Rumowe półksiężyce

Napisz komentarz
Rumowe półksiężyce

Zwane również jako tureckie półksiężyce. Miękkie, łatwe do przygotowania ciasteczka, które pamiętam z dzieciństwa. Są mocno kakaowe, wilgotne, nie przesłodzone i naprawdę smaczne. Nie wymagają dużo pracy, nie trzeba formować każdego ciasteczka z osobna, a jedynie wyciąć z upieczonego ciasta szklanką półksiężyce. Długo zachowują świeżość. Ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia. W wersji dla dorosłych polecam do lukru dodać alkohol. Dla dzieci może to być sok z cytryny lub pomarańczy.

Składniki na ok. 33 sztuki:

Ciasto:

  • 150 g masła, temperatura pokojowa
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych orzechów (laskowych lub włoskich)
  • 50 g kakao
  • szczypta soli

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • ok. 50 ml rumu (lub w wersji bezalkoholowej: soku z cytryny)

Sposób przygotowania:

  1. Dużą formę prostokątną (u mnie o wymiarach wewnętrznych 39 x 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Oddzielić białka od żółtek. W miseczce wymieszać mąkę pszenną, zmielone orzechy i kakao.
  3. Miękkie masło ucierać z cukrem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką do połączenia lub zmiksować krótko na najniższych obrotach. (Ciasto będzie gęste).

2

  1. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Pianę z białek dodawać porcjami do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.

3

  1. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

4

  1. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu przygotować lukier.
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością rumu (lub soku z cytryny), aby powstał biały, gładki i lekko lejący lukier (o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę rumu/ soku). Ciepłe ciasto wyciągnąć z formy, chwytając za wystający papier do pieczenia. Lukier wylać na ciasto i szybko go rozprowadzić np. tylną stroną łyżki.

5

  1. Gdy lukier zacznie zastygać, przy pomocy szklanki (u mnie o śr. 6,5 cm) lub okrągłej foremki wykrawać półksiężyce.

6

7

8

  1. Ciasteczka przechowywać w puszce do max. 2 tygodni*.

Uwaga:

*Ciasteczka długo zachowują świeżość, ale ze względu na to, że ciasto jest wilgotne to po dłuższym czasie przechowywania mogą spleśnieć. Zrobiłam test i u mnie po 2,5 tygodniach pojawiła się już pleśń. Dlatego proszę je obserwować i nie trzymać dłużej niż 2 tygodnie.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z "Przepisy czytelników, zima", Biblioteczka Poradnika Domowego.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 33

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Rumowe półksiężyce Rumowe półksiężyce
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!