Baletki (bitki z makiem)

6 Komentarzy
Baletki

Biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą. Miękkie, puszyste, biszkoptowe krążki posypane makiem, a w środku pyszna marmolada lub dżem. Najlepiej po przełożeniu przykryć je ściereczką i zostawić do dnia następnego. Będą wtedy bardzo mięciutkie.

Składniki na ok. 45 sztuk:

Ciasto:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki pszennej, najlepiej przesianej

Do posypania:

  • suchy mak (ok. 3 łyżeczek)

Do przełożenia:

  • ok. 200 g marmolady lub gęstego dżemu (u mnie truskawkowy)

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka i cukier ubijać przez 5 minut w kąpieli wodnej. (Ubijanie w kąpieli wodnej: Wybrać dwa garnki: mniejszy i od niego trochę większy lub metalową miskę i garnek. Mniejszy garnek lub miska musi dobrze trzymać się na tym większym. Sprawdzić, nakładając jeden na drugi. Mniejszy garnek lub miska, w którym będą ubijane jajka nie powinien być za mały, ponieważ masa jajeczna podczas ubijania zwiększa swoją objętość. Do większego garnka wlać ok. 1- 2 cm wody. Po nałożeniu na niego mniejszego garnka lub miski, woda nie może dotykać, w żadnym wypadku jego dna. Garnek z wodą zagotować. Gdy woda w garnku się zagotuje, zmniejszyć moc palnika na niski. Ważne, aby woda cały czas parowała. Na garnek z wodą nałożyć mniejszy garnek lub miskę z jajkami i cukrem. Ubijać mikserem ręcznym na najwyższych obrotach przez 5 minut). Masa jajeczna mocno urośnie, stanie się jasna i puszysta.

2

  1. Garnek/ miskę z ubitą masą jajeczną zdjąć z pary i dalej ubijając na blacie na najwyższych obrotach przez kilka minut całkowicie ją ostudzić.
  2. Do ubitej, chłodnej masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę, delikatnie mieszając szpatułką.

3

  1. Płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub dużego worka do mrożenia. Odciąć róg o śr. 1 cm. Wyciskać ciasto, tworząc okrągłe ciasteczka o śr. ok. 2,5 cm, zachowując odstępy między ciasteczkami. (Ciasta wystarcza na dwie blachy. Jeśli posiadacie dwie blachy, można od razu wycisnąć ciasto na dwie blachy i piec z termoobiegiem. W przypadku jednej blachy, reszta ciasta może poczekać na blacie, podczas pieczenia pierwszej porcji. Ciasta nie mieszać, aby nie opadło).

4

  1. Ciasteczka posypać makiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku dwie blachy jednocześnie ok. 13- 15 minut w temperaturze 160°C przy ustawieniach termoobiegu (lub jedną blachę po drugiej, ok. 13- 15 minut w temperaturze 180°C grzałka góra- dół lub 160°C termoobieg) na jasny, złocisty kolor.

5

  1. Gotowe ciasteczka od razu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia.
  2. Chłodne ciasteczka skleić po dwa marmoladą lub dżemem, płaską stroną.
  3. Przechowywać przykryte, jedno koło drugiego (jedno na drugim mogą się posklejać) do ok. 2- 3 dni.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 45 podwójnych ciasteczek

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Baletki Baletki Baletki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    oliwia · 11 lat temu
    Mniam!!!Jakie pyszne!!!Sama takie zrobilam i nawet mi wyszly.Poprostu przepyszne!!! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nela · 12 lat temu
    Wyglądają przepysznie, uwielbiam je i muszę je kiedyś spróbować!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Cudowne są! Czaję sie na nie i czaję, muszę kiedyś zrobić.
    Wspaniale:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amber · 14 lat temu
    Ciasteczka mojego dzieciństwa...Uwielbiałam je!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 14 lat temu
    jakież śliczniutkie! mniam, mniam... takie maluteńkie, na jeden kęsik ;]