Kruche ciasteczka z makiem i dżemem

Napisz komentarz
Kruche ciasteczka z makiem i dżemem

Świąteczne ciasteczka z makiem i dżemem. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem maku nadaje ciasteczkom wyjątkowo świąteczny charakter. To smaczne, proste, maślane ciasteczka, które nie tylko pięknie się prezentują, ale są także łatwe do przygotowania i pyszne.

P.S. Mak można pominąć, jeśli ktoś go nie lubi.

Składniki na ok. 35 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 żółtko (z jajka rozmiaru M), zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 30 g suchego maku
  • starta skórka z ½ cytryny, ekologicznej (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 150 g dżemu np. truskawkowego lub malinowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtko, cukier puder, mak, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę robotem kuchennym lub ręką. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ok. ⅓ schłodzonego ciasta wyciągnąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką, robiąc połowę ciasteczek z dziurką, a drugą połowę bez.

2

  1. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zagnieść pozostałe skrawki ciasta i środki z ciastek z dziurką i wykrawać kolejne ciasteczka. (Gdy ciasto się skończy, wyciągnąć kolejną porcję z lodówki. Najlepiej pracuje się z schłodzonym ciastem).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, do lekkiego zarumienienia, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).

4

  1. Dżem przetrzeć przez sitko, aby był gładki bez pestek i owoców.
  2. Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem.
  3. Na pozostałym ciasteczkach (tych bez dziurki) zrobić na środku kleksa z dżemu i przykryć ciasteczkiem z dziurką. (Gotowe ciasteczka pozostawiam dodatkowo na chwilę na blacie, aby dżem mógł trochę "obeschnąć").

5

  1. Gotowe ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, przekładając warstwy ciastek kawałkiem papieru do pieczenia. Mogą być przechowywane do 4-6 tygodni.
Czas

Czas:

Czas przygotowania + pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka z makiem i dżemem Kruche ciasteczka z makiem i dżemem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!