Grzybki

Napisz komentarz
Grzybki

Ciastka grzybki

to efektowne, kruche ciastka w kształcie grzybów, wypełnione pysznym kremem budyniowym i udekorowane polewą czekoladową. Wyglądają zachwycająco - każdy grzybek jest nieco inny, jak w prawdziwym lesie. Kruche, delikatne ciasto i słodki, kremowy środek tworzą połączenie, obok którego trudno przejść obojętnie. To deser, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem, idealny na święta, przyjęcia czy jako słodka ozdoba stołu. Przygotowanie ciastek wymaga dużo czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością wynagradza wysiłek.

Składniki na ok. 23 sztuki:

Ciasto półkruche na śmietanie:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 250 ml zimnej kwaśnej śmietany 18% (można zastąpić jogurtem greckim 10%)
  • 20 g cukru pudru

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 200 g masła, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania
  • trochę suchego maku

Przybory kuchenne:

  • foremki metalowe do babeczek (u mnie 10 sztuk o średnicy 6,5 cm)
  • kubek o średnicy zewnętrznej ok. 9 cm
  • coś małego do wykrawania dziurki w ciastku, np. tylka cukiernicza lub mini nakrętka od butelki (ok. 1,5- 2 cm średnicy)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Mąkę posiekać z zimnym masłem, następnie dodać śmietanę i cukier puder. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto*. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny (można również zostawić na noc).
  2. Ugotować budyń do kremu budyniowego: Około 350 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać trzepaczką z żółtkiem, skrobią i mąką, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając. Od momentu zagotowania gotować przez 1 minutę, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni (zapobiega to powstaniu kożucha). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (można również zostawić na noc).
  3. Zewnętrzną stronę metalowych foremek posmarować masłem. (Wystarczy zrobić to tylko przed pierwszym użyciem. Jedną foremkę odłożyć - będzie służyła do wykrawania ciasteczek).
  4. Po schłodzeniu wyjąć z lodówki część ciasta (ok. ⅓), krótko zagnieść, aby stało się plastyczne, a następnie rozwałkować na dobrze posypanym mąką blacie i oprószonym mąką wałkiem na dość cienki placek (ok. 3- 4 mm grubości).
  5. Z ciasta wykrawać kubkiem kółka, oblepiać nimi zewnętrzną stronę foremek, lekko dociskając, i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Odłożoną foremką** wykrawać ciasteczka, a przy pomocy tylki lub zakrętki zrobić w środku małą dziurkę. (Ja zrobiłam dwa rozmiary dziurek, żeby dopasować je do cieńszych i grubszych trzonów). Układać ciasteczka na blasze.

3

4

  1. Z pozostałych po wykrawaniu resztek ciasta uformować trzony grzybków, rolując niezbyt gruby wałeczek - z jednej strony zakończony ostrzejszym szpicem (musi zmieścić się do wyciętej dziurki w ciasteczku), a z drugiej grubszym końcem. (U mnie trzony miały ok. 6- 7 cm długości. Zrobiłam krótsze i dłuższe, żeby były różnorodne).
  2. Grubsze końce trzonów kolejno zanurzać w rozkłóconym białku i obtaczać w maku (co ma imitować ziemię). Układać na blasze.

5

  1. Piec każdą blachę kolejno przez ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, na złoty kolor. Postępować tak, aż do wykorzystania całego ciasta, przygotowując taką samą liczbę kapeluszy, ciasteczek z dziurką i trzonów. Na jednej blasze można piec różne kształty jednocześnie.

6

  1. Przygotować krem budyniowy: Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, stopniowo dodawać całkowicie wystudzony budyń, miksując tylko do połączenia się składników.

7

  1. Kapelusze napełnić kremem. Przykryć ciasteczkiem z dziurką, a następnie włożyć trzonek w otwór. Grzybki układać kapeluszem do dołu na desce i wstawić do lodówki, aby krem stężał. (Można pozostawić na noc).

8

  1. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej.

9

  1. Kapelusze grzybków polać polewą np. nakładając niegrubą warstwę pędzelkiem silikonowym. Grzybki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia, opierając je bokiem.

10

  1. Przechowywać do 5 dni w lodówce.

Uwagi:

* Przy pracy z ciastem może się wydawać, że śmietany jest za dużo, przez co masa jest nieco klejąca i "dziwna" w dotyku. Nie zrażajcie się tym i nie dosypujcie dodatkowej mąki. Jeśli blat i wałek będą dobrze podsypane, ciasto świetnie się wałkuje: jest miękkie, elastyczne, a po upieczeniu wyjątkowo kruche i dzięki śmietanie ładnie się rozwarstwia.

** Moim zdaniem ciasteczka wycinane foremką mają nieco zbyt małą średnicę - na zdjęciach widać, że nie przykrywają w pełni kremu budyniowego i trochę wystaje on po bokach. Jeśli chcecie idealnie dopasować ciasteczko do kapelusza, warto użyć szklanki lub foremki odrobinę większej niż średnica metalowej foremki. Nie musi być z falbanką - zwykły okrągły kształt też będzie w porządku.

Pracę można bez problemu rozłożyć nawet na 3 dni. U mnie wyglądało to tak: Pierwszego dnia wieczorem zagniotłam ciasto i wstawiłam je na noc do lodówki. Ugotowałam też budyń i zostawiłam go, przykrytego folią spożywczą, na blacie kuchennym do całkowitego ostygnięcia przez noc. Drugiego dnia upiekłam wszystkie elementy, napełniłam kapelusze kremem budyniowym i złożyłam grzybki. Gotowe ułożyłam na desce i schłodziłam przez noc w lodówce. Trzeciego dnia pomalowałam kapelusze roztopioną czekoladą.

Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 23

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Grzybki Grzybki GrzybkiGrzybki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!