Pyszne pierniczki na styl niemiecki. Są bardzo smaczne, mięciutkie od razu po upieczeniu i bardzo bakaliowe. Oblane są lukrem rumowym lub czekoladą. Pierniki mogą być pieczone na opłatkach lub bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki na ok. 36 sztuk:
Ciasto:
100 g masła, temperatura pokojowa
170 g cukru
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
300 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g przyprawy korzennej (lub 4- 5 łyżeczek)
2 łyżki kakao
150 g zmielonych orzechów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej
50 g rodzynek
50 g wiórków kokosowych
250 ml mleka, temperatura pokojowa
ok. 36 okrągłych opłatków o średnicy 70mm, opcjonalnie
Dodatkowo:
czekolada lub kuwertura (gorzka lub mleczna)
cukier puder
rum
Sposób przygotowania:
Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na jasną masę. (Jeśli masa będzie wyglądała na zwarzoną, to nic nie szkodzi. Ważne, aby była utarta).
Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko. (Ciasto jest dość luźne, ale utrzymuje się na opłatku).
Jeśli pierniczki pieczone będą na opłatkach, należy ułożyć opłatki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wykładać na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta, pozostawiając odstęp od brzegu opłatka. (Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. Wychodzą 4 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 4 arkuszach papieru. Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki, zostawiając odstęp od brzegu).
Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciepłe pierniczki posmarować lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z rumem lub wodą na gładką masę) lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.
Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: lebkuchen-rezepte.de