Ciasteczka kwiatki z bezą
Kruche ciasteczka z delikatną bezą i dżemem w środku. Delikatne, kruche, słodkie, ładnie się prezentują i smakują pysznie.
Składniki na ok. 60 sztuk:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, schłodzonego
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
Beza*:
- 2 białka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Dodatkowo:
- dżem (u mnie truskawkowy i morelowy)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder i żółtka. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4- 5 mm. (Uwaga, aby po rozwałkowaniu na cieście nie było mąki, bo beza może się potem od ciastka odklejać!). Z ciasta wykrawać kwiatki foremką (u mnie o śr. 6 cm) i układać je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. (Zachowując nieduże odstępy, ciasteczka powinny się zmieścić na dwóch blachach).
- Blachy z ciasteczkami włożyć, na czas przygotowania bezy, do lodówki (lub jeśli jest zimno można wynieść na zewnątrz).
- W tym czasie przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier (robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Piana powinna być gęsta i błyszcząca. (Ubijanie bezy trwa ok. 15 minut).
- Pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z małą tylką w kształcie gwiazdki.
- Pianę wyciskać wkoło na każdym ciastku, zostawiając pusty środek. (Na każdym płatku zrobić jeden kleks z bezy).
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 130°C (termoobieg)**.
- Piec dwie blachy równocześnie w nagrzanym piekarniku w temperaturze 130°C (termoobieg) ok. 40 minut. (Beza delikatnie się zarumieniła, a ciasteczka kruche wyszły blade, ale dopieczone w środku. Przy dotknięciu beza była jeszcze miękka, ale po ostygnięciu stwardniała. Proszę obserwować ciastka w trakcie pieczenia, aby beza za mocno się nie przyrumieniła).
- Ciasteczka pozostawić na chwilę na blasze do ostygnięcia.
- W tym czasie dżem przetrzeć przez sitko. Przełożyć go do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wypełnić środki ciasteczek. Pozostawić na chwilę.
- Przechowywać w puszcze, oddzielając każdą warstwę ciasteczek kawałkiem papieru do pieczenia.
Uwagi:
* Beza z 2 białek starcza na ok. 50 ciasteczek tzn. 10 pozostaje bez bezy. Te puste ciasteczka można po upieczeniu posmarować dżemem i położyć na nie ciasteczka z bezą, wtedy otrzymamy podwójne ciasteczka. (Widać na zdjęciu np. pierwszym. Na talerzu są dwa takie podwójne ciastka). Można również zrobić bezę z 3 białek, ale wtedy pozostanie trochę niewykorzystanej piany bezowej.
** Polecam piec cały czas z funkcją termoobiegu. Próbowałam za drugim razem upiec ciasteczka na grzałce góra- dół, zamieniając w połowie pieczenia blachy miejscami. U mnie funkcja grzania góra- dół tutaj się nie sprawdziła. Ustawiłam temperaturę na 150°C, grzałka góra- dół, ale beza wyszła beżowa, a ciasteczka jeszcze niedopieczone. Musiałam przełączyć na 130°C (termoobieg) i wtedy się ciasto kruche dopiekło.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba sztuk: |
ok. 50- 60 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |