Waniliowe księżyce (low carb, keto)
Moje ulubione ciasteczka bożonarodzeniowe, więc musiałam zrobić je również w wersji ketogenicznej ;) Przerobienie klasycznego przepisu na te ciasteczka na wersję niskowęglowodanową okazało się bardzo proste. Ciasteczka są super kruche, migdałowe, delikatne i zadowolą podniebienia nie tylko osób eliminujących cukier.
Makro 1 ciasteczka (ok. 8g): 50 kcal, B: 1,25g, T: 4,8g, W: 0,9g (W netto: 0,65g).
Składniki na ok. 40 sztuk:
Ciasto:
- 100 g zmielonych migdałów ze skórką
- 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
- 40 g erytrytolu
- 100 g zimnego masła
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 1 żółtko
Do obtoczenia:
- ok. 40 g erytrytolu, zmielonego na puder
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka*.
- Do misy wsypać zmielone migdały ze skórką i blanszowane, erytrytol, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ziarenka wanilii, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto (najlepiej robotem kuchennym, żeby nie ogrzewać za mocno masła ale można ręką), zawinąć w folię spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
- Wyciągnąć z lodówki połowę ciasta i uformować wałek o ok. 1 cm grubości.
- Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 7 cm.
- Każdy kawałek wygiąć delikatnie tak, aby powstał księżyc.
- Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak samo przygotować księżyce z drugiej połowy ciasta. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
- Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku, ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia. (Po upieczeniu ciasteczka są bardzo kruche i mogłyby się połamać).
- Do miseczki wsypać erytrytol w pudrze.
- Chłodne ciasteczka obtoczyć w przygotowanym pudrze.
- Ciasteczka przechowywać w puszce.
Uwaga:
* Niepotrzebną laskę wanilii wkładam do słoika z domowym cukrem waniliowym. Przepis na domowy cukier waniliowy można znaleźć tutaj: "Cukier waniliowy".
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 40 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 4254
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!