Ekspresowe kokosanki tylko z dwóch składników: wiórków kokosowych i słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy wymieszać te dwa składniki, wyłożyć na blachę i upiec. Proste i szybkie do przygotowania. Kokosanki są soczyste, lepkie, słodkie i smaczne. Jeśli chcielibyście trochę mniej słodsze, to można dodać do nich małą ilość sera twarogowego z wiaderka, ale tylko ok. 50- 60 g, aby masa nie wyszła za rzadka i kokosanki podczas pieczenia się nie rozjechały.
Składniki na ok. 20 sztuk:
1 puszka (ok. 400 g) słodzonego mleka skondensowanego
200 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe i słodzone mleko skondensowane przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
Kokosanki przechowywać najlepiej w szczelnej puszce. Utrzymują się przez co najmniej 1 tydzień.
Wyszły super! Dałam trochę mniej mleka niż było w puszce (puszka ok. 400g) i się w ogóle nie rozlały. Trochę się za mocno spiekły z góry, ale to pewnie wina pieca. Trzeba obserwować! Polecam, bardzo smaczne.