Rumowe półksiężyce
Zwane również jako tureckie półksiężyce. Miękkie, łatwe do przygotowania ciasteczka, które pamiętam z dzieciństwa. Są mocno kakaowe, wilgotne, nie przesłodzone i naprawdę smaczne. Nie wymagają dużo pracy, nie trzeba formować każdego ciasteczka z osobna, a jedynie wyciąć z upieczonego ciasta szklanką półksiężyce. Długo zachowują świeżość. Ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia. W wersji dla dorosłych polecam do lukru dodać alkohol. Dla dzieci może to być sok z cytryny lub pomarańczy.
Składniki na ok. 33 sztuki:
Ciasto:
- 150 g masła, temperatura pokojowa
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 70 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych orzechów (laskowych lub włoskich)
- 50 g kakao
- szczypta soli
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- ok. 50 ml rumu (lub w wersji bezalkoholowej: soku z cytryny)
Sposób przygotowania:
- Dużą formę prostokątną (u mnie o wymiarach wewnętrznych 39 x 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: Oddzielić białka od żółtek. W miseczce wymieszać mąkę pszenną, zmielone orzechy i kakao.
- Miękkie masło ucierać z cukrem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką do połączenia lub zmiksować krótko na najniższych obrotach. (Ciasto będzie gęste).
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Pianę z białek dodawać porcjami do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu przygotować lukier.
- Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością rumu (lub soku z cytryny), aby powstał biały, gładki i lekko lejący lukier (o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę rumu/ soku). Ciepłe ciasto wyciągnąć z formy, chwytając za wystający papier do pieczenia. Lukier wylać na ciasto i szybko go rozprowadzić np. tylną stroną łyżki.
- Gdy lukier zacznie zastygać, przy pomocy szklanki (u mnie o śr. 6,5 cm) lub okrągłej foremki wykrawać półksiężyce.
- Ciasteczka przechowywać w puszce do max. 2 tygodni*.
Uwaga:
*Ciasteczka długo zachowują świeżość, ale ze względu na to, że ciasto jest wilgotne to po dłuższym czasie przechowywania mogą spleśnieć. Zrobiłam test i u mnie po 2,5 tygodniach pojawiła się już pleśń. Dlatego proszę je obserwować i nie trzymać dłużej niż 2 tygodnie.
Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z "Przepisy czytelników, zima", Biblioteczka Poradnika Domowego.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba sztuk: |
ok. 33 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!