zawinąć do środka i ponownie całe ciasto zwinąć na pół. Ciasto leciutko rozwałkować (docisnąć wałkiem), zawinąć w folię, położyć na desce i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 7- 8 mm. Wyciąć równej wielkości trójkąty (o długich bokach i krótszej podstawie). Podstawę lekko naciąć, aby rogaliki wyszły szersze. Trójkąty zwinąć od podstawy w rogaliki.
- Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja rozłożyłam na dwóch blachach i piekłam jedną blachę po drugiej). Przy pomocy pędzelka posmarować je wodą, aby nie obeschły i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie posmarować rogaliki ponownie, tylko tym razem mlekiem, aby po upieczeniu miały ładny kolor.
- Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Źródło: Lekko zmieniony przepis pochodzi ze strony essen-und-trinken.de
Kuchnia: |
Francuska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 (wielkość ok. 11- 6cm) |
|
Trudność: | trudne | |
Koszt: | średni |