Ciasteczka lawendowe

10 Komentarzy
Ciasteczka lawendowe

Kruche ciasteczka maślane z dodatkiem lawendy, pokryte cieniutką warstwą cukrową. Są bardzo kruche i aromatyczne, z wyczuwalną nutą lawendową i cytrynową. Lawenda nadaje ciasteczkom ciekawej nuty. Jest delikatnie wyczuwalna. Nie jest jej bowiem dużo. Ciasteczka są łatwe do przygotowania.

Składniki na ok. 32 ciasteczka o śr. 6 cm:

Ciasto kruche:

  • 140 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
  • 65 g cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny niewoskowanej
  • 240 g mąki pszennej
  • 3 żółtka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • ok. 60 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Cukier wymieszać z lawendą.
  2. Do misy miksera przełożyć miękkie masło, skórkę z cytryny i cukier z lawendą. Miksować na najwyższych obrotach, przez ok. 10 minut, na jasną masę.

2

  1. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać stopniowo po jednym żółtku. Dodać mąkę i zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym na niskich obrotach.

3

  1. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

4

  1. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm i wykrawać ciasteczka. Cukier puder wsypać do miseczki. Ciasteczka obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

6

Czas

Czas:

Czas przygotowania + pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 32

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka lawendowe Ciasteczka lawendowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Franiu · 4 lat temu
    Dobre te ciastka😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Pyszne! ;-) Nigdy takich nie piekłam, ale wyszły super!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cathi · 12 lat temu
    Przepyszne, bardzo kruche i maślane ciasteczka. Następnym razem jednak dosypię więcej lawendy, żeby intensywniej nią pachniały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 14 lat temu
    ja nie jadłam takich nigdy ale juz widze że muszą byc pyszne;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    wyglądają tak delikatnie i niepozornie, a na pewno w sobie kryją cudowny smak i aromat!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cezonia · 14 lat temu
    Wspaniałe! Nigdy nie jadłam ciastek z lawendą...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Piękne te ciasteczka. Ależ muszą cudownie pachnieć. Nigdy nie jadłam lawendowych.
    Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    poznałam już smak lawendowych ciasteczek, polubiłam też.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    mój Tata jest wielbicielem lawendowych słodkości, i ja tez nawet (: