Kruche ciasteczka z kremem pistacjowym
Kruche, maślane ciasteczka z okienkiem przełożone pysznym kremem pistacjowym. Obecnie krem pistacjowy jest hitem, przez przepisy na słynną, pistacjową czekoladę z Dubaju. Ja użyłam jej do przełożenia maślanych ciasteczek, dzięki której mają wyjątkowy smak i kolor. Dodatkowo ozdobiłam górne ciasteczka białą czekoladą i kawałkami orzeszków pistacjowych.
Składniki na ok. 35 sztuk:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 1 żółtko (z jajka rozmiaru M), zimnego
- 70 g cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 150 g kremu pistacjowego (w zastępstwie kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella)
Do dekoracji:
- ok. 20 g białej czekolady
- ok. 15 g pistacji bez skórki
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtko, cukier puder i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę robotem kuchennym lub ręką. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Ok. ⅓ schłodzonego ciasta wyciągnąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką, robiąc połowę ciasteczek z dziurką, a drugą połowę bez.
- Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zagnieść pozostałe skrawki ciasta i środki z ciastek z dziurką i wykrawać kolejne ciasteczka. (Gdy ciasto się skończy, wyciągnąć kolejną porcję z lodówki. Najlepiej pracuje się z schłodzonym ciastem).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, do lekkiego zarumienienia, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
- Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do małego woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg, robiąc malutką dziurkę i wyciskając czekoladę udekorować jedną stronę ciasteczka z dziurką. Od razu posypać posiekanymi pistacjami.
- Ciasteczka bez dziurki posmarować kremem pistacjowym, pozostawiając odstęp od brzegu i przykryć ciasteczkiem z dziurką.
- Przechowywać w puszce.
Czas: |
Czas przygotowania + pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 35 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | wysoki |
Odsłon: 6
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!