Migdałowe ciasteczka z lukrem
Proste ciasteczka migdałowe o smaku cytrynowym w kształcie półksiężyców, które bardzo przypominają "cynamonowe gwiazdki". Ciasto składa się ze zmielonych, blanszowanych migdałów, białek, cukru pudru oraz skórki i soku z cytryny dla aromatu cytrynowego. Dzięki temu ciasteczka są również bezglutenowe.
Ciasteczka przygotowuje się w ten sposób, że całe ciasto migdałowe pokrywa się lukrem królewskim, a następnie za pomocą okrągłej foremki do wycinania ciastek lub szklanki wykrawa się półksiężyce. W ten sposób oszczędza się czas, ponieważ ciasteczek nie trzeba dekorować lukrem pojedynczo.
Składniki na ok. 35 sztuk:
- 2 białka (z jajek rozmiaru M, łącznie ok. 62 g)
- 250 g cukru pudru, przesianego
- 250 g zmielonych, blanszowanych migdałów
- starta skórka z połowy cytryny, ekologicznej
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania blatu
Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Następnie dodać sok z cytryny. (Powstanie biały, lśniący lukier królewski). Odważyć 100 g lukru i włożyć go do lodówki.
- Do pozostałego lukru dodać zmielone migdały i skórkę z cytryny i wymieszać szpatułką. Z masy uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30- 60 minut.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki, chwilę zagnieść i rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm. Posmarować nie za grubą warstwą lukru np. przy użyciu łyżeczki.
- Przy pomocy szklanki (u mnie o śr. 6,5 cm) lub okrągłej foremki wykrawać półksiężyce i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek). Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, aby ciasto się do niej mocno nie kleiło.
- Z resztek ciasta ściągnąć delikatnie lukier np. nożem i dodać do pozostałego lukru. Ciasto migdałowe ponownie zagnieść, rozwałkować, posmarować lukrem i wykrawać kolejne ciasteczka. (Mnie pozostało trochę niewykorzystanego lukru).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15- 18 minut w temperaturze 150°C, grzałka góra- dół, na dolnej szynie piekarnika. (Beza na wierzchu powinna pozostać biała). Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodne ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce do ok. 3 tygodni.
Źródło: Lekko zmieniony przepis ze strony: lecker.de
Czas: |
Czas przygotowania + pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 35 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 86
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!