Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.
Składniki:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
1 żółtko, zimne
190 g masła, zimnego
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
Ciasta pyszne tylko ja dałam troszkę mniej cukru. Trochę źle mi się rozwałkowało, ale jak wzięłam przez folie spożywczą to było git. Polecam przepis :)
Bardzo polecam. Tylko ja dodałam trochę mniej masła (150g) i też są super. Szukałam właśnie przepisu który byłby prosty i smaczny. Tak to u mnie wygląda
Super przepis. Dziękuję! Zrobiłam prezenty dla znajomych - mam nadzieję, że będą im smakować. Wg mnie są pyszne - aż żal mi było je zdobić by nie zepsuć tego maślanego smaku.