Croissants - rogaliki francuskie

44 Komentarzy
Croissants

Croissants to chrupiące rogaliki przygotowane z ciasta półfrancuskiego- drożdżowego. Przepis na crossants pochodzi ze strony essen-und-trinken.de i jest to najlepszy według mnie przepis na te rogaliki. Rogaliki wychodzą idealne, chrupiące, delikatne i maślane. Chcąc zrobić prawdziwe Croissants trzeba poświęcić im trochę czasu. Jeśli postępuje się według instrukcji i ciasto z masłem jest odpowiednio schłodzone, to przygotowanie tych rogalików nie jest wcale skomplikowane.

Rogaliki są idealne na śniadanie lub jako przekąska. Można je jeść same lub z masłem, konfiturą lub kremem czekoladowym. Same są mało słodkie.

Składniki:

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 100 ml mleka (lekko ciepłego)
  • 15 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 180 g masła (30g o temperaturze pokojowej i 150g schłodzone)

Pozostałe:

  • folia spożywcza
  • trochę mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i 30g masła. Ciasto zagnieść najpierw robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, przełożyć je na posypany mąką blat i wyrobić dalej ręcznie. Uformować z ciasta kulę, włożyć ją do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie 150g schłodzonego masła położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką, formując kwadrat na grubości ok. 1 cm. Zawinięte w folię masło wstawić do lodówki na 20 minut.

2

  1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować tak, aby rozwałkowane ciasto było ok. 2 razy większe niż uformowane w kwadrat masło.
  2. Masło ułożyć na środku ciasta. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

3

4

5

  1. Ciasto odwrócić złączeniami do dołu i rozwałkować na długi prostokąt o grubości ok. 1cm. (Uwaga: Ciasto należy rozwałkowywać możliwie w jednym kierunku. Dotyczy to wszystkich etapów). Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby ciasto było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć w folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do lodówki na 30 minut.

6

7

8

9

  1. Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Krótsze boki zawinąć do środka i ponownie całe ciasto zwinąć na pół. Ciasto leciutko rozwałkować (docisnąć wałkiem), zawinąć w folię, położyć na desce i wstawić na 30 minut do lodówki.

10

11

12

  1. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 7- 8 mm. Wyciąć równej wielkości trójkąty (o długich bokach i krótszej podstawie). Podstawę lekko naciąć, aby rogaliki wyszły szersze. Trójkąty zwinąć od podstawy w rogaliki.

13

  1. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja rozłożyłam na dwóch blachach i piekłam jedną blachę po drugiej). Przy pomocy pędzelka posmarować je wodą, aby nie obeschły i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie posmarować rogaliki ponownie, tylko tym razem mlekiem, aby po upieczeniu miały ładny kolor.

14

  1. Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Źródło: Lekko zmieniony przepis pochodzi ze strony essen-und-trinken.de

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (wielkość ok. 11- 6cm)

Trudność Trudność: trudne
Koszt Koszt: średni
Croissants Croissants Croissants
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bigdan · 2 lat temu
    Witam . Czy ciasto można zrobić wieczorem ,na noc do lodówki , a upiec rano ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    Robiłam z wielkim cykorem, ale wyszły super!!! Jedynie nad kształtem muszę popracować. 😝 super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 2 lat temu
    Są pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 3 lat temu
    Mam pytanie, ile można przechowywać rogaliki po wyjęciu z pieca?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Najlepsze są w dzień przygotowania, ale również na drugi dzień są smaczne. Proszę je tylko przechowywać jak pieczywo, chroniąc przed wyschnięciem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 3 lat temu
    Po historii z lagunem wzięło mnie na wypieki i według tego przepisu wyszły pyszne laguny, może nie są najpiękniejsze ale nie zdążyły nawet ostygnąć. Polecam przepis i dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Można zrobić więcej i zamrozić? Ktoś próbował?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Czy rogaliki są gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika? Moje nie wyszły tak "chmurkowato" jak na zdjęciach, wyglądają jak z normalnego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JaNina · 3 lat temu
    Bardzo bardzo Ci dziękuję za ten przepis. Wyszły fenomenalne, a robiłam je pierwszy raz. Składu nie zmieniałam, ale troszeczkę zmodyfikoeałam sposób wykonania. Ty składasz 2x a ja składałam ciasto 4x. Pierwsze złożenie na 3 warstwy - jak Ty, a kolejne na 4 warstwy (boczki do środka i na pół). Po każdym złożeniu wychodził mi kwadrat o boku ok 16 cm. I nie wałkowałam tylko ugniatałam wałkiem. Końcówek rogalików nie zawijałam, zostawiłam proste, posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam pokruszonymi orzechami laskowymi. Na zdjęciu mój pierwszy wypiek, jutro robię któryś już raz, będą do zupy krem z dyni. Będą pasować, bo trafiłam na dynie w typie Hokkido, ale wyjątkowo słodkiej. Rogaliki są bardzo kruche, mają widoczne warstwy i są bardzo maślene. Pycha!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    ciasto na prawdziwe croissanty powinno spedzic w lodowce od 24-48 godzin w lodowce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Jeśli nie mam robota kuchennego to czy mogę wyrobić ciasto ręcznie od początku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Rogaliki pyszne, choć mam problem z wypływającym masłem (taki sam problem miałam przy cieście francuskim). Czy mogę prosic o wskazówki co robię źle? podczas pieczenia, i to już na początku z rogalików wypływa cześć masła - kiedyś czytałam że to przez zbyt słabo nagrzany piekarnbik, ale tą opcję wyeliminowaałam a probloem pozostał. z góry dziekuje za rade. Pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Przyczyną może być również za grubo wałkowane ciasto. Wtedy warstwa masła będzie grubsza niż powinna i nadmiar masła będzie uciekał podczas pieczenia. Spróbuj wałkować cieniej.
      Poza tym może się zdarzyć, że masło będzie trochę uciekać na początku pieczenia, ale w trakcie jakby się z powrotem wchłonie i to jest normalne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominikq · 11 lat temu
    może być margaryna zamiast masła ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie polecam. Ciasto francuskie, czy półfrancuskie powinno się robić z dobrym, prawdziwym masłem, inaczej szkoda się fatygować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Zdjęcia wyglądają smakowicie ;)
    A co by się stało, gdybym użyła mąki ziemniaczanej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 11 lat temu
    Do tego w środek masę z białego maku, bakalie i mamy prawdziwe Rogale Marcińskiej. Polecam bardzo:-) Jeśli ktoś niewie o czym mówie to w Poznaniu i wielkopolsce 11 listopada to święto Marcina kiedy piecze się rogale Marcińskie. Rogale z ciasta właśnie takiego nadziewane masą z białego maku, migdałami, bakaliami i innymi słodkościami. aby cukiernicy mogli je sprzedawać pod tą nazwą muszą zdobyć certfikat. Ale jestem przekonana że ty byś dostała (oczywiście po dodaniu farszu). No i musi mieć jeszcze odpowiednią wagę:-) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda C. · 11 lat temu
    Kusi mnie ten Pani przepis, oj kusi. Może w niedzielę? A czy do środka rogalików można dodać czekolady? W kostce czy rozpuszczoną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastomaniaczka · 11 lat temu
    Rogaliki wyglądają BARDZO APETYCZNIE:) zastanawiam się tylko czy można przechować ciasto przez całą noc w lodówce i upiec je dopiero rano tak aby do śniadania były cieplutkie?!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gabrysia · 12 lat temu
    W końcu jakis konkretny przepis :) Rogaiki sa pyszne:) niestety nie sa odzwierciedleniem rogalikow ktore moge kupic w piekarni za 3,50zł ale przepis godny uznania 5+ :) Dziekuje !!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Właśnie zrobiłam rogaliki, w pierwszej turze nastawiłam piekarnik na 180 C i piekłam 30 minut - rogaliki spiekły mi się za bardzo, potem w drugiej turze zmniejszyłam temperaturę do 165-170 C i piekłam ok. 40 minut - rogaliki wyszły lepsze. Miałam problem z dobrze zrobionym środkiem (u Ciebie chmurka). Nie wiem, czy w związku z tym powinnam zmniejszyć jeszcze temperaturę i wydłużyć czas?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Marto, wydaje mi się, że to zależy od przygotowania ciasta (głównie prawidłowego rozwałkowania) a nie od temperatury pieczenia. Poza tym to one są lekko francuskie, lekko drożdżowe w środku ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martyna · 12 lat temu
    genialny przepis, właśnie wyjęłam z piekarnika. Nadziałam je kremem z orzechów laskowych - niebo w gębie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mistaken · 12 lat temu
    :) Bardzo sliczne! Czy mozna je przed zawijaniem nadziać? Czy to własnie cały urok w tym, że są tak chmurkowe w środku?
    A może je naszprycować tuz po upieczeniu??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz dodać nadzienie tak jak piszesz, przed zawijaniem lub po ze szprycy, albo po prostu gotowe przeciąć na pół i posmarować konfiturą, nutellą itp :)