Piaskowa babka z sercem w środku. Chcąc upiec taką babkę należy przygotować dwa ciasta. Z pierwszego wycinamy foremką do ciastek serca, a w drugie wkładamy wycięte serca i pieczemy. Zamiast serc można wyciąć inne kształty z zależności od okazji. Może to być kwiatek na Dzień Matki, gwiazdka, choinka na Boże Narodzenie, baranek, jajko na Wielkanoc itp.
Resztki pozostałego ciasta po wycięciu serc można zjeść lub zrobić pyszne cake popsy.
Uprzedzając pytania w komentarzach informuję, że ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto babkowe czerwone:
250g masła lub margaryny
180g cukru
4 jajka
szczypta soli
150g mąki pszennej*
150g skrobi lub mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik spożywczy (u mnie w żelu)
Ciasto babkowe jasne:
250g masła lub margaryny
180g cukru
4 jajka
szczypta soli
150g mąki pszennej
150g skrobi lub mąki ziemniaczanej
starta skórka z jednej cytryny (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
ok. 3 łyżek soku z cytryny
Dodatkowo:
foremka do ciastek w kształcie serca
serduszka cukrowe lub czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować czerwone ciasto. Oddzielić żółtka od białek.
Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do ciasta łyżką drewnianą lub szpatułką. Na końcu wmieszać trochę barwnika spożywczego**, do uzyskania pożądanego koloru. (Nie mieszać za długo).
Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne ciasto pokroić na kawałki o grubości zbliżonej do szerokości foremki. Z każdego kawałka wyciąć serce.
Przygotować jasne ciasto. Oddzielić żółtka od białek.
Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę. Dodać skórkę i sok z cytryny.
Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do ciasta łyżką drewnianą lub szpatułką.
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Wyłożyć troszkę ciasto na dno formy. Na środku ułożyć serduszka, lekko wciskając je w ciasto. Resztę jasnego ciasta rozłożyć po bokach i na wierzchu. Wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Cukier puder (najlepiej przesiany) wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę. Lukier rozprowadzić na cieście i ewentualnie udekorować serduszkami. Pozostawić, aby lukier zaschnął.
Uwagi:
Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.
*W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g skrobi lub mąki ziemniaczanej.
**Jeśli wolicie, to można barwnik spożywczy dodać już na etapie miksowania masła z cukrem.