Kruche ciasteczka z kremem pistacjowym

Napisz komentarz
Kruche ciasteczka z kremem pistacjowym

Kruche, maślane ciasteczka z okienkiem przełożone pysznym kremem pistacjowym. Obecnie krem pistacjowy jest hitem, przez przepisy na słynną, pistacjową czekoladę z Dubaju. Ja użyłam jej do przełożenia maślanych ciasteczek, dzięki której mają wyjątkowy smak i kolor. Dodatkowo ozdobiłam górne ciasteczka białą czekoladą i kawałkami orzeszków pistacjowych.

Składniki na ok. 35 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 żółtko (z jajka rozmiaru M), zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 150 g kremu pistacjowego (w zastępstwie kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella)

Do dekoracji:

  • ok. 20 g białej czekolady
  • ok. 15 g pistacji bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtko, cukier puder i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę robotem kuchennym lub ręką. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ok. ⅓ schłodzonego ciasta wyciągnąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką, robiąc połowę ciasteczek z dziurką, a drugą połowę bez.
  3. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zagnieść pozostałe skrawki ciasta i środki z ciastek z dziurką i wykrawać kolejne ciasteczka. (Gdy ciasto się skończy, wyciągnąć kolejną porcję z lodówki. Najlepiej pracuje się z schłodzonym ciastem).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, do lekkiego zarumienienia, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).

3

  1. Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do małego woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg, robiąc malutką dziurkę i wyciskając czekoladę udekorować jedną stronę ciasteczka z dziurką. Od razu posypać posiekanymi pistacjami.
  2. Ciasteczka bez dziurki posmarować kremem pistacjowym, pozostawiając odstęp od brzegu i przykryć ciasteczkiem z dziurką.

4

  1. Przechowywać w puszce.
Czas

Czas:

Czas przygotowania + pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Kruche ciasteczka z kremem pistacjowym Kruche ciasteczka z kremem pistacjowym Kruche ciasteczka z kremem pistacjowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!