Kruche ciasteczka z makiem i dżemem
Świąteczne ciasteczka z makiem i dżemem. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem maku nadaje ciasteczkom wyjątkowo świąteczny charakter. To smaczne, proste, maślane ciasteczka, które nie tylko pięknie się prezentują, ale są także łatwe do przygotowania i pyszne.
P.S. Mak można pominąć, jeśli ktoś go nie lubi.
Składniki na ok. 35 sztuk:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 1 żółtko (z jajka rozmiaru M), zimnego
- 70 g cukru pudru
- 30 g suchego maku
- starta skórka z ½ cytryny, ekologicznej (opcjonalnie)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 150 g dżemu np. truskawkowego lub malinowego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtko, cukier puder, mak, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę robotem kuchennym lub ręką. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Ok. ⅓ schłodzonego ciasta wyciągnąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką, robiąc połowę ciasteczek z dziurką, a drugą połowę bez.
- Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zagnieść pozostałe skrawki ciasta i środki z ciastek z dziurką i wykrawać kolejne ciasteczka. (Gdy ciasto się skończy, wyciągnąć kolejną porcję z lodówki. Najlepiej pracuje się z schłodzonym ciastem).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, do lekkiego zarumienienia, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
- Dżem przetrzeć przez sitko, aby był gładki bez pestek i owoców.
- Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem.
- Na pozostałym ciasteczkach (tych bez dziurki) zrobić na środku kleksa z dżemu i przykryć ciasteczkiem z dziurką. (Gotowe ciasteczka pozostawiam dodatkowo na chwilę na blacie, aby dżem mógł trochę "obeschnąć").
- Gotowe ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, przekładając warstwy ciastek kawałkiem papieru do pieczenia. Mogą być przechowywane do 4-6 tygodni.
Czas: |
Czas przygotowania + pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Liczba sztuk: |
ok. 35 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 102
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!