Biszkopty podłużne


Tradycyjne, suche biszkopty podłużne w wersji klasycznej lub bezglutenowej. Bardzo lubiane przez małe dzieci. Dą lekkie i słodziutkie. Często wykorzystuje się je do przygotowania różnych deserów np. Tiramisu lub spodu do sernika na zimno. Z tego samego ciasta można uformować również okrągłe biszkopty.
W wersji bezglutenowej są delikatniejsze niż klasyczne, dlatego do deserów nie należy ich mocno nasączać, aby się nie rozpadły.
Składniki na ok. 27 sztuk:
Ciasto biszkoptowe:
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 60 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 40 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 60 g mąki kukurydzianej*)
- 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku.
- Przesianą mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub woreczka) z dużą, okrągłą tylką, o średnicy otworu ok. 13 mm.
- Wyciskać biszkopty o długości ok. 9 cm, zachowując między nimi odstęp. (Można formować proste biszkopty lub takie jak na zdjęciach, czyli wyciskając trochę więcej masy na początku i końcu biszkopta).
- Biszkopty posypać grubo cukrem pudrem, sypiąc cukier puder przez sitko.
- Piec, obie blachy jednocześnie na jasnozłoty kolor, w temperaturze 180°C z termoobiegiem, przez ok. 12 minut. (Można piec też jedną blachę po drugiej na jasnozłoty kolor, przy ustawieniach grzałki góra- dół, w temp. 180°C przez ok. 13 minut).
- Upieczone biszkopty wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie ściągnąć z papieru. Biszkopty przechowywać w puszce.
Uwaga:
* Można użyć również gotowej, uniwersalnej mąki bezglutenowej, dodając zamiast mąki pszennej i skrobi łącznie 80 g uniwersalnej mąki bezglutenowej.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 27 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Odsłon: 83
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!