Maślane ciasteczka

413 Komentarzy
Maślane ciasteczka

Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko, zimne
  • 190 g masła, zimnego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

niecałe 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 1 lat temu
    Studzą się jeszcze .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 1 lat temu
    Fantastyczne😀😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Dodałam barwnik do ciasta na urodziny dla syna i zrobiłam foremkami minecraft. Super te ciasteczka w smaku i mało roboty! Dziekuje za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Ciasta pyszne tylko ja dałam troszkę mniej cukru. Trochę źle mi się rozwałkowało, ale jak wzięłam przez folie spożywczą to było git. Polecam przepis :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Są super naprawdę przepyszne i łatwe do zrobienia pozdrawiam i zachęcam do zrobienia ( nie jest botem)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asis · 1 lat temu
    Pyszne zawsze pieczemy je z synkiem polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr Pyć · 1 lat temu
    Przepis jest do niczego. Wszystko się rozsypuje i przykleja do rąk. Nie ma jednolitej masy. Dodam więcej żółtek, może coś z tego wyjdzie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zosia · 1 lat temu
      Musisz dłużej i mocniej ugniatać ciasto, wtedy wszystko się do siebie przyklei.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majkka · 1 lat temu
    Bardzo polecam. Tylko ja dodałam trochę mniej masła (150g) i też są super. Szukałam właśnie przepisu który byłby prosty i smaczny. Tak to u mnie wygląda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Polecam przepis pycha ciastka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 2 lat temu
    Niestety, wszystko się rozpłynęło... :( 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Najlepsze ciasta maślane jakie robiłam i oczywiście jadłam.  Robiłam je już że sto razy i zawsze wychodzą...są pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BASIA · 2 lat temu
    Super przepis. Dziękuję! Zrobiłam prezenty dla znajomych - mam nadzieję, że będą im smakować. Wg mnie są pyszne - aż żal mi było je zdobić by nie zepsuć tego maślanego smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Witam serdecznie. Czy jest szansa że wyjdą z piekarnika z termoobiegiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Mi też wyszły, świetny przepis, dodatkowo dałam cukier waniliowy! Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lovelove · 2 lat temu
    Yummy yummy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Wyszły EXTRA, zrobiłam jak w przepisie, mam nadzieję, że dzieci w przedszkolu zjedzą :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Może byc margaryna?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 2 lat temu
      No jasne w końcu to tylko ciasteczka MAŚLANE :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zdzichu · 2 lat temu
    Ciasto się rozwala klei itd. Tragedia 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 2 lat temu
      Zdzichu za krótko schłodziłeś. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Też mi kiedyś nie wyszły ale to dlatego że za dużo masła, ciasto zimne musi być i szybko trzeba na blaszkę dać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiesława Antczak · 2 lat temu
    Pychotka te ciasteczka robiłam już kilka razy,dzisiaj znowu robie ,właśnie ciasto chłodzi się w lodówce.