Użądlenie pszczoły z blachy (w wersji ciasteczkowej)

Ciasteczka inspirowane znanym niemieckim ciastem Bienenstich, czyli po polsku Użądleniem pszczoły. Zarówno klasyczne ciasto, jak i ta ciasteczkowa wersja mają charakterystyczną miodową polewę z migdałami na wierzchu – to właśnie ona nadaje im nazwę.
Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Zamiast wykrawać je pojedynczo, pieczemy całą dużą blachę kruchego ciasta z miodowo-migdałową polewą. Dopiero po ostygnięciu kroimy je na kawałki dowolnej wielkości. Taki sposób przygotowania znacznie skraca czas pracy i jest bardzo wygodny. Przy sprawnym działaniu cały proces - łącznie z pieczeniem - zajmuje około jednej godziny.
Ciasteczka są wyraźnie słodkie. Na wierzchu znajduje się miodowa polewa z migdałami, która podczas pieczenia pięknie się rumieni i nabiera karmelowego smaku, a pod spodem kryje się kruche, chrupiące ciasto.
Składniki na dużą, płaską blachę z piekarnika (wymiary wewnętrzne ok. 30 x 40cm):
Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 1 żółtko, schłodzone
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (10- 18%, dałam 25g)
Polewa migdałowa:
- 150 g miodu
- 100 g masła
- 125 g cukru
- 200 g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka, żółtka oraz kwaśnej śmietany zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego, aby nie ogrzewać składników dłońmi.

- Ciasto rozwałkować lub wykleić na papierze do pieczenia na wymiar wewnętrzny blachy. (Ja rozwałkowuję ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia na blacie na duży placek, następnie razem z papierem przekładam je na blachę i palcami delikatnie rozciągam oraz uzupełniam tam, gdzie jeszcze go brakuje, tak aby równomiernie pokryło całą powierzchnię).

- Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, przez ok. 18 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół).
- Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.
- Przygotować polewę migdałową: Miód, masło i cukier przełożyć do rondelka. Podgrzewać na średniej mocy palnika, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Dodać migdały i doprowadzić do zagotowania.


- Zdjąć rondelek z palnika i gorącą polewę równomiernie rozłożyć łyżką na podpieczonym spodzie.

- Piec całość przez ok. 17 minut, aż polewa ładnie się zarumieni i nabierze złocisto-bursztynowego koloru* (należy obserwować ciasto i uważać, aby polewa się nie przypaliła), w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół. (Ja piekę na półce poniżej środkowej).
- Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. (Nie poruszać blachą bezpośrednio po upieczeniu - polewa jest wtedy jeszcze miękka i musi przestygnąć, aby stwardniała).
- Ciasto można pokroić delikatnie jeszcze lekko ciepłe lub już całkowicie wystudzone.

- Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez ok. 7- 10 dni, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła (np. piekarnika).
Uwaga:
* Idealna polewa powinna mieć kolor złocisto-karmelowy - lekko ciemniejszy, bursztynowy przy brzegach, z błyszczącymi migdałami. Zbyt jasna polewa oznacza niedostateczną karmelizację - będzie miękka i mniej aromatyczna. Z kolei zbyt ciemna, bliska przypaleniu, stanie się gorzka w smaku.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 48 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |

lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!