Rurki z kremem
Kruche, chrupiące rurki z kremem budyniowym. Delikatne, cienkie ciasto wypełnione kremową masą budyniową. Proste do przygotowania, smaczne, na różnego rodzaju uroczystości. Jedyna ich wada, to są one pracochłonne.
Składniki na ok. 55- 60 sztuk (o długości ok. 8cm):
Ciasto:
- 250 g masła, schłodzonego
- 230 g gęstej, kwaśnej śmietany (10% - 18%) lub gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
- 450 g mąki pszennej
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka (z jajek rozmiar M)
- 25 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 35 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła, temperatura pokojowa
Dodatkowo:
- metalowe foremki do rurek z kremem (moje o dł. 9cm, śr. szerszego otworu: 2,3cm)
- drobny cukier do wypieków, do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać śmietanę (lub jogurt) i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Zagnieść jednolite ciasto najlepiej robotem kuchennym, ale można też szybko zagnieść ręką. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
- W tym czasie ugotować budyń do masy: 1 ½ szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, skrobią i mąką. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ok. ⅓ schłodzonego ciasta wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie bardzo cienko, na grubość 1- 2 mm, na duży prostokąt o jednym boku mającym ok. 30 cm (gdy foremki do rurek mają długość 9cm. Długość paska będzie zależała od wielkości użytych foremek).
- Ciasto pokroić na paski o szerokości 1 ½ - 2 cm i długości ok. 30 cm.
- Foremek do rurek nie trzeba smarować tłuszczem. Paski ciasta nawijać na foremki (zaczynając od węższej strony) tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Ważne, aby ciasto nie nachodziło na szerszy otwór, aby po upieczeniu można było go zsunąć z foremki.
- Do głębokiego talerza wsypać trochę cukru. "Górną" stronę rurki obtoczyć w cukrze (dolna będzie tam, gdzie końcówka ciasta. Można też całe ciasto obtoczyć w cukrze).
- Foremki z ciastem układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Układam tak, aby końcówka ciasta leżała na papierze do pieczenia, czyli znajdowała się na spodzie).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią. (Za mocno przypieczone mogę się łamać przy ściąganiu z rurki).
- Po upieczeniu od razu ściągnąć ostrożnie rurki (trzymając szerszy koniec rurki przez ściereczkę, aby się nie poparzyć) i ułożyć je na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
- W ten sposób przygotować rurki z pozostałego ciasta.
- Przygotować masę budyniową: Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wypełnić nim rurki.
- Gotowe rurki można przechowywać w lodówce do kilku dni. Można je również zamrozić.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba sztuk: |
ok. 55 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 8205
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!