Fudge - Brownies z solą
Fudge - Brownies jest intensywnie kakaowe, zbite i gliniaste. Pokryte jest grubą warstwą czekoladowego kremu ganache i posypane z wierzchu solą morską, która ma podkreślić smak. "Czekoholicy" będą zachwyceni ;)
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Nie trzeba używać miksera. Wystarczy tylko trzepaczka. Przechowywane szczelnie zamkniete w lodówce utrzymuje długo świeżość.
Przepis również w wersji bezglutenowej.
Składniki:
Ciasto:
- 150g masła
- 150g cukru
- 70g kakao
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
Ganache:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- gruboziarnista sól morska
Sposób przygotowania:
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto. Masło roztopić. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Na końcu wmieszać mąkę.
- Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
- Na ciasto wyłożyć ganache. (Gdyby krem czekoladowy był za płynny, należy włożyć go do lodówki, aż lekko zgęstnieje). Posypać trochę solą morską, ale nie za dużo. (Mniej niż na zdjęciu. Z wierzchu polałam jeszcze roztopioną czekoladą gorzką).
Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis Roya Faresa z książki: "United States of Cakes".
Kuchnia: |
Amerykańska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 32765
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!