Ciasteczka czekoladowo- kokosowe

24 Komentarzy

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Bardzo smaczne, mocno czekoladowo- kokosowe ciasteczka. Właściwie według oryginału powinny być przygotowane na mące ryżowej. Robiłam je już trzy razy. Raz z mąki pszennej, raz z mąki ryżowej i raz z uniwersalnej mąki bezglutenowej. Wszystkie bardzo smaczne. Wersję bezglutenową jadło wiele osób i nikt nie domyślił się, że są bezglutenowe ;). Z mąki pszennej wychodzą według mnie najlepsze. Są w środku wilgotne i klejące.
Sfotografowałam ciasteczka na mące ryżowej. Z mąki pszennej wychodzą idealne półkuleczki :)

Składniki:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g masła
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 100g cukru
  • 30g kakao
  • 90g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 200g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać kakao, mąkę i wiórki kokosowe.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo roztopioną czekoladę.
  4. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą składniki z miski.
  5. Pozostawić do 10 – 15 minut. (Ciasto zgęstnieje. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Ja nie dosypywałam).
  6. Formować w rękach małe kuleczki. (Jeżeli przygotowujemy ciasteczka w wersji bezglutenowej, to należy robić małe kleksy łyżeczką, w dość sporych odstępach) i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wychodzą 3 blachy ciasteczek.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka są idealne, gdy z zewnątrz są suche, a w środku jeszcze miękkie. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Długo zachowują świeżość przechowywane z zamkniętym pojemniku np. w słoiku. 
Smacznego.

Zmieniony przepis na podstawie przepisu ze strony: rezepte.anleiter.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 12 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mania · 6 lat temu
    Całkiem fajny przepis. Moim zdaniem jednak zdecydowanie za dużo cukru. Użyłam czekolady gorzkiej i nieco deserowej oraz o połowę mniej cukru niż w przepisie, a i tak masa wyszła, jak dla mnie, za słodka. Dodałam whisky dla złagodzenia słodkości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Aga[/b] zwykła pszenna. Może być poznańska.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 9 lat temu
    Jaka dokładnie ma być mąka? : Krupczatka, Tortowa czy Poznańska
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    ciasteczka pyszne! moje troszkę inaczej wyglądają, gdyż: nie używam mąki pszennej, dodałam więc żytniej, nie miałam czekolady, więc rozpuściłam trochę więcej masła (75g) oraz trochę więcej cukru dorzuciłam do jajek. Pachną w całym domu i pewnie zaraz znikną, mimo, że są ciepłe :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Poziomko[/b] to są akurat ciasteczka czekoladowo- kokosowe. Jeśli nie dodasz kokosu, to powinnaś dodać coś innego dla uzyskania podobnej konsystencji. Spróbuj np. z posiekanymi drobno orzechami, czy dodaj więcej mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Poziomka · 10 lat temu
    Czy można nie dodawać kokosa, bo ja nie lubię. :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 11 lat temu
    Dziękuję za przepis, wyszły PYSZNE! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    [quote]No i niestety.. to ciasto też odpadło. Kąpiel wodna czekolady (3-krotna) kończy się gęstnieniem czekolady i tyle w temacie ciasteczek :([/quote]

    a dodajesz do czekolady masło???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    Robiłam ciasteczka z czekoladą mleczną Wedel i zwykłą gorzką 70% kakao - WYSZŁY PYYYSZNEE ! Bardzo dziękuję za łatwy i godny polecenia przepis, który każdej "nieporadnej" kucharce pozwoli zabłysnąć wśród bliskich :) ps. UWAGA! nie polecam używania tej samej blachy, która jest już nagrzana, do drugiej porcji ciastek, bo mogą się przypalić od spodu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aga[/b] gorzkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    jeżeli mam dodać 30g kakao to gorzkie czy słodkie to kakao
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Super sa te Ciasteczka Wyszy są smaczne robie je co sobota Palce lizac :)))):*** Aby wiecej takich przepisów :***
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aga[/b] patrz punkt 1.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    A kiedy dodaje się maslo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Angeliko[/b] musiałabyś je czymś zastąpić np. zmielonymi orzechami lub dać więcej mąki, aby ciasto nie było za rzadkie i można było formować z niego kuleczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 11 lat temu
    Mam pytanko czy wersja tych ciasteczek może być bez wiórków? Generalnie chodzi mi o to czy ich brak nie spowoduje np. że ciasteczka nie wyjdą. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Diano[/b] zajrzyj tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-czekolady/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 11 lat temu
    roztopić w kąpieli wodnej? a dokładniej o co chodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 11 lat temu
    No i niestety.. to ciasto też odpadło. Kąpiel wodna czekolady (3-krotna) kończy się gęstnieniem czekolady i tyle w temacie ciasteczek :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 12 lat temu
    Ciasteczka wyszły przepyszne, bardzo czekoladowe. Robi się je bardzo szybko i nie brudzi przy tym całej kuchni.