Czekoladowe ciasteczka z maszynki
Kruche, kakaowe ciasteczka w czekoladzie, wyciskane ze szprycy (przez maszynkę do ciastek lub specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa). Ciasteczka mogą przyjmować dowolne kształty np. krążków, prostych pałeczek, litery S lub jak u mnie rozetek. Dla wzbogacenia smaku i ich wyglądu, oblane są czekoladą.
Składniki na ok. 50 sztuk:
Ciasto:
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 110 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 żółtko (z jajka rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 280 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- szczypta soli
Polewa:
- 200 g czekolady gorzkiej (50 lub 60%)
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę z kakao i solą. Najlepiej przesiać.
- Miękkie masło z cukrem pudrem ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko, a po chwili żółtko i zmiksować przez ok. 1- 2 minuty. Następnie dodać mieszankę mączną i zmiksować na najniższych obrotach na gładką masę.
- Ciasto nakładać porcjami do rękawa cukierniczego* z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać w odstępach rozetki/ gwiazdki (lub inne kształty).
- Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
- Przygotować polewę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić powoli w kąpieli wodnej**. Chwycić palcami za spód ciasteczka, obrócić do góry dnem i zanurzyć w czekoladzie. Poczekać, potrząsając ciastkiem, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski i odłożyć na dużą deskę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- W ten sam sposób obtoczyć pozostałe ciasteczka w czekoladzie. Pozostawić do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu.
- Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Uwagi:
* Powinien to być rękaw solidny, z materiału mocnego i wytrzymałego np. z bawełny, wewnątrz ze śliską powłoką. Ciasto jest bowiem gęste i jednorazowe lub delikatne rękawy po prostu pękną. Również ważna jest tylka. Musi być metalowa i duża. Moja ma 1,3 cm.
**Do roztopienia czekolady najlepiej wybrać mały garnek i zawieszoną na nim małą, ale głęboką miskę, aby ciasteczka łatwo było zanurzać w czekoladzie, bo będzie jej dużo w jednym miejscu.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 50 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!