Kruche ciasteczka maślane z dodatkiem lawendy, pokryte cieniutką warstwą cukrową. Są bardzo kruche i aromatyczne, z wyczuwalną nutą lawendową i cytrynową. Lawenda nadaje ciasteczkom ciekawej nuty. Jest delikatnie wyczuwalna. Nie jest jej bowiem dużo. Ciasteczka są łatwe do przygotowania.
Składniki na ok. 32 ciasteczka o śr. 6 cm:
Ciasto kruche:
140 g masła, temperatura pokojowa
1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
65 g cukru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny niewoskowanej
240 g mąki pszennej
3 żółtka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
Dodatkowo:
ok. 60 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Cukier wymieszać z lawendą.
Do misy miksera przełożyć miękkie masło, skórkę z cytryny i cukier z lawendą. Miksować na najwyższych obrotach, przez ok. 10 minut, na jasną masę.
Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać stopniowo po jednym żółtku. Dodać mąkę i zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym na niskich obrotach.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm i wykrawać ciasteczka. Cukier puder wsypać do miseczki. Ciasteczka obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.