Bezglutenowe piernikowe ludziki

8 Komentarzy

Piernikowe ludziki bezglutenowe

Pierniczki w kształcie piernikowych ludzików upieczone na mące bezglutenowej. Robiąc te pierniczki bazowałam na zamieszczonym już na stronie przepisie na „Piernikowe ludziki”. Dodałam tylko dla koloru łyżkę kakao i zamiast cynamonu, imbiru i goździków użyłam przyprawy do piernika.

Ciasto na pierniczki jest strasznie klejące. Jednak po rozwałkowaniu ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i długim schłodzeniu ciasta, możliwe jest wykrojenie pierniczków. Ważne jest, aby użyć dużej foremki. Ciasto szybko z powrotem mięknie i dlatego wykrawanie pierniczków powinno pójść sprawnie. Duża foremka ułatwi nam to zadanie. (Moja foremka jest długa na 12cm).

Pierniczki pieczone przez ok. 13 minut wychodzą miękkie. Jeśli przytrzymamy je dłużej w piekarniku wyjdą bardziej kruche.

Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok. tygodnia.

Składniki:
Ciasto piernikowe:

  • 440g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 10g kakao (1 łyżka)
  • ¾ szklanki cukru brązowego (150g, może być ewentualnie zwykły biały)
  • 15g przyprawy do piernika (kupnej, bezglutenowej lub z tego przepisu: Przyprawa do piernika)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170g masła
  • ¾ szklanki miodu
  • 2 łyżki mleka

Lukier:

  • 1 białko
  • 1- 1,5 szklanki cukru pudru
  • ewentualnie barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, przyprawę do piernika, sól i sodę. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Dodać stopniowo miód i mleko. Dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.
  2. Ciasto podzielić na pół. Każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 7 mm. (Rozwałkowane ciasto jest dość grube. Ciasto jest klejące i należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby uniknąć podsypywania mąką). Rozwałkowane ciasta ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 3 godzin lub na całą noc.

02

03

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  2. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i ściągnąć górny papier do pieczenia. Z ciasta wykrawać foremką ludziki (można również inne kształty) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować pomiędzy papierami i na czas pieczenia ponownie wstawić do zamrażalnika. Wykrawać kolejne ludziki. (Tak, że nic się nie zmarnuje. Wychodzi ok. 2,5 blachy pierników).

04

  1. Piec jedną blachę po drugiem ok. 13 minut. Pierniki mają się nie zarumienić. Jeśli się zarumienią, będą chrupiące, a nie miękkie w środku. Ciastka pozostawić na blasze, aż ostygną.
  2. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Wychodzi najczęściej ponad szklanka do 1,5). Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i udekorować pierniki. Część lukru można zafarbować barwnikami spożywczymi i zrobić kolorowe dekoracje. Pierniczki pozostawić, aż lukier wyschnie.
  3. Pierniczki przechowywać z zamkniętej puszcze, w temperaturze pokojowej do ok. 1 tygodnia.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min. + lukrowanie
zegarek2

Czas oczekiwania:

3- 12 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 13- 15 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Piernikowe ludziki bezglutenowe

Piernikowe ludziki bezglutenowe

Piernikowe ludziki bezglutenowe

Piernikowe ludziki bezglutenowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Karolino[/b] może tym razem przytrzymałaś je dłużej w piekarniku? To ciasto jest miękkie po upieczeniu. Jak już wyszły Ci chrupiące to nie wiem czy zmiękną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 10 lat temu
    Pierniczki piekłam już trzeci raz są puszne ale tym trzecim razem wyszły twarde jak takie chrupiące ciasteczka korzenne. Czy jak zostawię je w otwartym pudelku to czy trochę zmiękna ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Angeliko[/b] możesz dać margarynę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 10 lat temu
    Mam pytanko czy zamiast masla mogę dać margarynę, bo dzieci moje są również na diecie bezmlecznej i masla dodać nie mogę. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 11 lat temu
    Gdzie można kupić barwnik spożywczy??? Da się go kupić w zwykłym sklepie??? :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tola · 12 lat temu
    :P ale super !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zufik · 12 lat temu
    Ale słodziutkie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Ale kochane ludziki!! Ekstra :)