Kruche, okrągłe ciasteczka marmurkowe z jasnego i kakaowego ciasta kruchego, wypełnione kremem czekoladowo- orzechowym. Dla ozdoby i smaku posypane są kawałkami migdałów bez skórki.
Składniki na ok. 43 sztuki:
300 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
2 żółtka (z jajek rozmiaru M), zimne
100 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
kopiata łyżka kakao (15 g)
trochę posiekanych migdałów bez skórki (ok. 1 łyżki)
trochę kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella (ok. 2 łyżek)
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtka, cukier i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę najlepiej robotem kuchennym, ale można też ręką. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i zagnieść na jednolite ciasto. Obie części ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasta zagnieść razem bardzo krótko, tylko aby ciasto nabrało marmurkowego wyglądu. (Proszę wziąć pod uwagę, że podczas formowania kulek, ciasto będzie się jeszcze trochę mieszać, więc za dużo nie zagniatać).
Połowę ciasta schować ponownie do lodówki. Odrywać kawałki ważące 15 gramów i formować kulki. Kulki układać w odstępach na przygotowanej blasze. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek. Podczas pieczenia pierwszej porcji, przygotować drugą blachę z ciastkami).
W każdej kulce ciasta zrobić wgłębienie palcem.
Wgłębienie wypełnić kremem czekoladowo- orzechowym. Najłatwiej jest to zrobić przekładając krem do małego woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg i wyciskać krem do wgłębień ciasteczek.
Krem posypać posiekanymi migdałami.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 13 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
Po lewej: Ciasteczka przed pieczeniem, po prawej: po upieczeniu.
Ciasteczka pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w puszce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nodame·
11 lat temu
Super przepisy, świetna stonka;) Oglądam i aż mi ślinka cieknie...;P Mam pootwierane w zakładkach w wyszukiwarce już kilka propozycji na jutrzejsze małe conieco;)
Jestem totalnym beztalenciem w pieczeniu ale Twoje przepisy są bardzo czytelne i mają ekstra fotki!!!;)
Piękne dzięki za super stronkę i proszę o więcej!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
pati·
12 lat temu
w końcu normalne przepisy które nie są jakąś niedorzeczną paplaniną jak z telewizji... które są ładnie opisane na zdjęciach ładnie wyglądają a jak przychodzi co do czego to nic z tego nie wychodzi :) najlepsza strona na świecie... aż w końcu polubiłam pieczenie
:))))))))))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cathi·
13 lat temu
No i potwierdziło się, że mężczyźni do duże dzieci. Mój ukochany podkradał jeszcze ciepłe ciasteczka z kratki, a następnego dnia zabrał ze sobą do pracy wszystkie jakie zostały;) dzięki Pani przepisom usłyszałam niezliczoną ilość komplementów więc dziękuje! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasior·
13 lat temu
Ciasteczka są niesamowite! To taka ulepszona wersja kruchych ślimaczków, ale smak identyczny ;) na uczelni zrobiły furorę :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
emma001·
15 lat temu
Sliczne te ciasteczka. Uwielbiam ich kolorek ;
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asieja·
15 lat temu
ciasteczka.. lubię. szczególnie kolorowe :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anytsujx·
15 lat temu
Ciastka wyglądają bardzo smakowicie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
viridianka·
15 lat temu
takie małe zeberki ciasteczka, przesłodko się prezentują (:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zauberi·
15 lat temu
super wyglądają!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
15 lat temu
wyśmienite! mają cudowną barwę!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izaa·
15 lat temu
ślicznie wyglądają ciasteczka i ta czekolada ojjj pychaaaa