
Ciastka owsiane i jednocześnie maślane. Są mega chrupiące, duże, smaczne, łatwe w przygotowaniu i możecie je również zrobić w wersji bezglutenowej.
Składniki na ok. 35 ciastek o śr. ok. 7 cm:
- 200 g płatków owsianych: górskich lub błyskawicznych (w wersji bezglutenowej: dowolnych płatków bezglutenowych)
 - 200 g zimnego masła
 - 100 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 60 g mąki ryżowej i 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
 - 70 g zmielonych migdałów (blanszowanych lub ze skórką)
 - 100 g cukru pudru
 - 1 jajko (rozmiar M), zimne
 
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, zmielone migdały i cukier puder. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i jajko. Całość zagnieść robotem kuchennym lub ręką, aż wszystkie składniki się połączą, szczególnie uważając, aby nie było kawałków masła. (Masa jest bardzo klejąca).
 - Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
 

- Rękami odrywać kawałki ciasta, formować kulki o śr. ok. 3,5 cm i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczyć i brzegi zaokrąglić palcami. (Odstępy nie muszą być duże. Ciasteczka nie rosną za dużo).
 


- Piec jedną blachę po drugiej ok. 15 minut, aż brzegi się zarumienią, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wychodzą 2 blachy ciastek). Pozostawić na blasze do ostygnięcia.
 - Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce przez co najmniej 1 tydzień.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 35  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 