Wilgotne ciasto dyniowe
Mocno wilgotne ciasto ze startą dynią hokkaido lub piżmową. Przypomina mi trochę ciasto marchewkowe ;). Jest smaczne, mocno wilgotne i zwarte. Długo utrzymuje świeżość. Wierzch ciasta pokrywa krem serowy, posypany pestkami dyni w karmelu.
Do ciasta należy dodać dwie tabliczki białej czekolady. Ja przetestowałam przepis również na gorzkiej (patrz ostatnie zdjęcie). Ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady piekłam dokładnie w ten sam sposób co na białej, ale pominęłam dodatek bułki tartej. Ciasto wyszło smaczne, mocno wilgotne. To faworyt dziecięcy ;) Mnie osobiście smakuje bardziej na białej czekoladzie.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- ok. 350g dyni Hokkaido lub piżmowej (użyłam Hokkaido)
- 200g białej czekolady
- 150g masła
- 6 jajek (rozmiar M)
- szczypta soli
- 100g cukru
- 50g bułki tartej
- 200g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem serowy:
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
Karmelowe pestki:
- 50g cukru
- 50g pestek dyni
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Dynię umyć i pociąć na ćwiartki. (Potrzebna będzie tylko 1 ćwiartka). Oczyścić z nasion i włókien. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Hokkaido ścieramy razem ze skórą. Należy wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze. Piżmową obrać ze skóry). Odważyć 250g startej dyni.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać zmielone orzechy, bułkę tartą i cynamon. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku, następnie skórkę z pomarańczy i lekko ciepłą czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać orzechy wymieszane z bułką tartą i cynamonem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wmieszać szpatułką 250g startej dyni i na końcu delikatnie pianę z białek.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 160°C). Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać serek kremowy i zmiksować chwilę, tylko do momentu połączenia się składników. (Inaczej krem się zwarzy). Krem wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki.
- Przygotować karmelowe pestki dyni. Cukier wsypać do patelni z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać pestki dyni i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel oblepił pestki. Gorące pestki wyłożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.
- Zimne pestki w karmelu pokruszyć i ułożyć na kremie serowym.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z magazynu "Mit Liebe", wydanie wrzesień/ październik 2016
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |