Ciasteczka czekoladowo- kokosowe

24 Komentarzy

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Bardzo smaczne, mocno czekoladowo- kokosowe ciasteczka. Właściwie według oryginału powinny być przygotowane na mące ryżowej. Robiłam je już trzy razy. Raz z mąki pszennej, raz z mąki ryżowej i raz z uniwersalnej mąki bezglutenowej. Wszystkie bardzo smaczne. Wersję bezglutenową jadło wiele osób i nikt nie domyślił się, że są bezglutenowe ;). Z mąki pszennej wychodzą według mnie najlepsze. Są w środku wilgotne i klejące.
Sfotografowałam ciasteczka na mące ryżowej. Z mąki pszennej wychodzą idealne półkuleczki :)

Składniki:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g masła
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 100g cukru
  • 30g kakao
  • 90g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 200g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać kakao, mąkę i wiórki kokosowe.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo roztopioną czekoladę.
  4. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą składniki z miski.
  5. Pozostawić do 10 – 15 minut. (Ciasto zgęstnieje. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Ja nie dosypywałam).
  6. Formować w rękach małe kuleczki. (Jeżeli przygotowujemy ciasteczka w wersji bezglutenowej, to należy robić małe kleksy łyżeczką, w dość sporych odstępach) i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wychodzą 3 blachy ciasteczek.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka są idealne, gdy z zewnątrz są suche, a w środku jeszcze miękkie. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Długo zachowują świeżość przechowywane z zamkniętym pojemniku np. w słoiku. 
Smacznego.

Zmieniony przepis na podstawie przepisu ze strony: rezepte.anleiter.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 12 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patiiisik · 12 lat temu
    Dziś robiłam i nie przypadły mi do gustu:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 12 lat temu
    baardzo dobre.. poszły dosłownie w sekundę :D a wyszło ich chyba z jakieś 70 sztuk
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwcia 33 · 12 lat temu
    Dzis zrobilam przy pomocy dzieci...naprawde sa przepyszne...dziekuje Asiu za przepis..:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pan Deserek · 12 lat temu
    Pyszne takie ciasteczka - uwielbiam je :)