
Wilgotne, łatwe i szybkie ciasto czekoladowo- orzechowe. Ciasto jest bezglutenowe. Pieczemy je wyłącznie na zmielonych orzechach lub migdałach. Do tego spora porcja czekolady, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. W środku jest wilgotne i przypomina ciasto brownie.
Ciasto piekłam już kilkakrotnie. Piekłam je na samej czekoladzie gorzkiej, na samej mlecznej oraz używając pół na pół mlecznej i gorzkiej. Przy użyciu samej czekolady mlecznej nie ma potrzeby dodawana już dodatkowego cukru do ciasta. Wszystkie trzy kombinacje podaję poniżej do wyboru.
Wariant I na czekoladzie gorzkiej.
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej
 - 200 g masła
 - 120 g cukru
 - 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
 - 4 jajka (rozmiar M)
 - 10 g kakao
 - szczypta soli
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 
Wariant II na czekoladzie gorzkiej i mlecznej
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej
 - 100 g czekolady mlecznej
 - 200 g masła
 - 60 g cukru
 - 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
 - 4 jajka (rozmiar M)
 - 10 g kakao
 - szczypta soli
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 
Wariant III na czekoladzie mlecznej
Składniki:
- 200 g czekolady mlecznej
 - 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
 - 200 g masła
 - 4 jajka (rozmiar M)
 - 10 g kakao
 - szczypta soli
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 
Sposób przygotowania:
- Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
 - W miseczce wymieszać zmielone orzechy lub migdały, kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
 - Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
 - Do czekolady z masłem wmieszać trzepaczką jajka. (Czekolada może być lekko ciepła). Następnie wmieszać trzepaczką mieszankę orzechową.
 - Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na blacie do ostygnięcia.
 - Chłodne ciasto można polać roztopioną czekoladą i oprószyć cukrem pudrem.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 
 