Babka z sercem

12 Komentarzy
Babka z sercem

Piaskowa babka z sercem w środku. Chcąc upiec taką babkę należy przygotować dwa ciasta. Z pierwszego wycinamy foremką do ciastek serca, a w drugie wkładamy wycięte serca i pieczemy. Zamiast serc można wyciąć inne kształty z zależności od okazji. Może to być kwiatek na Dzień Matki, gwiazdka, choinka na Boże Narodzenie, baranek, jajko na Wielkanoc itp.

Resztki pozostałego ciasta po wycięciu serc można zjeść lub zrobić pyszne cake popsy.

Uprzedzając pytania w komentarzach informuję, że ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto babkowe czerwone:

  • 250g masła lub margaryny
  • 180g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej*
  • 150g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • czerwony barwnik spożywczy (u mnie w żelu)

Ciasto babkowe jasne:

  • 250g masła lub margaryny
  • 180g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 150g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • starta skórka z jednej cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 3 łyżek soku z cytryny

Dodatkowo:

  • foremka do ciastek w kształcie serca
  • serduszka cukrowe lub czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować czerwone ciasto. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do ciasta łyżką drewnianą lub szpatułką. Na końcu wmieszać trochę barwnika spożywczego**, do uzyskania pożądanego koloru. (Nie mieszać za długo).
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne ciasto pokroić na kawałki o grubości zbliżonej do szerokości foremki. Z każdego kawałka wyciąć serce.

2

  1. Przygotować jasne ciasto. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę. Dodać skórkę i sok z cytryny.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do ciasta łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Wyłożyć troszkę ciasto na dno formy. Na środku ułożyć serduszka, lekko wciskając je w ciasto. Resztę jasnego ciasta rozłożyć po bokach i na wierzchu. Wyrównać.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Cukier puder (najlepiej przesiany) wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę. Lukier rozprowadzić na cieście i ewentualnie udekorować serduszkami. Pozostawić, aby lukier zaschnął.

Uwagi:

  • Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g skrobi lub mąki ziemniaczanej.
  • **Jeśli wolicie, to można barwnik spożywczy dodać już na etapie miksowania masła z cukrem.
  • 1 szklanka= 250ml
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Babka z sercem Babka z sercem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Dzień dobry, ciasto pychota! Barwnik zamieniłam na kakao.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Na jak długą foremkę jest to ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Wygląda rewelacyjnie więcej takich pszep jak zrobić to serce z formy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Nowak · 4 lat temu
    I jest wilgotna i pulchna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Nowak · 4 lat temu
    Wyszła przepyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Dobry wieczór :) Czy ciasto jest suche czy raczej wilgotne??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Locutus · 5 lat temu
    może i ładnie wygląda, ale nie podoba mi się marnotrawienie czerwonego ciasta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Można zrobić z niego cake popsy, albo zjeść. Nic się nie zmarnuje ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 8 lat temu
    Babka na dzisiejsze walentynki gotowa:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 8 lat temu
    Och! Jak to przesłodko wygląda! :)