Biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą. Miękkie, puszyste, biszkoptowe krążki posypane makiem, a w środku pyszna marmolada lub dżem. Najlepiej po przełożeniu przykryć je ściereczką i zostawić do dnia następnego. Będą wtedy bardzo mięciutkie.
Składniki na ok. 45 sztuk:
Ciasto:
3 jajka (rozmiar M)
100 g cukru
130 g mąki pszennej, najlepiej przesianej
Do posypania:
suchy mak (ok. 3 łyżeczek)
Do przełożenia:
ok. 200 g marmolady lub gęstego dżemu (u mnie truskawkowy)
Sposób przygotowania:
Całe jajka i cukier ubijać przez 5 minut w kąpieli wodnej. (Ubijanie w kąpieli wodnej: Wybrać dwa garnki: mniejszy i od niego trochę większy lub metalową miskę i garnek. Mniejszy garnek lub miska musi dobrze trzymać się na tym większym. Sprawdzić, nakładając jeden na drugi. Mniejszy garnek lub miska, w którym będą ubijane jajka nie powinien być za mały, ponieważ masa jajeczna podczas ubijania zwiększa swoją objętość. Do większego garnka wlać ok. 1- 2 cm wody. Po nałożeniu na niego mniejszego garnka lub miski, woda nie może dotykać, w żadnym wypadku jego dna. Garnek z wodą zagotować. Gdy woda w garnku się zagotuje, zmniejszyć moc palnika na niski. Ważne, aby woda cały czas parowała. Na garnek z wodą nałożyć mniejszy garnek lub miskę z jajkami i cukrem. Ubijać mikserem ręcznym na najwyższych obrotach przez 5 minut). Masa jajeczna mocno urośnie, stanie się jasna i puszysta.
Garnek/ miskę z ubitą masą jajeczną zdjąć z pary i dalej ubijając na blacie na najwyższych obrotach przez kilka minut całkowicie ją ostudzić.
Do ubitej, chłodnej masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę, delikatnie mieszając szpatułką.
Płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub dużego worka do mrożenia. Odciąć róg o śr. 1 cm. Wyciskać ciasto, tworząc okrągłe ciasteczka o śr. ok. 2,5 cm, zachowując odstępy między ciasteczkami. (Ciasta wystarcza na dwie blachy. Jeśli posiadacie dwie blachy, można od razu wycisnąć ciasto na dwie blachy i piec z termoobiegiem. W przypadku jednej blachy, reszta ciasta może poczekać na blacie, podczas pieczenia pierwszej porcji. Ciasta nie mieszać, aby nie opadło).
Ciasteczka posypać makiem.
Piec w nagrzanym piekarniku dwie blachy jednocześnie ok. 13- 15 minut w temperaturze 160°C przy ustawieniach termoobiegu (lub jedną blachę po drugiej, ok. 13- 15 minut w temperaturze 180°C grzałka góra- dół lub 160°C termoobieg) na jasny, złocisty kolor.
Gotowe ciasteczka od razu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne ciasteczka skleić po dwa marmoladą lub dżemem, płaską stroną.
Przechowywać przykryte, jedno koło drugiego (jedno na drugim mogą się posklejać) do ok. 2- 3 dni.