Pfeffernüsse

8 Komentarzy

Pfeffernüsse

Jedne z najbardziej popularnych pierniczków w Niemczech. Pierniczki są nieduże, najczęściej grubo oblane białym lukrem i w kształcie półkulki. Zazwyczaj nie zawierają pieprzu (Pfeffer), choć można go dodać szczyptę. W starych przepisach „Pfeffer” oznaczało po prostu przyprawy, które gospodynie same dobierały według własnego gustu. Długo szukałam dobrego przepisu na te pierniczki. Z tego jestem całkowicie zadowolona. Pierniczki są miękkie od razu po przygotowaniu, a przechowywane w puszcze utrzymują długo świeżość.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 150g cukru
  • 100g płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 70g masła
  • ok. 2 łyżek mleka
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • zmielone goździki (na koniec noża)
  • zmielona gałka muszkatołowa (na koniec noża)
  • zmielony kardamon (na koniec noża)
  • ewentualnie szczypta zmielonego, białego pieprzu

Lukier:

  • 250g cukru pudru
  • parę łyżek rumu, soku z cytryny lub wody

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest klejące. Powinno mieć konsystencję taką, aby dało się formować kulki. Gdyby ciasto było za suche można dodać jeszcze troszkę mleka).
  2. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować małe kulki o średnicy 3cm i układać w odstępach na blasze. Delikatnie spłaszczyć opuszkiem palca. (Wysokość kulki powinna mieć ok. 2cm. Kulki są małe jak pralinki ;)).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra/ dół) lub dwie blachy równocześnie w temperaturze 160°C (termoobieg). Pierniczki po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są bardzo miękkie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z taką ilością wody (rumu lub soku z cytryny), aby lukier był gęsty, ale dało się nim posmarować pierniczki. Pierniczki posmarować lukrem przy pomocy pędzelka i pozostawić, aby lukier wyschnął.
  2. Pierniczki przechowywać w puszce.

Smacznego.

Na podstawie przepisu ze strony: helpster.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 45
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Pfeffernüsse

Pfeffernüsse

Pfeffernüsse

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 3 lat temu
    Piekłam w 2020 r z mielonymi orzechami i mielonymi migdałami......są przepyszne.
    Dziękuję za podzielenie się przepisem.
    Pozdrawiam.Elżbieta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 9 lat temu
    Jejku. Ciasteczka wyszły bardzo przepyszne. Aż się nie spodziewałam, że wyjdą aż takie dobre. :) Ale mimo wszystko łatwe i szybkie do zrobienia. Dziękuję za dodanie tego przepisu, za to mam miły czekoladowy wieczór.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola · 9 lat temu
    zrobilam na swiata byly pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Wyszły przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 10 lat temu
    Takie pierniczki polukrowane ile można przechowywać? Mi lukier zawsze się kruszy po zastygnięciu, czy można temu jakoś zaradzić żeby wyglądały tak pięknie jak Twoje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Pierniczki można trzymać co najmniej 2 tygodnie zamknięte w puszkach. Ja zrobiłam gęsty lukier i nic się nie kruszy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 10 lat temu
    Chętnie bym skosztowała...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Cudne!