Marchwiak

103 Komentarzy
Marchwiak

Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Łatwe do przygotowania i długo utrzymujące świeżość. Dobre samo w sobie, ale można udekorować je polewą z serka kremowego lub posypać cukrem pudrem. Będzie tutaj pasowała polewa z tego przepisu: "Ciasto marchewkowe z polewą serową". Ja tym razem zrobiłam polewę z białej czekolady. Posypałam z wierzchu cynamonem i ozdobiłam małymi kawałkami orzechów.

Pani Halinko, dziękuję za ten przepis i gorąco pozdrawiam.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (=300g marchewki, ok. 2 duże sztuki)
  • 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
  • 1 ⅓ szklanka mąki pszennej (= 200g)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Ganache z białej czekolady:

  • 100g białej czekolady
  • 40ml słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • ok. 4 połówek orzechów włoskich
  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić na bok.
  2. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  3. Cukier i olej przełożyć do miski. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać mąkę, mieszając do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką marchew i orzechy.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Gdyby polewa była za rzadka można ją wstawić na chwilę do lodówki). Polewę wyłożyć na ciasto. Ozdobić kawałkami orzechów i posypać cynamonem.

Uwagi:

  • Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
  • Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Wariant Thermomix

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 300g marchewki
  • 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
  • 1 ⅓ szklanka mąki pszennej (= 200g)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do naczynia miksującego. Dodać orzechy. Zmiksować 10s./ obr.5. Przełożyć do miski.
  2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cukier i jajka. Zmiksować 30s./ obr.6.
  3. Dodać mąkę, sól, cynamon, proszek, sodę i rozdrobnioną marchewkę z orzechami. Wymieszać 10s./ obr. 5.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

  • Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
  • Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Marchwiak Marchwiak MarchwiakMarchwiak
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 dni temu
    Mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 19 dni temu
    Ciasto w smaku dobre, chociaż tak jak piszą bardzo bardzo tłuste. Nie myślić z mokrym, po prostu jest tłuste. Cały dół został w blaszce, pomimo posmarowania masłem i obsypanej mąką. Polewa też trochę za rzadka wyszła, prawie przezroczysta. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liliana🫶🏼🤍 · 26 dni temu
    Ciasto przepyszne i proste w wykonaniu na pewno będę go robić często 🥕🥧🤍🧡
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 miesięcy temu
    Pycha, świetny przepis! Ja oprócz orzechów dodałam jeszcze do ciasta żurawinę i rodzynki. Wyszło puszyste i mięciutkie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 miesięcy temu
    Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 5 miesięcy temu
    Przepis koszmar właśnie teraz zrobiłam ciasto po wyjęciu z piekarnika nie dość że w środku sam oleju to po rozwaleniu go normalnie w środku zupa szkoda tylko składników 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 6 miesięcy temu
    Zawsze wychodzi, mężowi smakuje najlepiej ze wszystkich moich ciast i zawsze znika! Nie zmieniam proporci, jedynie dodatki np. Zamiast orzechów (bo mam uczulonych w rodzinie) to mieszankę keksową,  albo rodzynki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 6 miesięcy temu
    Bardzo tłuste ciasto, nie da się tego zjeść. Za mało mąki, za dużo oleju. Ciasto wywaliłam do kosza 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 6 miesięcy temu
    Dziwią mnie te rozbieżne opinie, przepis jest bardzo dobry, ciasto wcale nie jest jakieś mega tłuste, gorąco polecam Ciasto robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znika 🙃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Helena · 6 miesięcy temu
    Co trzeba zrobić aby ta polewa była taka biała? Ja zrobiłam tak jak w przepisie i wyszedł mi przezroczysty 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agi · 7 miesięcy temu
    Mniam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 7 miesięcy temu
    Robiłam pierwszy raz i na pewno zrobię je jeszcze ponownie 😊 Dzięki sugestiom w komentarzach dałam tylko połowę szklanki oleju (u mnie oliwa z oliwek), i mniejszą ilość cukru (erytrytol plus trzcinowy), a marchewkę starłam na małych oczkach. Na wierzchu jest polewa z gorzkiej czekolady z dodatkiem orzechów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alexis · 8 miesięcy temu
    Przepis bdb polecam robiłam w większej keksowce dałam jedno jajo jeszcze i troszkę mąki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 8 miesięcy temu
    Nie zlicze ile juz razy robiłam tego marchewkowca i z jednej porcji i z podwojnej i wszyscy go uwielbiaja i zjadają w mig 😊 Nie zmieniam zadnych proporcji, to wszystko kwestia gustu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 8 miesięcy temu
    Ciasto nie jest wilgotne, tylko po prostu tłuste. Smaczne, ale po zjedzeniu kawałka można poczuć się ciężko na żołądku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 8 miesięcy temu
    Ciasto jest przepyszne. Robiłam wielokrotnie i za każdym razem smakuje wspaniale, polewa z białej czekolady bardzo podkręca smak. Zawsze dodaję żurawinę suszoną i orzechy włoskie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 miesięcy temu
    Mimo że dałam dużo mniej oleju, to i tak wyszło potwornie tłuste. Olej wręcz cieknie z tego ciasta (papierowy ręcznik podłożony pod spód nasiąka w mgnieniu oka). Nie ma zakalca, ale średnio wyrosło, na pewno nie tak jak na zdjęciach z przepisu. Coś tu jest grubo nie tak z proporcjami. Może powinno być więcej mąki? Nie polecam tego przepisu, szkoda składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 miesięcy temu
    Zrobiłam już pięciokrotnie, za każdym razem znika w trymiga, do dnia następnego przeżyło zaledwie raz ;) Zgodnie z poradami poniżej, daję od samego początku pół szklanki oleju zamiast całej, cukru też nieco mniej. Na polewę wykorzystałam raz białą czekoladę, a raz karmelową z Wedla - smak tej karmelowej pasuje do cynamonu jak bajka. Orzechy były i włoskie, i różne inne, wszystko pasuje. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Loreta · 9 miesięcy temu
    Ciasto wyszło pyszne. Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 9 miesięcy temu
    Zrobiłam 2 raz. Obie próby udane. Szybko znika, jeszcze lepszy następnego dnia. Zaznaczę, że nie jestem mistrzem w kuchni i nie zawsze mi wszystko wychodzi. Robiłam w większej "keksówce" i 60 min wystarczyło. Przypuszczam, że gdybym miała tradycyjną "keksówkę" (jak z przepisu 25cm) to potrzebowałabym więcej niż 60 minut. Ale pomocą służą patyczki do szaszłyków. Dodam, że po przeczytaniu opinii z komentarzy, nie nalałam oleju pod rant tylko odjęłam ze 2 łyżki. Polecam!