Bezglutenowe piernikowe ludziki
Pierniczki w kształcie piernikowych ludzików upieczone na mące bezglutenowej. Robiąc te pierniczki bazowałam na zamieszczonym już na stronie przepisie na „Piernikowe ludziki”. Dodałam tylko dla koloru łyżkę kakao i zamiast cynamonu, imbiru i goździków użyłam przyprawy do piernika.
Ciasto na pierniczki jest strasznie klejące. Jednak po rozwałkowaniu ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i długim schłodzeniu ciasta, możliwe jest wykrojenie pierniczków. Ważne jest, aby użyć dużej foremki. Ciasto szybko z powrotem mięknie i dlatego wykrawanie pierniczków powinno pójść sprawnie. Duża foremka ułatwi nam to zadanie. (Moja foremka jest długa na 12cm).
Pierniczki pieczone przez ok. 13 minut wychodzą miękkie. Jeśli przytrzymamy je dłużej w piekarniku wyjdą bardziej kruche.
Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, a przechowywane szczelnie zamknięte w puszcze utrzymują swoją świeżość do ok. tygodnia.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 440g uniwersalnej mąki bezglutenowej
- 10g kakao (1 łyżka)
- ¾ szklanki cukru brązowego (150g, może być ewentualnie zwykły biały)
- 15g przyprawy do piernika (kupnej, bezglutenowej lub z tego przepisu: Przyprawa do piernika)
- ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 170g masła
- ¾ szklanki miodu
- 2 łyżki mleka
Lukier:
- 1 białko
- 1- 1,5 szklanki cukru pudru
- ewentualnie barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, przyprawę do piernika, sól i sodę. Dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Dodać stopniowo miód i mleko. Dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto podzielić na pół. Każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 7 mm. (Rozwałkowane ciasto jest dość grube. Ciasto jest klejące i należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, żeby uniknąć podsypywania mąką). Rozwałkowane ciasta ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 3 godzin lub na całą noc.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i ściągnąć górny papier do pieczenia. Z ciasta wykrawać foremką ludziki (można również inne kształty) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować pomiędzy papierami i na czas pieczenia ponownie wstawić do zamrażalnika. Wykrawać kolejne ludziki. (Tak, że nic się nie zmarnuje. Wychodzi ok. 2,5 blachy pierników).
- Piec jedną blachę po drugiem ok. 13 minut. Pierniki mają się nie zarumienić. Jeśli się zarumienią, będą chrupiące, a nie miękkie w środku. Ciastka pozostawić na blasze, aż ostygną.
- Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Wychodzi najczęściej ponad szklanka do 1,5). Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i udekorować pierniki. Część lukru można zafarbować barwnikami spożywczymi i zrobić kolorowe dekoracje. Pierniczki pozostawić, aż lukier wyschnie.
- Pierniczki przechowywać z zamkniętej puszcze, w temperaturze pokojowej do ok. 1 tygodnia.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml.
Czas przygotowania: |
około 45 min. + lukrowanie | |
Czas oczekiwania: |
3- 12 godz. | |
Czas pieczenia jednej blachy: |
ok. 13- 15 min. | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |