Serowe ciasteczka zajączki
Szybkie ciasteczka wielkanocne z ciasta serowo- olejowego. Ciasteczka są miękkie, puchate, lekko wilgotne w środku, szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje. Zagniatamy go chwilę, tylko do połączenia się składników.
Składniki na dwie blachy (ok. 30 sztuk):
Ciasto serowe:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 400 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie 20%)
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar M)
- 50 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- skórka starta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 80 g masła
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Najlepiej przesiać.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko, olej i startą skórkę z cytryny. Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść chwilę, najlepiej robotem kuchennym lub mikserem ręcznym (z hakami do zagniatania ciasta) na jednolite ciasto. (W razie potrzeby zagnieść jeszcze chwilę rękami. Ciasto powinno być fajnie miękkie i elastyczne).
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,8 cm. Wykrawać większą foremką* (co najmniej 6x 8 cm) dowolne kształty i układać na dużej, płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą dwie blachy ciastek).
- W międzyczasie roztopić masło.
- Ciasteczka posmarować chłodnym masłem, najlepiej przy pomocy silikonowego pędzelka.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 15- 20 minut, aż lekko się zarumienią. (Czas pieczenia może się lekko różnić w zależności od wielkości foremki).
- W międzyczasie wymieszać w głębokim talerzu lub misce cukier z cukrem waniliowym.
- Upieczone ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i jeszcze ciepłe smarować po jednym ponownie roztopionym masłem z wierzchu (w razie potrzeby masło chwilę podgrzać, jeśli zaczęło gęstnieć) i tą posmarowaną stroną włożyć do cukru i lekko docisnąć, aby cukier przykleił się do masła. Odłożyć do ostygnięcia.
- Ciasteczka najsmaczniejsze są w dzień pieczenia, ale można je przechować w puszcze do dnia następnego i też będą smaczne.
Uwaga:
* Polecam większe foremki, wtedy ciastka będą pulchne i wilgotne w środku. Przy małych foremkach ciasteczka będą twarde.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba sztuk: |
ok. 30 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 13313
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!