Jedne z najbardziej popularnych pierniczków w Niemczech. Pierniczki są nieduże, najczęściej grubo oblane białym lukrem i w kształcie półkulki. Zazwyczaj nie zawierają pieprzu (Pfeffer), choć można go dodać szczyptę. W starych przepisach „Pfeffer” oznaczało po prostu przyprawy, które gospodynie same dobierały według własnego gustu. Długo szukałam dobrego przepisu na te pierniczki. Z tego jestem całkowicie zadowolona. Pierniczki są miękkie od razu po przygotowaniu, a przechowywane w puszcze utrzymują długo świeżość.
Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
250g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100g zmielonych orzechów lub migdałów
150g cukru
100g płynnego miodu
1 jajko
70g masła
ok. 2 łyżek mleka
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
zmielone goździki (na koniec noża)
zmielona gałka muszkatołowa (na koniec noża)
zmielony kardamon (na koniec noża)
ewentualnie szczypta zmielonego, białego pieprzu
Lukier:
250g cukru pudru
parę łyżek rumu, soku z cytryny lub wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest klejące. Powinno mieć konsystencję taką, aby dało się formować kulki. Gdyby ciasto było za suche można dodać jeszcze troszkę mleka).
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować małe kulki o średnicy 3cm i układać w odstępach na blasze. Delikatnie spłaszczyć opuszkiem palca. (Wysokość kulki powinna mieć ok. 2cm. Kulki są małe jak pralinki ;)).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra/ dół) lub dwie blachy równocześnie w temperaturze 160°C (termoobieg). Pierniczki po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są bardzo miękkie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z taką ilością wody (rumu lub soku z cytryny), aby lukier był gęsty, ale dało się nim posmarować pierniczki. Pierniczki posmarować lukrem przy pomocy pędzelka i pozostawić, aby lukier wyschnął.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elżbieta·
4 lat temu
Piekłam w 2020 r z mielonymi orzechami i mielonymi migdałami......są przepyszne.
Dziękuję za podzielenie się przepisem.
Pozdrawiam.Elżbieta
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
11 lat temu
Jejku. Ciasteczka wyszły bardzo przepyszne. Aż się nie spodziewałam, że wyjdą aż takie dobre. :) Ale mimo wszystko łatwe i szybkie do zrobienia. Dziękuję za dodanie tego przepisu, za to mam miły czekoladowy wieczór.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jola·
11 lat temu
zrobilam na swiata byly pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
Wyszły przepyszne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
11 lat temu
Takie pierniczki polukrowane ile można przechowywać? Mi lukier zawsze się kruszy po zastygnięciu, czy można temu jakoś zaradzić żeby wyglądały tak pięknie jak Twoje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Pierniczki można trzymać co najmniej 2 tygodnie zamknięte w puszkach. Ja zrobiłam gęsty lukier i nic się nie kruszy.