Czekoladowe ciasteczka z maszynki

Napisz komentarz
Czekoladowe ciasteczka z maszynki

Kruche, kakaowe ciasteczka w czekoladzie, wyciskane ze szprycy (przez maszynkę do ciastek lub specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa). Ciasteczka mogą przyjmować dowolne kształty np. krążków, prostych pałeczek, litery S lub jak u mnie rozetek. Dla wzbogacenia smaku i ich wyglądu, oblane są czekoladą.

Składniki na ok. 50 sztuk:

Ciasto:

  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 110 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 żółtko (z jajka rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 280 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • szczypta soli

Polewa:

  • 200 g czekolady gorzkiej (50 lub 60%)
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę z kakao i solą. Najlepiej przesiać.
  2. Miękkie masło z cukrem pudrem ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko, a po chwili żółtko i zmiksować przez ok. 1- 2 minuty. Następnie dodać mieszankę mączną i zmiksować na najniższych obrotach na gładką masę.

2

  1. Ciasto nakładać porcjami do rękawa cukierniczego* z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać w odstępach rozetki/ gwiazdki (lub inne kształty).

3

  1. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

4

  1. Przygotować polewę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić powoli w kąpieli wodnej**. Chwycić palcami za spód ciasteczka, obrócić do góry dnem i zanurzyć w czekoladzie. Poczekać, potrząsając ciastkiem, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski i odłożyć na dużą deskę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W ten sam sposób obtoczyć pozostałe ciasteczka w czekoladzie. Pozostawić do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu.

5

  1. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

Uwagi:

* Powinien to być rękaw solidny, z materiału mocnego i wytrzymałego np. z bawełny, wewnątrz ze śliską powłoką. Ciasto jest bowiem gęste i jednorazowe lub delikatne rękawy po prostu pękną. Również ważna jest tylka. Musi być metalowa i duża. Moja ma 1,3 cm.

**Do roztopienia czekolady najlepiej wybrać mały garnek i zawieszoną na nim małą, ale głęboką miskę, aby ciasteczka łatwo było zanurzać w czekoladzie, bo będzie jej dużo w jednym miejscu.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 50

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe ciasteczka z maszynki Czekoladowe ciasteczka z maszynki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!