W ogródku i w kuchni pachnie lawendą. Pieką się lawendowe ciasteczka. Są bardzo kruche i szybkie w przygotowaniu. Lawenda nadaje ciasteczkom ciekawej nuty. Jest delikatnie wyczuwalna. Nie jest jej bowiem dużo.
Składniki:
140 g masła, temperatura pokojowa
1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
65 g cukru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
240 g mąki pszennej
3 żółtka
1 filiżanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Cukier wymieszać z lawendą.
Masło utrzeć mikserem ze skórką z cytryny i cukrem z lawendą na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym żółtku. Dodać mąkę i najlepiej ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka powinny mieć ok. 5mm grubości. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Przepis pochodzi ze strony: www.bym.de, „Lavendelkekse”.
[b]Wercia, Kizia[/b] to już nie będą wtedy ciasteczka lawendowe. Ale jak chcecie, możecie dać kakao. Najlepiej wymieszać kakao z mąką i dodać na końcu do ciasta.
bardzo mnie intrygują! tylko nie widziaam nigdzie lawendy suszonej...
a najbardziej mnie intryguje ciasto ze zdjęcia na górze.. te po lewej stronie - bardzo bym chciaa przepis :)