Niskowęglowodanowe ciasteczka z kawałkami czekolady na bazie mąki migdałowej. Bardzo smaczne, lekko chrupiące z zewnątrz. Do tego są bezglutenowe i zgodne z dietą ketogeniczną.
Makro 1 ciasteczka (ok. 19 g): 101 kcal, B: 3,2g, T: 9g, W: 2g (W netto: 1,16g).
Składniki na ok. 16 ciasteczek o śr. 5 cm:
150 g zmielonych migdałów*, blanszowanych lub ze skórką
40 g erytrytolu
1 jajko (rozmiar M)
40 g masła
50 g czekolady gorzkiej o co najmniej 85% kakao
Sposób przygotowania:
Masło roztopić.
Czekoladę posiekać na nie za drobne kawałki.
Do miski wsypać zmielone migdały i erytrytol. Dodać jajko i lekko ciepłe lub chłodne, ale płynne masło. Wymieszać łyżką do połączenia.
Dodać posiekaną czekoladą i ponownie wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać kopiatą łyżeczkę masy. Uformować rękami okrągłe ciasteczka o ok. 1 cm grubości.
Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku, ok. 20- 22 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią. Wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na chwilę na blasze, następnie przenieść na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w szczelnej puszce przez co najmniej 1 tydzień.
Uwaga:
* Mogą być również zmielone orzechy laskowe. Na ostatnim zdjęciu te ciemne ciasteczka są właśnie na zmielonych orzechach laskowych.