Ciasteczka rabarbarowe

17 Komentarzy

ciasteczka rabarbarowe

Miękkie, soczyste ciasteczka z kawałkami rabarbaru i czekolady. Ciasteczka są miękkie w środku i lekko chrupiące z brzegu. Rabarbar łagodzi słodycz czekoladowych ciasteczek i nadaje im ładny wygląd. Ciasteczka są łatwe i szybkie do przygotowania. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a świeży rabarbar dostępny jest w sklepie.

Zaletą tego przepisu jest to, że nie używamy miksera. Wystarczy tylko trzepaczka i łyżka ;).

Składniki:

  • 90g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mleka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 140g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125g świeżego rabarbaru

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki 0,5- 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
  2. Masło i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masło się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Gdy masło z cukrem ostygnie, dodać jajko, cukier waniliowy i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
  4. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną na grube kawałki czekoladę.
  5. Połączyć płynne i suche składniki, mieszając łyżką. Na końcu wmieszać rabarbar.

2

  1. Przy pomocy dwóch łyżeczek wykładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Między ciasteczkami należy zachować spory odstęp. Ciasteczka mocno rozpływają się na boki podczas pieczenia. Wychodzą dwie blachy ciasteczek. Piec jedną blachę po drugiej).

3

  1. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 10minut w temperaturze  190°C. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec dalej 15- 20 minut.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: vanillakitchen.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 22
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasteczka rabarbarowe

ciasteczka rabarbarowe

ciasteczka rabarbarowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    kosmos!!!! wyszły świetnie, bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakują po prostu obłędnie, dzięki za przepis wreszcie pozwalający mi uzyskać efekt amerykańskich cookies, ciągnących i chrupiących jednocześnie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna I. · 3 lat temu
    I mniej czekolady tez, tak myślę. Zreszta ja robiłam z rabarbarem i zmniejszyłam proporcje czekolady o polowe, bo nie lubię jak jest jej tak dużo. Ale to już co kto lubi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    G · 6 lat temu
    Ile czasu można przechowywać ciastka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiola · 7 lat temu
    czy można dzień wcześniej je zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Estera · 10 lat temu
    a bez rabarbaru można je zrobić
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna I. · 3 lat temu
      Ja jeśli bym chciała tak robić, to dalabym wtedy mniej cukru, nawet o polowe (zależy jakie słodkie się lubi), według proporcji na ciastka kruche. Rabarbar jest kwaśny, to stąd więcej cukru w tych ciastkach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi · 11 lat temu
    Ciasteczka przeeepyszne! Zrobiłam z dwóch porcji właśnie i zaczynam dwie kolejne! Mama jest cukiernikiem i stwierdziła, że są wyśmienite :) POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Ciasteczka są wspaniałe:) dziękuję za przepis i polecam każdemu, kto jeszcze się waha, czy je zrobić. Smak rabarbaru i czekolady cudnie zrównoważony. Zgodnie z opisem: ciastka są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, lecz nielepiące do zębów czy podniebienia. Piękne, smaczne i banalnie proste do zrobienia. Niczego więcej nie można oczekiwać:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Pani Joanno, dzisiaj zrobiłam ciasteczka z rabarbarem, przepis zrobiłam z podwójnej proporcji, bo zależało mi na większej ilości, konsystencja wyglądała tak jak na Pani zdjęciach niestety ciasteczka się nie rozlały, pozostały w takiej postaci w jakiej je nałożyłam na blachę jaka mogła być tego przyczyna? Dodam ,że w smaku są bardzo dobre :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko musiało być ciasto gęstsze, ale dlaczego to nie wiem. Z drugiej strony patrząc, to chyba lepiej jak są kształtne niż plackowate ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 11 lat temu
    Witam, mam pytanie, ile trzeba sztuk rabarbaru, aby było 125g ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna I. · 3 lat temu
      Ok. 1 chuda łodyga. Łodygi mogą mieć od 90 g do ok. 250 g. Można zważyć w sklepie jak nie ma się wagi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Polecam te ciasteczka,dzis je robilam,wszystkim smakowaly:-)fajne polaczenie rabarbaru i czekolady.smak jest nie Do opisania ,trzeba samemu skosztowac by muc sie delektowac:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martula · 11 lat temu
    Ciasteczka wyglądają obłędnie, świetne połączenie rabarbaru i czekolady. Ale u nas jeszcze nigdzie nie widziałam rabarbaru, wiosna spóźnia się w tym roku. My jesteśmy bezglutenowi i bez laktozowi, spróbuję wykorzystać inną mąkę, może się uda.

    Pozdrowienia z Gdańska,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 11 lat temu
    dzięki za przepis, jest napewno świetny, inny niż te które znam( na bazie rabarbaru) jest na czasie, będę próbowac, bo mam w ogrodzie kilka krzaków ( ?) rabarbaru, pozdr.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    No to teraz już na pewno nie będę mogła spać... Cudne są te ciastka - przygotuję je na otwarcie sezonu rabarbarowego w tym roku - oby już niedługo! :)