Tort bezowy z masłem orzechowym

5 Komentarzy
Tort bezowy z masłem orzechowym

Dziś będzie słodko, nawet bardzo ;). Dwa blaty bezowe, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, przełożone kremem z serka mascarpone i masła orzechowego. Tort udekorowany jest masą krówkową i orzeszkami.

Jeśli chcecie tort mniej słodki to możecie zrezygnować z masy krówkowej. Czasami ma się jednak ochotę na coś naprawdę słodkiego. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach. Proponuję podać do niego filiżankę czarnej kawy ;).

Składniki:

2 blaty bezowe:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem orzechowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów lub bez)

Do dekoracji:

  • ok. 100 g masy krówkowej
  • 30 g solonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
  2. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
  3. Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  4. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
  6. Przygotować krem. Serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder przełożyć do miski i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać delikatnie bitą śmietanę do masy serowej, dodając ją stopniowo.
  7. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem bezowym. Wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić do lodówki.
  8. Masę krówkową lekko podgrzać, mieszając, aby zrobiła się lekko płynna, ale nie ciepła. (Jeśli będzie ciepła, poczekać, aż ostygnie). Przy pomocy łyżeczki wyłożyć masę krówkową na wierzch tortu. Udekorować posiekanymi orzeszkami.
  9. Tort wstawić do lodówki. (Tort bezowy można podawać od razu. Można go również schłodzić w lodówce. Polecam schłodzić go przez godzinę. Przechowywać najdłużej do dnia następnego).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort bezowy z masłem orzechowym Tort bezowy z masłem orzechowym Tort bezowy z masłem orzechowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 2 lat temu
    Niestety dwie masy pod rząd mi się zważyły. Nie mam pojęcia dlaczego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 4 lat temu
    Super krem- wykorzystałam go jako jedna warstwa do tortu - wszyscy zachwyceni smakiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia Niedźwiecka · 5 lat temu
    Pyszny torcik :) Polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes · 6 lat temu
    Jaka temperatura powinna byc dla tej bezy, jesli nie mam pikarnika z termoobiegiem ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Piekłabym na grzałce góra- dół w tej samej temperaturze, a w połowie pieczenia zamieniłabym blachy miejscami.