Gdzie kupie taki opłatek?
Pierniczki na opłatku
Pyszne pierniczki na styl niemiecki. Są bardzo smaczne, mięciutkie od razu po upieczeniu i bardzo bakaliowe. Oblane są lukrem rumowym lub czekoladą. Pierniki mogą być pieczone na opłatkach lub bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki na ok. 36 sztuk:
Ciasto:
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 170 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g przyprawy korzennej (lub 4- 5 łyżeczek)
- 2 łyżki kakao
- 150 g zmielonych orzechów
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej
- 50 g rodzynek
- 50 g wiórków kokosowych
- 250 ml mleka, temperatura pokojowa
- ok. 36 okrągłych opłatków o średnicy 70mm, opcjonalnie
Dodatkowo:
- czekolada lub kuwertura (gorzka lub mleczna)
- cukier puder
- rum
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na jasną masę. (Jeśli masa będzie wyglądała na zwarzoną, to nic nie szkodzi. Ważne, aby była utarta).
- Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko. (Ciasto jest dość luźne, ale utrzymuje się na opłatku).
- Jeśli pierniczki pieczone będą na opłatkach, należy ułożyć opłatki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wykładać na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta, pozostawiając odstęp od brzegu opłatka. (Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. Wychodzą 4 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 4 arkuszach papieru. Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki, zostawiając odstęp od brzegu).
- Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciepłe pierniczki posmarować lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z rumem lub wodą na gładką masę) lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
- Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.
Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: lebkuchen-rezepte.de
Kuchnia: |
Niemiecka |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość sztuk: |
ok. 36 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 88757
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.