Ciasteczka Stollen

Ciasteczka Stollen
to kruche, aromatyczne ciasteczka inspirowane tradycyjną niemiecką struclą bożonarodzeniową. Wyróżniają się charakterystycznym kształtem, który powstaje poprzez połączenie trzech cienkich wałeczków ciasta. Są pełne klasycznych, świątecznych dodatków: kandyzowanej skórki cytrynowej, rodzynek i migdałów, a po upieczeniu obtacza się je w cukrze pudrze. Ciasteczka są chrupiące, pachnące Świętami i idealne na stół świąteczny, jako słodki drobiazg do kawy lub świąteczny prezent.
Składniki na ok. 45 sztuk:
Ciasto kruche:
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50 g rodzynek, najlepiej drobnych
- 50 g zmielonych, blanszowanych migdałów
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar M)
- 150 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Dodatkowo:
- mąka do podsypywania
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Kandyzowaną skórkę cytrynową drobno posiekać. Dodać rodzynki oraz zmielone, blanszowane migdały i dokładnie wymieszać.

- W misie miksera połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać przygotowaną mieszankę z kandyzowaną skórką, rodzynkami i migdałami, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajko, miękkie masło i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto - najlepiej przy użyciu robota kuchennego lub miksera z hakami, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi.

- Oderwać niedużą porcję ciasta i uformować cienki wałeczek (u mnie ok. 8 mm, ale może być cieńszy) na lekko podsypanym mąką blacie. (Rodzynki mogą utrudniać formowanie. Im drobniejsze, tylko łatwiej formować wałeczki. Wałek powinien być cienki - jak "ołówek" - i trzeba robić to cierpliwie).
- Uformowany wałek pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm. Na jedno ciasteczko potrzebne są 3 kawałki: dwa ułożyć obok siebie, a trzeci położyć pośrodku na wierzchu i delikatnie docisnąć, aby się skleiły. W ten sposób powstaje charakterystyczny kształt miniaturowej strucli Stollen.

- Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra–dół), aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.
- Postępować tak samo z całym ciastem. Wychodzą dwie blachy ciasteczek.

- Upieczone ciasteczka pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.
- Przechowywać w metalowej puszce do ok. 4 tygodni.
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Die große Advents- Bäckerei, Himmlisches Backvergnügen, 200 Lieblings-Plätzchen".
|
Kuchnia: |
Niemiecka |
|
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba sztuk: |
ok. 45 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |

Odsłon: 187
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!