Wilgotne ciasto dyniowe

9 Komentarzy
Wilgotne ciasto dyniowe

Mocno wilgotne ciasto ze startą dynią hokkaido lub piżmową. Przypomina mi trochę ciasto marchewkowe ;). Jest smaczne, mocno wilgotne i zwarte. Długo utrzymuje świeżość. Wierzch ciasta pokrywa krem serowy, posypany pestkami dyni w karmelu.

Do ciasta należy dodać dwie tabliczki białej czekolady. Ja przetestowałam przepis również na gorzkiej (patrz ostatnie zdjęcie). Ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady piekłam dokładnie w ten sam sposób co na białej, ale pominęłam dodatek bułki tartej. Ciasto wyszło smaczne, mocno wilgotne. To faworyt dziecięcy ;) Mnie osobiście smakuje bardziej na białej czekoladzie.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • ok. 350g dyni Hokkaido lub piżmowej (użyłam Hokkaido)
  • 200g białej czekolady
  • 150g masła
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 50g bułki tartej
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krem serowy:

  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia

Karmelowe pestki:

  • 50g cukru
  • 50g pestek dyni

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Dynię umyć i pociąć na ćwiartki. (Potrzebna będzie tylko 1 ćwiartka). Oczyścić z nasion i włókien. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Hokkaido ścieramy razem ze skórą. Należy wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze. Piżmową obrać ze skóry). Odważyć 250g startej dyni.

2

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać zmielone orzechy, bułkę tartą i cynamon. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku, następnie skórkę z pomarańczy i lekko ciepłą czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać orzechy wymieszane z bułką tartą i cynamonem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wmieszać szpatułką 250g startej dyni i na końcu delikatnie pianę z białek.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 160°C). Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać serek kremowy i zmiksować chwilę, tylko do momentu połączenia się składników. (Inaczej krem się zwarzy). Krem wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki.
  8. Przygotować karmelowe pestki dyni. Cukier wsypać do patelni z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać pestki dyni i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel oblepił pestki. Gorące pestki wyłożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.
  9. Zimne pestki w karmelu pokruszyć i ułożyć na kremie serowym.
  10. Ciasto przechowywać w lodówce.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z magazynu "Mit Liebe", wydanie wrzesień/ październik 2016

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Wilgotne ciasto dyniowe Wilgotne ciasto dyniowe Wilgotne ciasto dynioweWilgotne ciasto dyniowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Dzień dobry kuchareczki. Naprawdę bez mąki to ciacho uda się? 😀, Jeżeli tak to rewelka, robię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Ciasto wyszło super, tylko dla laika takiego jak ja ciężko stwierdzić czy ciasto które ma być wilgotne same w sobie już się upiekło jak patyczek cały czas był trochę mokry :), więc piekłam dłużej i nie wiem czy nie za długo :) ale i tak wyszło bardzo dobre :) A i zmieniłam krem na mój ulubiony śmietanowo-maskarponowy :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Dobrze zrobiłaś, że piekłaś dłużej. Należy piec do suchego patyczka (jak w przepisie). Bardzo ładnie wyszło :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Witam. Upiekłam dziś ciasto . Jest bardzo wilgotne , nawet myślę że za bardzo bo wycieka z niego woda. Piekłam nawet kilka minut dłużej niż w przepisie. Czy jest dobre czy jednak nieudane?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ciasto jest wilgotne, ale nie powinno nic wyciekać. Użyłaś hokkaido? Piecz do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Zrobiłam, wyszło świetnie. Mam tylko pytanie - w składnikach podane jest, że należy użyć 350 g dyni, a już w przepisie ze 250 g. To ile w końcu? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Potrzebne jest 250 g oczyszczonej, startej dyni (więcej w składnikach podałam więcej, bo jednak skóra, włókna, pestki odpadną ;) )