Tort śmietankowy z galaretką

22 Komentarzy
Tort śmietankowy z galaretką

Lekki tort biszkoptowy, przełożony i obłożony kremem z serka mascarpone i śmietany. W kremie zatopione są pierścienie z galaretki, które w przekroju wyglądają jak kwadraty. Dodają one uroku i wzbogacają smak ciasta. Tort udekorowany jest kawałkami galaretki, a boki obsypane są wiórkami czekoladowymi.

Najlepiej jest pieczenie tortu rozłożyć na dwa dni. Wieczór wcześniej przygotować galaretki i upiec biszkopt, a następnego dnia zrobić krem i złożyć tort. Po co najmniej 3 godzinach schłodzenia można tort podawać lub przechować do następnego dnia.

Składniki:

1 szklanka = 250 ml

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 600 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • ok. 1 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 3 galaretki o tym samym smaku
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady białej

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy przygotować galaretki. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć szczelnie folią spożywczą. Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 500ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki, aby stężały. Trzecią galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemnika lub głębokiego talerza. Wstawić do lodówki do stężenia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  6. Galaretkę wyciągnąć z tortownicy, odpinając ostrożnie obręcz, a następnie przekładając galaretkę do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Ściągnąć ostrożnie folię spożywczą. Ostrym, małym nożykiem wyciąć 4 okręgi o tej samej szerokości (ok. 2cm).

2

  1. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia. Za długie miksowanie spowoduje zwarzenie się kremu). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu i posmarować cienką warstwą kremu. Ułożyć 2 i 4 okrąg w odstępach (licząc od środka). Przykryć kremem, wypełniając dobrze przestrzeń między galaretkami.

3

  1. Przykryć drugim blatem, nasączyć go i posmarować cienko kremem. Ułożyć 1 i 3 okrąg w odstępach. Przykryć kremem, wypełniając dobrze przestrzeń między galaretkami.
  2. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu.

4

  1. Z czekolady białej i mlecznej zrobić wiórki czekoladowe, ścinając obieraczką do warzyw boczne ścianki czekolad. Wiórkami czekoladowymi obsypać boki tortu. (Najłatwiej jest to zrobić, nabierając wiórki na rękę i dociskając je ręką do boku tortu).
  2. Galaretkę z pojemnika (lub głębokiego talerza) pokroić w kostkę. Kostki galaretki ułożyć na wierzchu tortu.
  3. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort śmietankowy z galaretką Tort śmietankowy z galaretką Tort śmietankowy z galaretką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagara · 1 lat temu
    Czy galaretka ni powoduje “rozplywania sie kremu”? Mozna tort zrobic kilkagodzin wczesniej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Galaretka nie ma wpłuwu na krem. Możesz go zrobić kilka godzin wcześniej, ale zalecane jest robienie tortwów dzień wcześniej, żeby całość była stabilna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Czy można posmarować biszkopt dżemem przed położeniem kremu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Naprawdę pyszny, no i prezentuje sie świetnie. Dla moich córek uwielbiających galaretke w sam raz :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Dzięki za podpowiedź, będę próbować i może następnym razem w końcu mi się uda. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Dziękuję za ciekawe przepisy i inspiracje. Tort z galaretką robię drugi raz i mam pytanie, jak poradzić sobie z przełożeniem galaretkowych krążków na biszkopt, aby się nie połamały? Niestety, krążki mi się rwą i muszę "sztukować", co nie daje satysfakcjonującego efektu...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Raczej nie chwytać w ręce tylko wsunąć otwarte dłonie pod krążek lub wsunąć coś w miarę szerokiego, a płaskiego np. dwie drewniane szpatułki/ łopatki po obu stronach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Matylda · 5 lat temu
    Zrobiłam :) Pyszny i zjawiskowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Witam robilam ten tort jesienia i wyszedl przepyszny. Mialam tylko problem jak wyjac i ulozyc galaretke aby takie piekne krazki wyszly i sie nie polamaly.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Henia · 5 lat temu
    Czy można zrobić ciemny biszkopt z kakao
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 5 lat temu
    Czy tego kremu nie trzeba wzmocnić żelatyną ew. smietanfixem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Bardzo łatwy i dobry torcik:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    Witam,
    Czy tort wyjdzie, jeśli zamiast powyższej masy użyję masę budyniową z przepisu w zakładce półprodukty cukiernicze - https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/762-masa-budyniowa ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 8 lat temu
    Mogłabym te galaretki na okręgi zastąpić owocami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 8 lat temu
    witam chcialalabym zapytac czy moglabym ten tort ozdobic na wzor torta lwa takze z pani przepisow poniewaz ten wydaj mi sie duzo ciekawszy niz przepis podany w tort lew tylko nie wiem czy mam zrobic inna mase do oblozenia tortu czy moze byc ta z serka mascarpone i smietany? z gory dziekuje za odpowiedz:) pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Halino, zrobiłabym środek jak w tym przepisie, a do obłożenia i dekoracji użyłabym masy budyniowej z przepisu na tort lew (ewentualnie boki mogą być również z mascarpone i śmietany).