Kruche ciasteczka

410 Komentarzy
Kruche ciasteczka

Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.

Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.

Ciasteczka jasne:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka kakaowe:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła, zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krzysiek tur · 6 dni temu
    Wyszły super dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 7 dni temu
    Bardzo dobry przepis. Pyszne ciasteczka. Frajda i uśmiech dziecka przy robieniu i dekorowaniu razem z mamą -bezcenne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 7 dni temu
    Czy można polać je czekoladą mleczną? Jeżeli tak to jaki okres przechowywania? 🙂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 dni temu
      Można polać dowolną czekoladą. Czas przechowywania też będzie podobny jak bez czekolady. Jedyne co się może wydarzyć to, że czekolada po jakimś czasie zmatowieje, czy będzie miała niezbyt ładne kropki/ przebarwienia (wszystko nadal jadalne, ale może to nie być za ładne 😉 ). Tak się dzieje przy zmianach temperatur, tu podgrzewane, tu chłodzone, więc to normalne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 8 dni temu
    Przy grubości ciasta 5mm wychodzi 1.5 blachy ciastek oraz czas pieczenia około 18min
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 13 dni temu
    Wyszły ,bardzo smaczne . Polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 15 dni temu
    Czy ze zwykłym cukrem tez wychodzą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 23 dni temu
    To ja dodaję 100 masła i ok. Łyżkę jogurtu greckiego i są lepsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 1 miesięcy temu
    może być margaryna zamiast masła ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hanna · 19 dni temu
      Tylko masło, to są maślane ciasteczka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        ULa · 7 dni temu
        tak, masło prawdziwe, ja robię ze śmietanki 30%  Międzyborza. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janek · 1 miesięcy temu
    Nie no one są mega!!!!!!!!!!!!!! Moja opinia to 100000/10
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 1 miesięcy temu
    Wyszły pyszne, nie za słodkie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika Dominika · 2 miesięcy temu
    Już drugi raz to robię i ciągle wychodzi 😮😲😁😄😋😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 miesięcy temu
    Aaa, polecam ❤️ najlepszy przepis ever ! Mój 2 latek sobie nawet radzi , wszystko pięknie wyszło i pysznie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K · 2 miesięcy temu
    Ciasto nie chciało się ze soba zlepić, co zrobiłam nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Trzeba dłużej zagniatać. Jeśli składniki są poprawnie odważone to wszystko się w końcu połączy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michal · 1 miesięcy temu
      Raczej nie ale można wtedy dodać trochę śmietany 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 4 miesięcy temu
    Wyszło mi ok.3 blachy ciasteczek i poszły jak ciepłe bułeczki😄.bardzo dobry przepis 👍polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 5 miesięcy temu
    ciasto się strasznie klei 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 6 miesięcy temu
    Moje ciasto się klei prze włożeniem do lodówki to norlmalne ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      jula · 3 miesięcy temu
      sypnij trochę więcej mąki, musisz dobrze też wymieszać ale ogólnie nie powinno się kleić jakoś mega 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 6 miesięcy temu
    SUPER przepis. Zrobiłam wersję zwykłch ciasteczek, wyciełam kształty stokrotek, dodałam żurawinę na środek, i płatki migdałowe jako płatki stokrotki... chciałam zrobić zdjęcie, ale ciasteczka zniknęły już z talerza 🤣 Muszę zrobić nową porcję. Świetny przepis, polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 6 miesięcy temu
    Wyszły przepyszne 😍😍😍 Ale mi wyszły tylko 2 blaszki🤔🤔🤔 Ale i tak są wspaniałe 😝😚❤️ Dziękuje za przepis😁😁😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 6 miesięcy temu
    Cynamonki kruche 😁😅🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 6 miesięcy temu
    A ja zrobiłam wersję nr 3 z 285 g mąki, 15 g cynamonu i reszta jak w wersji kakaowej, pyssssszzzzooooottttttaaaaaa, dziękuję za super przepis!