Biszkopty podłużne

Napisz komentarz
Biszkopty podłużne

Tradycyjne, suche biszkopty podłużne w wersji klasycznej lub bezglutenowej. Bardzo lubiane przez małe dzieci. Dą lekkie i słodziutkie. Często wykorzystuje się je do przygotowania różnych deserów np. Tiramisu lub spodu do sernika na zimno. Z tego samego ciasta można uformować również okrągłe biszkopty.

W wersji bezglutenowej są delikatniejsze niż klasyczne, dlatego do deserów nie należy ich mocno nasączać, aby się nie rozpadły.

Składniki na ok. 27 sztuk:

Ciasto biszkoptowe:

  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 60 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 40 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 60 g mąki kukurydzianej*)
  • 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku.

2

3

  1. Przesianą mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników.

4

  1. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub woreczka) z dużą, okrągłą tylką, o średnicy otworu ok. 13 mm.
  3. Wyciskać biszkopty o długości ok. 9 cm, zachowując między nimi odstęp. (Można formować proste biszkopty lub takie jak na zdjęciach, czyli wyciskając trochę więcej masy na początku i końcu biszkopta).
  4. Biszkopty posypać grubo cukrem pudrem, sypiąc cukier puder przez sitko.

5

  1. Piec, obie blachy jednocześnie na jasnozłoty kolor, w temperaturze 180°C z termoobiegiem, przez ok. 12 minut. (Można piec też jedną blachę po drugiej na jasnozłoty kolor, przy ustawieniach grzałki góra- dół, w temp. 180°C przez ok. 13 minut).
  2. Upieczone biszkopty wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie ściągnąć z papieru. Biszkopty przechowywać w puszce.

Uwaga:

* Można użyć również gotowej, uniwersalnej mąki bezglutenowej, dodając zamiast mąki pszennej i skrobi łącznie 80 g uniwersalnej mąki bezglutenowej.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 27

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Biszkopty podłużne Biszkopty podłużne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!