Paski w stylu Linz

Napisz komentarz
Paski w stylu Linz

Kruche ciasteczka z kratką na wierzchu, wypełnione dżemem malinowym lub z czerwonej porzeczki. Ich oryginalna nazwa to "Linzer Streifen", wzorowane na znanym austriackim cieście "Linzer Torte" – tarcie na kruchym cieście z dodatkiem mielonych orzechów, pokrytej dżemem i ozdobionej kratką z ciasta na wierzchu. Ciasteczka są pyszne, delikatne, chrupiące, z lekko kwaskowatym dżemem.

Zaletą tych ciasteczek jest to, że pieczemy całe ciasto i na końcu już ostudzone kroimy na kawałki. Nie musimy wykrawać pojedynczych ciasteczek, co oszczędza sporo czasu.

Składniki na ok. 50 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g zmielonych migdałów ze skórką (lub zmielonych orzechów laskowych)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta soli
  • 250 g masła, schłodzonego
  • 130 g cukru
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • 1 żółtko (z jajka rozmiaru M), schłodzone

Nadzienie:

  • 300 g przetartego dżemu malinowego lub z czerwonej porzeczki (ewentualnie wiśniowego lub truskawkowego)

Dodatkowo:

  • 1 białko (z jajka rozmiaru M)

Sposób przygotowania:

  1. Do misy miksera przełożyć mąkę, zmielone migdały (lub orzechy), proszek do pieczenia, cynamon, goździki, sól, cukier, zimne masło pokrojone na małe kawałeczki, 1 jajko i 1 żółtko (białko odłożyć na później). Zagnieść robotem kuchennym lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta, na jednolite (klejące) ciasto.

2

  1. Ciasto podzielić na 2 części: ⅔ i ⅓. Obie części ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
  2. ⅔ ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach ok. 35x 30 cm. (Wyrównuję brzegi nożem i doklejam odcięte ciasto w miejscach, gdzie go brakuje, aby otrzymać prostokąt). Papier z ciastem wsunąć na blachę do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, na środkowej półce, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub 160°C termoobieg).

3

4

  1. W międzyczasie przetrzeć dżem przez sitko, odważyć 300g i wymieszać, aby był gładki i miękki do rozsmarowania.
  2. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu gorące posmarować cienko białkiem, używając silikonowego pędzelka. (Część białka pozostanie niewykorzystana).
  3. Rozsmarować dżem, pozostawiając mały odstęp od brzegów.
  4. Pozostałe ⅓ ciasta wyciągnąć z lodówki i rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Wałek często posypywać mąką. Ciasto pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm. Paski układać na cieście po przekątnej, pozostawiając ok. 1 cm odstępu między paskami. (Uwaga, to według mnie najtrudniejszy etap. Ciasto się klei i paski rwą. Można jednak bez problemu połączyć kawałki pasków, nakładając nowy kawałek na zerwany pasek tak, aby zachodził na niego, i delikatnie dociskając połączenie palcem).

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 18 minut, na środkowej półce, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub 160°C termoobieg), aż paski się zarumienią.
  2. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie ostrym, dużym nożem pokroić na kawałki ok. 5x 3cm.

6

  1. Ciasteczka przechowywać w puszce. Najlepiej smakują, gdy poleżą co najmniej kilka dni w puszce. (Ciastka można przechowywać do ok. 3- 4 tygodni).

Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Für jeden Tag", essen&trinken.

Kuchnia

Kuchnia:

Austriacka

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 50

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Paski w stylu Linz Paski w stylu Linz Paski w stylu Linz
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!