Kokosanki na mleku skondensowanym

7 Komentarzy
Kokosanki na mleku skondensowanym

Ekspresowe kokosanki tylko z dwóch składników: wiórków kokosowych i słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy wymieszać te dwa składniki, wyłożyć na blachę i upiec. Proste i szybkie do przygotowania. Kokosanki są soczyste, lepkie, słodkie i smaczne. Jeśli chcielibyście trochę mniej słodsze, to można dodać do nich małą ilość sera twarogowego z wiaderka, ale tylko ok. 50- 60 g, aby masa nie wyszła za rzadka i kokosanki podczas pieczenia się nie rozjechały.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 1 puszka (ok. 400 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe i słodzone mleko skondensowane przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
  2. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Kokosanki przechowywać najlepiej w szczelnej puszce. Utrzymują się przez co najmniej 1 tydzień.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kokosanki na mleku skondensowanym Kokosanki na mleku skondensowanym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorotka · 7 miesięcy temu
    Wyszły super! Dałam trochę mniej mleka niż było w puszce (puszka ok. 400g) i się w ogóle nie rozlały. Trochę się za mocno spiekły z góry, ale to pewnie wina pieca. Trzeba obserwować! Polecam, bardzo smaczne. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Czy mogę użyć skondensowanego słodzonego mleka kokosowego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Niestety nie znam takiego produktu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kinga · 3 miesięcy temu
      Mozesz, ja sprobowalam i sie udaly tak samo dobrze. Moje dzieci nie moga krowiego mleka. Wiec kokosowe idealised sie nadaje. Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Ciasteczka kokosanki były piekąc się w piekarniku katastrofą rozlały się na blasze i spaliły brzegi nie polecam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Super przepis.