
Kruche, okrągłe ciasteczka marmurkowe z jasnego i kakaowego ciasta kruchego, wypełnione kremem czekoladowo- orzechowym. Dla ozdoby i smaku posypane są kawałkami migdałów bez skórki.
Składniki na ok. 43 sztuki:
- 300 g mąki pszennej
 - 200 g masła, zimnego
 - 2 żółtka (z jajek rozmiaru M), zimne
 - 100 g drobnego cukru do wypieków
 - szczypta soli
 - kopiata łyżka kakao (15 g)
 - trochę posiekanych migdałów bez skórki (ok. 1 łyżki)
 - trochę kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella (ok. 2 łyżek)
 
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtka, cukier i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę najlepiej robotem kuchennym, ale można też ręką. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i zagnieść na jednolite ciasto. Obie części ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
 - Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Schłodzone ciasta zagnieść razem bardzo krótko, tylko aby ciasto nabrało marmurkowego wyglądu. (Proszę wziąć pod uwagę, że podczas formowania kulek, ciasto będzie się jeszcze trochę mieszać, więc za dużo nie zagniatać).
 

- Połowę ciasta schować ponownie do lodówki. Odrywać kawałki ważące 15 gramów i formować kulki. Kulki układać w odstępach na przygotowanej blasze. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek. Podczas pieczenia pierwszej porcji, przygotować drugą blachę z ciastkami).
 - W każdej kulce ciasta zrobić wgłębienie palcem.
 - Wgłębienie wypełnić kremem czekoladowo- orzechowym. Najłatwiej jest to zrobić przekładając krem do małego woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg i wyciskać krem do wgłębień ciasteczek.
 

- Krem posypać posiekanymi migdałami.
 - Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 13 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
 
Po lewej: Ciasteczka przed pieczeniem, po prawej: po upieczeniu.

- Ciasteczka pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w puszce.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 43  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 