Wilgotne, łatwe i szybkie ciasto czekoladowo- orzechowe. Ciasto jest bezglutenowe. Pieczemy je wyłącznie na zmielonych orzechach lub migdałach. Do tego spora porcja czekolady, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. W środku jest wilgotne i przypomina ciasto brownie.
Ciasto piekłam już kilkakrotnie. Piekłam je na samej czekoladzie gorzkiej, na samej mlecznej oraz używając pół na pół mlecznej i gorzkiej. Przy użyciu samej czekolady mlecznej nie ma potrzeby dodawana już dodatkowego cukru do ciasta. Wszystkie trzy kombinacje podaję poniżej do wyboru.
Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
W miseczce wymieszać zmielone orzechy lub migdały, kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Do czekolady z masłem wmieszać trzepaczką jajka. (Czekolada może być lekko ciepła). Następnie wmieszać trzepaczką mieszankę orzechową.
Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na blacie do ostygnięcia.
Chłodne ciasto można polać roztopioną czekoladą i oprószyć cukrem pudrem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ala·
3 lat temu
Robiłam wariant drugi, wszystko super. Jedynie następnym razem dam o połowę mniej masła, w zupełności wystarczy 100 g :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
4 lat temu
Czym można byłoby zastąpić jajka? :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Czy wyszłoby w formie muffinek? 🤔😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
4 lat temu
Czy pieczac to ciasto z podwójnej porcji można przełożyć je kremem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, tylko upiekłabym dwa blaty oddzielnie, bo może się mocno kruszyć przy przekrawaniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
5 lat temu
Jak dla mnie rewelacja. Podane na ciepło z lodami zrobiło istną furorę. Robiłam wariant 2.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaska·
5 lat temu
Robilam to ciasto wiele razy, z roznymi orzechami zmieszanymi ,a nawet z pestkami dyni. Bez dodatku cukru z gorzka czekolada i jest rewelacyjne!!! Maz mnie zamecza bym je piekla. Swietne, szybkie ciasto ktore z drobna poprawka moze byc keto. Polecam i dziekuje za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata ·
5 lat temu
Robię to ciasto po raz czwarty! Jest rewelacyjne, wychodzi także z ksylitolem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
6 lat temu
Czy można trochę zredukować masło i zastąpić np. mlekiem, bo dla mnie ciut za tłuste. Chociaż bardzo smaczne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
6 lat temu
A mnie niestety nie wyszło. Ciasto jest bez smaku, robiłam wariant 1 i jestem bardzo zawiedziona. Może następnym razem ubije jajka wraz z cukrem a potem dodam masę czekoladową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaska·
6 lat temu
Ciasto pyszne. Robilam z orzechami wloskimi bo takie akurat mialan na zbyciu. Dzieci pochlonely nim jeszcze zdarzylo ostygnac. Wspaniale.!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Zrobiłam dodatkowo na górze śmietanę z mascarpone. Cały tort zrobiłam w termomixie wg własnego uznania. Bałam się, że nie wyjdzie, ale super wyrósł i smakuje super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
6 lat temu
A ja nie moge uzywac czekolady-Jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, wiec moje pytanie brzmi- jesli zastapie ciasto podwojna iloscia kakao- nie uzywajac czekolady, czy tez bedzie smaczne?? I czy wyjdzie ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaska·
6 lat temu
Przeciez dobra czekolada gorzka nie ma ani glutenu ani mleka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KASIA·
7 lat temu
Czy można użyć mąki zamiast zmielonych orzechów? Pizdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta Marszałek·
7 lat temu
Ale po co?
Ciasto ma cały swój urok w smaku tych orzechów.
Piekłam z migdałami - pyszne
Z orzechami włoskimi - też dobre, ale migdały chyba lepsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta Marszałek·
8 lat temu
Czy można użyć orzechów włoskich?
Mam dużo i nie za bardzo wiem co bezglutenowego z nich robić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że tak. Ja używam laskowych, bo te akurat są gotowe, zmielone w sprzedaży ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
8 lat temu
Piękne ciasto! Jestem ciekawa, która wersja była w/g Ciebie najlepsza?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Wszystkie dobre ;) i podobne. Najbardziej lubię czekoladę gorzką, a to ciasto smakuje mi w każdej wersji.