Ciasteczka rabarbarowe


Ciasteczka z rabarbarem i kawałkami czekolady
miękkie, soczyste i błyskawiczne. Jeśli lubicie szybkie i nieskomplikowane wypieki, te ciasteczka rabarbarowe z pewnością Was zachwycą. Miękkie w środku, lekko chrupiące na brzegach, z kawałkami czekolady i kwaskowatym rabarbarem. Rabarbar nie tylko dodaje smaku, ale też pięknie prezentuje się w wypieku, dzięki czemu ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie.
To świetna propozycja na coś słodkiego "na już" – kiedy mamy pod ręką świeży rabarbar i ochotę na domowe ciasteczka, które robi się niemal bez wysiłku. Ogromną zaletą tego przepisu jest prostota – nie potrzebujesz miksera ani specjalnych sprzętów. Wystarczy trzepaczka, łyżka i kilka minut, by cieszyć się ciepłymi ciasteczkami.
Składniki na ok. 20- 22 sztuk:
- 125 g świeżego rabarbaru (waga po odcięciu końcówek)
- 90 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mleka
- 140 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 0,5- 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
- Masło i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masło się roztopi. (Cukier się nie rozpuści). Pozostawić do ostygnięcia.
- Gdy masło z cukrem ostygnie, dodać jajko, cukier waniliowy i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
- W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną na grube kawałki czekoladę.
- Połączyć płynne i suche składniki, mieszając łyżką. Na końcu wmieszać rabarbar.
- Przy pomocy dwóch łyżeczek wykładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Między ciasteczkami należy zachować spory odstęp. Ciasteczka mocno rozpływają się na boki podczas pieczenia. Wychodzą dwie blachy ciasteczek. Piec jedną blachę po drugiej).
- Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec dalej ok. 15 minut, aż ciasteczka zarumienią się szczególnie na brzegach.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: vanillakitchen.de
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 22 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

