Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki

21 Komentarzy
Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki

Wilgotne, łatwe i szybkie ciasto czekoladowo- orzechowe. Ciasto jest bezglutenowe. Pieczemy je wyłącznie na zmielonych orzechach lub migdałach. Do tego spora porcja czekolady, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. W środku jest wilgotne i przypomina ciasto brownie.

Ciasto piekłam już kilkakrotnie. Piekłam je na samej czekoladzie gorzkiej, na samej mlecznej oraz używając pół na pół mlecznej i gorzkiej. Przy użyciu samej czekolady mlecznej nie ma potrzeby dodawana już dodatkowego cukru do ciasta. Wszystkie trzy kombinacje podaję poniżej do wyboru.

Wariant I na czekoladzie gorzkiej.

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wariant II na czekoladzie gorzkiej i mlecznej

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g masła
  • 60 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wariant III na czekoladzie mlecznej

Składniki:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 200 g masła
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. W miseczce wymieszać zmielone orzechy lub migdały, kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  4. Do czekolady z masłem wmieszać trzepaczką jajka. (Czekolada może być lekko ciepła). Następnie wmieszać trzepaczką mieszankę orzechową.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na blacie do ostygnięcia.
  7. Chłodne ciasto można polać roztopioną czekoladą i oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 2 lat temu
    Robiłam wariant drugi, wszystko super. Jedynie następnym razem dam o połowę mniej masła, w zupełności wystarczy 100 g :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Czym można byłoby zastąpić jajka? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy wyszłoby w formie muffinek? 🤔😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy pieczac to ciasto z podwójnej porcji można przełożyć je kremem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, tylko upiekłabym dwa blaty oddzielnie, bo może się mocno kruszyć przy przekrawaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Jak dla mnie rewelacja. Podane na ciepło z lodami zrobiło istną furorę. Robiłam wariant 2.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaska · 4 lat temu
    Robilam to ciasto wiele razy, z roznymi orzechami zmieszanymi ,a nawet z pestkami dyni. Bez dodatku cukru z gorzka czekolada i jest rewelacyjne!!! Maz mnie zamecza bym je piekla. Swietne, szybkie ciasto ktore z drobna poprawka moze byc keto. Polecam i dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 4 lat temu
    Robię to ciasto po raz czwarty! Jest rewelacyjne, wychodzi także z ksylitolem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Czy można trochę zredukować masło i zastąpić np. mlekiem, bo dla mnie ciut za tłuste. Chociaż bardzo smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    A mnie niestety nie wyszło. Ciasto jest bez smaku, robiłam wariant 1 i jestem bardzo zawiedziona. Może następnym razem ubije jajka wraz z cukrem a potem dodam masę czekoladową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaska · 5 lat temu
    Ciasto pyszne. Robilam z orzechami wloskimi bo takie akurat mialan na zbyciu. Dzieci pochlonely nim jeszcze zdarzylo ostygnac. Wspaniale.!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Zrobiłam dodatkowo na górze śmietanę z mascarpone. Cały tort zrobiłam w termomixie wg własnego uznania. Bałam się, że nie wyjdzie, ale super wyrósł i smakuje super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 5 lat temu
    A ja nie moge uzywac czekolady-Jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, wiec moje pytanie brzmi- jesli zastapie ciasto podwojna iloscia kakao- nie uzywajac czekolady, czy tez bedzie smaczne?? I czy wyjdzie ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kaska · 5 lat temu
      Przeciez dobra czekolada gorzka nie ma ani glutenu ani mleka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KASIA · 6 lat temu
    Czy można użyć mąki zamiast zmielonych orzechów? Pizdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jolanta Marszałek · 6 lat temu
      Ale po co?
      Ciasto ma cały swój urok w smaku tych orzechów.
      Piekłam z migdałami - pyszne
      Z orzechami włoskimi - też dobre, ale migdały chyba lepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta Marszałek · 6 lat temu
    Czy można użyć orzechów włoskich?
    Mam dużo i nie za bardzo wiem co bezglutenowego z nich robić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Myślę, że tak. Ja używam laskowych, bo te akurat są gotowe, zmielone w sprzedaży ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 6 lat temu
    Piękne ciasto! Jestem ciekawa, która wersja była w/g Ciebie najlepsza?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Wszystkie dobre ;) i podobne. Najbardziej lubię czekoladę gorzką, a to ciasto smakuje mi w każdej wersji.