Ciastka owsiane i jednocześnie maślane. Są mega chrupiące, duże, smaczne, łatwe w przygotowaniu i możecie je również zrobić w wersji bezglutenowej.
Składniki na ok. 35 ciastek o śr. ok. 7 cm:
200 g płatków owsianych: górskich lub błyskawicznych (w wersji bezglutenowej: dowolnych płatków bezglutenowych)
200 g zimnego masła
100 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 60 g mąki ryżowej i 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
70 g zmielonych migdałów (blanszowanych lub ze skórką)
100 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, zmielone migdały i cukier puder. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i jajko. Całość zagnieść robotem kuchennym lub ręką, aż wszystkie składniki się połączą, szczególnie uważając, aby nie było kawałków masła. (Masa jest bardzo klejąca).
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Rękami odrywać kawałki ciasta, formować kulki o śr. ok. 3,5 cm i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczyć i brzegi zaokrąglić palcami. (Odstępy nie muszą być duże. Ciasteczka nie rosną za dużo).
Piec jedną blachę po drugiej ok. 15 minut, aż brzegi się zarumienią, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wychodzą 2 blachy ciastek). Pozostawić na blasze do ostygnięcia.
Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce przez co najmniej 1 tydzień.