Drożdżowe pączki bezglutenowe przygotowane na uniwersalnej mące bezglutenowej. Pączki są naprawdę smaczne, miękkie i puszyste. Przygotowanie dobrego, bezglutenowego ciasta drożdżowego jest nie lada wyzwaniem. Wie o tym ten, kto się z nim zmierzył. To ciasto drożdżowe na pączki jest bardzo fajne i dobrze się z nim pracuje. Uważajcie, aby w miarę możliwości nie wgniatać w nie dodatkowej mąki, aby pozostało lekkie i delikatne. Wtedy pączki będą puszyste.
Składniki na ok. 14 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
400 g mieszanki mąki bezglutenowej, jasnej (użyłam Mehl- Farine firmy Schär) + trochę do podsypywania
250 ml mleka
42 g świeżych drożdży bezglutenowych
70 g cukru
2 jajka (rozmiar M)
1 żółtko
szczypta soli
70 g masła
Dodatkowo:
olej do smażenia (ok. 1 litra)
ulubiony dżem
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do dużej miski.
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 5 łyżkami przesianej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki w misce dodać resztę cukru, miękkie masło, szczyptę soli, jajka, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto robotem kuchennym (używając haka do wyrabiania ciasta) lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką oprószoną mąką bezglutenową.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce w razie potrzeby obsypać mąką. Uważać, aby w ciasto nie wgniatać dodatkowo mąki. Im mniej mąki w cieście, tym pączki będą delikatniejsze) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 40 minut, aż podrosną.
Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2,5 minuty z jednej strony. Podczas smażenia sprawdzać temperaturę oleju.
Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i pestek (które mogłyby przytkać tylkę do nadziewania).
Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
Pączki posypać cukrem pudrem. (Najsmaczniejsze są świeże. Najlepiej, aby zostały zjedzone w dzień przygotowania).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
9 miesięcy temu
MEGA PRZEPIS!! jednocześnie robiłam paczki z dwóch różnych przepisów. I zdecydowanie ten jest rewelacyjny. Mąki użyłam tej samej jaka jest podana w przepisie. Polecam. Muszę tylko popracować nad nadzieniem bo wsiąkło mi zabardzo w ciasto. Dawałam własnej roboty dżem z truskawkami i dzika róża.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aniela·
9 miesięcy temu
Super, pierwsze tak smaczne i łatwe!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
10 miesięcy temu
Gówniany przepis, wszystko dokładnie odmierzone i wyszło jakieś nieporozumienie nie pączki, nie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
1 lat temu
Czy mozna uzyc drozdzy w proszku zamiast swiezych?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Na pewno, dałabym 2 paczuszki, czyli 14 g drożdży instant. Należy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników na ciasto i je zagnieść.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
1 lat temu
Wyszły super, dzięki!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
1 lat temu
Pączki robiłam pierwszy raz, podeszłam bardzo sceptycznie…wciam już 3 go 😁 niebo w gębie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
1 lat temu
Robiłam z mąki bezglutenowej schar mix bread, bo tylko taką miałam. Wyszły super! Robiłam wszystko jak w przepisie. A formowało się kuleczki bardzo sprawnie 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolina·
1 lat temu
Można dodać nadzienie do zagniatanych kulek? Czy koniecznie trzeba dodać po usmażeniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Można dać nadzienie również przed smażeniem i dobrze zlepić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia ·
1 lat temu
Czy mogę dodać mąkę kukurydziana ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Raczej nie. Chyba, żeby spróbować pół na pół ze skrobią.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena ·
1 lat temu
Dziękuję za przepis. Pączki bardzo miękkie i puszyste. Użyłam mąki Uniwersalnej z Glutenexu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
2 lat temu
A jeszcze jedno cukier trzcinowy może być ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myslę, że spokojnie można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
2 lat temu
Witam, czy octu można dodać do pączków bo nie mam nic alkoholu w domu 😂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Ja nie dodawałam alkoholu i były pyszne. Octu bym nie dawała.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
2 lat temu
Ok. Dziękuję za odpowiedź
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ADRIAN·
3 lat temu
Ja zamiast formować rękami oprószonymi mąką, natłiściłem je olejem , formowałem kulki, kładłem do wyrośniecia na papier do pieczenia Mam nadzieję że się nie przykleją do papieru.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KasiaM ·
3 lat temu
udały się. Pyszne. Dodałam łyżkę spirytusu żeby nie chlonely tłuszczu. Polecam przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adrian·
3 lat temu
Witam, przepis ekstra wyrabiałem ciasto czy jest ok ? Jeżeli ciasto po wyrabianiu robotem z hakami miało dobrą konsystencję. Czy zbyt długie wyrabianie robotem może zepsuć ciasto? Kulki super się formowały i nie wiem czy to dobrze? Bo w przepisie nie powinny na wstępie się tak dobrze formować? Bo były smaczne ale wyglądały na odrobinkę bardziej zbite?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, ciasto powinno się wyrobić robotem. Wyrabiałam, aż będzie jednolite. Możliwe, że dałeś trochę więcej mąki. Tak na to wygląda jeśli lepiej się formowały i wyszly bardziej zbite.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia ·
3 lat temu
Wyszły super,3x robiłam ale troszkę mąki dosypywałamDziękuję za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wika Head·
3 lat temu
W moim przepisie zamiast 2 jajek i jednego żółtka - stosuję 4 żółtka. Wprawdzie białka jaj ładnie wiążą ciasto, ale jednocześnie rozwadniają, stąd, pewnie zgłaszane problemy z konsystencją ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta ·
3 lat temu
Nie wyszły. Robiłam zgodnie z przepisem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Super przepis. To były moje pierwsze pączki w życiu, więc stres był, ale nie potrzebnie - udały się rewelacyjnie. Dzięki!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grazyna·
4 lat temu
zapomnialam dodać ze na smalcu byly lepsze niz na oleju