Wilgotne, łatwe i szybkie ciasto czekoladowo- orzechowe. Ciasto jest bezglutenowe. Pieczemy je wyłącznie na zmielonych orzechach lub migdałach. Do tego spora porcja czekolady, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. W środku jest wilgotne i przypomina ciasto brownie.
Ciasto piekłam już kilkakrotnie. Piekłam je na samej czekoladzie gorzkiej, na samej mlecznej oraz używając pół na pół mlecznej i gorzkiej. Przy użyciu samej czekolady mlecznej nie ma potrzeby dodawana już dodatkowego cukru do ciasta. Wszystkie trzy kombinacje podaję poniżej do wyboru.
Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
W miseczce wymieszać zmielone orzechy lub migdały, kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Do czekolady z masłem wmieszać trzepaczką jajka. (Czekolada może być lekko ciepła). Następnie wmieszać trzepaczką mieszankę orzechową.
Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na blacie do ostygnięcia.
Chłodne ciasto można polać roztopioną czekoladą i oprószyć cukrem pudrem.
Robilam to ciasto wiele razy, z roznymi orzechami zmieszanymi ,a nawet z pestkami dyni. Bez dodatku cukru z gorzka czekolada i jest rewelacyjne!!! Maz mnie zamecza bym je piekla. Swietne, szybkie ciasto ktore z drobna poprawka moze byc keto. Polecam i dziekuje za przepis
A mnie niestety nie wyszło. Ciasto jest bez smaku, robiłam wariant 1 i jestem bardzo zawiedziona. Może następnym razem ubije jajka wraz z cukrem a potem dodam masę czekoladową.
Zrobiłam dodatkowo na górze śmietanę z mascarpone. Cały tort zrobiłam w termomixie wg własnego uznania. Bałam się, że nie wyjdzie, ale super wyrósł i smakuje super :)
A ja nie moge uzywac czekolady-Jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, wiec moje pytanie brzmi- jesli zastapie ciasto podwojna iloscia kakao- nie uzywajac czekolady, czy tez bedzie smaczne?? I czy wyjdzie ??