Ciasteczka Stollen

Napisz komentarz
Ciasteczka Stollen

Ciasteczka Stollen

to kruche, aromatyczne ciasteczka inspirowane tradycyjną niemiecką struclą bożonarodzeniową. Wyróżniają się charakterystycznym kształtem, który powstaje poprzez połączenie trzech cienkich wałeczków ciasta. Są pełne klasycznych, świątecznych dodatków: kandyzowanej skórki cytrynowej, rodzynek i migdałów, a po upieczeniu obtacza się je w cukrze pudrze. Ciasteczka są chrupiące, pachnące Świętami i idealne na stół świąteczny, jako słodki drobiazg do kawy lub świąteczny prezent.

Składniki na ok. 45 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g rodzynek, najlepiej drobnych
  • 50 g zmielonych, blanszowanych migdałów
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 150 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Kandyzowaną skórkę cytrynową drobno posiekać. Dodać rodzynki oraz zmielone, blanszowane migdały i dokładnie wymieszać.

2

  1. W misie miksera połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać przygotowaną mieszankę z kandyzowaną skórką, rodzynkami i migdałami, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajko, miękkie masło i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto - najlepiej przy użyciu robota kuchennego lub miksera z hakami, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi.

3

  1. Oderwać niedużą porcję ciasta i uformować cienki wałeczek (u mnie ok. 8 mm, ale może być cieńszy) na lekko podsypanym mąką blacie. (Rodzynki mogą utrudniać formowanie. Im drobniejsze, tylko łatwiej formować wałeczki. Wałek powinien być cienki - jak "ołówek" - i trzeba robić to cierpliwie).
  2. Uformowany wałek pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm. Na jedno ciasteczko potrzebne są 3 kawałki: dwa ułożyć obok siebie, a trzeci położyć pośrodku na wierzchu i delikatnie docisnąć, aby się skleiły. W ten sposób powstaje charakterystyczny kształt miniaturowej strucli Stollen.

4

  1. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra–dół), aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.
  3. Postępować tak samo z całym ciastem. Wychodzą dwie blachy ciasteczek.

5

  1. Upieczone ciasteczka pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.
  2. Przechowywać w metalowej puszce do ok. 4 tygodni.

Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Die große Advents- Bäckerei, Himmlisches Backvergnügen, 200 Lieblings-Plätzchen".

Kuchnia

Kuchnia:

Niemiecka

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 45

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka Stollen Ciasteczka Stollen
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!