Paski w stylu Linz
Kruche ciasteczka z kratką na wierzchu, wypełnione dżemem malinowym lub z czerwonej porzeczki. Ich oryginalna nazwa to "Linzer Streifen", wzorowane na znanym austriackim cieście "Linzer Torte" – tarcie na kruchym cieście z dodatkiem mielonych orzechów, pokrytej dżemem i ozdobionej kratką z ciasta na wierzchu. Ciasteczka są pyszne, delikatne, chrupiące, z lekko kwaskowatym dżemem.
Zaletą tych ciasteczek jest to, że pieczemy całe ciasto i na końcu już ostudzone kroimy na kawałki. Nie musimy wykrawać pojedynczych ciasteczek, co oszczędza sporo czasu.
Składniki na ok. 50 sztuk:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g zmielonych migdałów ze skórką (lub zmielonych orzechów laskowych)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta soli
- 250 g masła, schłodzonego
- 130 g cukru
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 1 żółtko (z jajka rozmiaru M), schłodzone
Nadzienie:
- 300 g przetartego dżemu malinowego lub z czerwonej porzeczki (ewentualnie wiśniowego lub truskawkowego)
Dodatkowo:
- 1 białko (z jajka rozmiaru M)
Sposób przygotowania:
- Do misy miksera przełożyć mąkę, zmielone migdały (lub orzechy), proszek do pieczenia, cynamon, goździki, sól, cukier, zimne masło pokrojone na małe kawałeczki, 1 jajko i 1 żółtko (białko odłożyć na później). Zagnieść robotem kuchennym lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta, na jednolite (klejące) ciasto.
- Ciasto podzielić na 2 części: ⅔ i ⅓. Obie części ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
- ⅔ ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach ok. 35x 30 cm. (Wyrównuję brzegi nożem i doklejam odcięte ciasto w miejscach, gdzie go brakuje, aby otrzymać prostokąt). Papier z ciastem wsunąć na blachę do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, na środkowej półce, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub 160°C termoobieg).
- W międzyczasie przetrzeć dżem przez sitko, odważyć 300g i wymieszać, aby był gładki i miękki do rozsmarowania.
- Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu gorące posmarować cienko białkiem, używając silikonowego pędzelka. (Część białka pozostanie niewykorzystana).
- Rozsmarować dżem, pozostawiając mały odstęp od brzegów.
- Pozostałe ⅓ ciasta wyciągnąć z lodówki i rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Wałek często posypywać mąką. Ciasto pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm. Paski układać na cieście po przekątnej, pozostawiając ok. 1 cm odstępu między paskami. (Uwaga, to według mnie najtrudniejszy etap. Ciasto się klei i paski rwą. Można jednak bez problemu połączyć kawałki pasków, nakładając nowy kawałek na zerwany pasek tak, aby zachodził na niego, i delikatnie dociskając połączenie palcem).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 18 minut, na środkowej półce, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub 160°C termoobieg), aż paski się zarumienią.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie ostrym, dużym nożem pokroić na kawałki ok. 5x 3cm.
- Ciasteczka przechowywać w puszce. Najlepiej smakują, gdy poleżą co najmniej kilka dni w puszce. (Ciastka można przechowywać do ok. 3- 4 tygodni).
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Für jeden Tag", essen&trinken.
Kuchnia: |
Austriacka |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba sztuk: |
ok. 50 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 104
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!